Tuintrends 2024: Bloeiende Antwoorden op Crises
centrale rol voor ontspanning, zelfzorg en klimaatbestendigheid
De huidige tijdgeest is samen te vatten in één woord: crisis. Van maatschappelijke onrust tot klimaatcrisis, van inflatie tot energiearmoede. Al deze crises hangen samen en kunnen ons onderdompelen in somberte, angst of boosheid. Hoe we reageren op het gevaar van deze crises is echter persoonlijk. Zullen we vechten, schuilen, bevriezen of pionieren? Tuinbranche Nederland vertaalde deze menselijke reacties in de drie tuintrends van 2024: Viva la Vida, Gentle Paradox en Meaningful Earth.
trend 1: Viva la vida
Door het veelvoud aan crises, ontstaat bij een grote groep consumenten de behoefte om af en toe het leven te vieren en zich hierdoor even af te sluiten voor alle ellende en negativiteit. Vandaar dat de feestelijke 'Viva la Vida' tuintrend draait om het vieren van het leven met passie en kleur in je tuin.
Levendige exuberantie binnenshuis
Het is alsof het interieur balanceert op de zomerse grenzen van Zuid-Europa en Midden-Amerika. Vergeet minimalisme en dompel het huis onder in dessins, smeedijzer, mozaïek, gekleurde tegels, kwastjes, franjes en ruches. Bij bloemarrangementen is kleur het toverwoord. Het liefst uitbundig en feestelijk, in combinatie met volle bloemvormen. Of het nu gaat om volumineuze, volle boeketten of één opvallende bloem: het zijn grote blikvangers. Ook bloeiende kamerplanten zijn meer dan welkom in deze trend.
mediterrane sfeer in de tuin
Viva la Vida, dat betekent ook een feestelijke tuin vol tropische planten in vrolijke tinten. Zuidelijk aandoende patio's spreken tot de verbeelding en opengewerkt decoratief smeedijzer maakt een comeback. Vrolijke kleuren vormen een duo met romantiek. Hoe? Door decoratieve elementen in de tuin te verwerken, kleine hoekjes te creëren en weelderig bloeiende Clematis, kamperfoelie, roos en Bougainvillea te planten. Tuinmeubels van hout of gevlochten riet worden gecombineerd met kleurrijke tuinkussens met franjes en kwasten. Je eigen tuin wordt zo een zomers vakantieparadijs waar je even kunt ontsnappen uit de drukte en zorgen van alledag maar net zo goed een feestje kunt geven. Gezellig met vrienden en familie aan een lange eettafel.
Decoratieve diversiteit
De vormen zijn over het algemeen rustig, waarbij het opvallende materiaal de objecten de bijzonder decoratieve uitstraling geeft. Natuurlijke materialen worden dusdanig toegepast dat ze een decoratieve uitstraling krijgen. Zo zien we decoratieve tegels, mozaïek, gekleurd en gevlochten riet en raffia, textiel met rafels, ruches en franjes, gepigmenteerd hout en smeedijzer met patronen. De gebruikte dessins zijn kleurrijk en heel divers, van klassiek tot modern. Ook hier lijken Spanje en Mexico de inspiratiebronnen.
trend 2: Gentle paradox
In onze moderne samenleving ervaren vooral jongeren een immense druk om te presteren, en te midden van talloze crises kan dit een gevoel van machteloosheid teweegbrengen. Voor velen leidt dit tot "bevriezen", waarbij ze verlamd raken en niet meer in staat zijn om actie te ondernemen. In deze context worden zelfzorg en het stellen van duidelijke grenzen van groot belang, waarbij het opvallende fenomeen van 'stilletjes stoppen' naar voren komt. Ondanks de bezorgdheid over het mentale welzijn, biedt de krapte op de arbeidsmarkt ironisch genoeg veel kansen, een tegenstelling die de 'Gentle Paradox' trend typeert.
indoor contrasten
Deze trend draait om contrast in een rustig interieur. Zachte, ronde vormen staan centraal, maar worden gecombineerd met meubels van onverwacht hard materiaal. Harde en gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, en bloemen spelen een rol in het verzachten en dromerig maken van de ruimte. Arrangementen met droogbloemen in hoeken en overgangen tussen muur en vloer dragen bij aan deze sfeer, evenals losse bloemen met hun zachtheid in vorm en subtiel overlopende kleuren. Het transparante karakter en zachte blad van planten zijn ook belangrijk in dit concept.
'Gentle Paradox' in Buitenruimtes
Hoewel de 'Gentle Paradox' trend ook bij buitenruimtes opvallende contrasten naar voren brengt, straalt de tuin een vriendelijke en dromerige sfeer uit. Harde materialen krijgen een zachte touch door het gebruik van serene pastelkleuren. Ronde en ovale vormen, geïnspireerd op kiezels en stenen, worden bijvoorbeeld toegepast in waterornamenten. Dit contrast herhaalt zich ook in de beplanting, waar robuuste planten harmonieus samengaan met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Dit draagt bij aan het dromerige beeld en maakt de tuin tot een plek om te ontspannen, stress los te laten en nieuwe energie op te doen.
Afwisselende materialen
Zoals te verwachten valt binnen deze trend, zijn de vormen vooral rond en bol. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, waarbij de onderdelen aan elkaar vastgegroeid lijken of vloeiend in elkaar overgaan. Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. Marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen komen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit. Van romantische bloempatronen tot abstracte dessins: het kan allemaal. De kleuren zijn wel zacht en gradiënteffecten komen veel terug.
trend 3: Meaningful Earth
De bezorgdheid om de disbalans in de maatschappij zowel op het gebied van milieu als op sociaal vlak staat hier centraal. Deze blijft onverminderd een belangrijke rol spelen. Meer en meer beseffen we dat biodiversiteit en circulariteit in de natuur onmisbaar zijn voor een gezonde leefomgeving. In dit thema wordt aarde als een symbool voor vruchtbaarheid en ook voor de verbinding met de historie genomen.
Ruwe schoonheid in het interieur
Met de nadruk op de aarde, zien we een "oer"-interieur vol ruwe, stoere materialen. Denk daarbij aan aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen. Ook objecten zoals kruiken of beelden zien we terug: zij leggen de link met de roots van onze cultuur. Diverse materialen vormen een contrast, waarbij vormen grillig en ruw zijn. Bloemarrangementen zijn niet netjes, maar hebben een robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld geplaatst in een glazen bak vol verschillende gekleurde zandlagen, zodat de aarde goed zichtbaar is.
ruige, natuurlijke tuinelementen
De tuin wordt getransformeerd in een ruige oase, waar bruintinten de hoofdrol spelen en natuurlijke elementen zoals houten bielsen, ruwe rotsblokken en siergrassen de ruimte vullen. Duurzame materialen, zoals cortenstaal en gerecyclede producten, passen perfect binnen deze trend. Het geheel straalt een ongepolijste, natuurlijke charme uit met prominente objecten zoals boomstammen en steenblokken die de tuin sieren. De borders hebben een spontane en speelse uitstraling door een afwisseling van gras, planten en bloemen. Binnen de 'Meaningful Earth' trend passen lichtgele en zalmkleurige bloemen en planten uitstekend bij de donkere en grijsgroene nuances.
Ode aan de OerAarde
De vormen zijn ruw, grof en onregelmatig en hebben een oeruitstraling. Ook de dessins zijn natuurlijk, zoals vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en zijn vaak milieuvriendelijk gemaakt of van gerecyclede materialen. Denk daarbij aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas.
Groen Klimaatplein
In de nieuwe tuintrends van 2024 vormt klimaatbestendigheid de basis. Samen met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het zogenoemde Groen Klimaatplein ontwikkeld. Dat is te vinden bij zo'n 60 tuincentra in Nederland. Je vindt er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en het stimuleren van biodiversiteit. Meer informatie, inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente, is te vinden op www.groenklimaatplein.nl.