HobbyklussenPremium

7 redenen waarom klussers afhaken

Spaanse studie werpt licht op de zaak

DIY

Klussers maken hun klussen niet altijd af. Een studie uit Spanje door de Home Improvement Influencer Mari Luz Santander en ManoMano ziet daar 7 grote redenen voor.

SAMENWERKING TUSSEN MANOMANO EN BRICOYDECO
Home Improvement Influencer Mari Luz Santander lanceerde 6 jaar geleden haar eigen online communicatieplatform BricoyDeco, ook gekoppeld aan een eigen televisiekanaal. De dynamische Spaanse ingenieur informatica uit Valencia is bezeten door het klussen en creëert voortdurend waardevolle content voor een brede doelgroep van klussers (van hardcore DIY tot decoratie en design). Santander onderscheidt zich door haar aanpak en eigenhandige beheersing van tal van klustaken: alles wat zij publiceert, is eerst door haar eigen handen uitgetest. Ook is Mari Luz Santander nauw betrokken bij het communicatieteam van ManoMano - de bekende Franse e-commerce-operator die eveneens actief is in Spanje - voor wie zij als raadgeefster optreedt. Precies in het kader van die samenwerking bundelde Santander haar ervaringen in een werkdocument – samen, onder de noemer ‘Los 7 Errores de Bricolaje Mas Habituales‘ - dat duiding verstrekt waarom de Spaanse klusser zijn projecten niet altijd weet af te werken.

De 7 meest voorkomende remfactoren bij een klusproject

Uit die bewuste studie van ManoMano blijkt overduidelijk dat klussen ‘booming business’ blijft, eveneens in Spanje: 40,1% van de bevraagden bevestigt dat hun uitgaven voor klusprojecten verder zal toenemen en zelfs verhogen, zodra de pandemie het opnieuw toelaat. Niettemin werd eveneens vastgesteld dat niet elk klusavontuur vlot verloopt, laat staan tot het bittere einde wordt afgehandeld … En daar zijn doorgaans redenen voor. Mari Luz Santander onderzocht het klustraject grondig, van droom tot uitvoering. Het resulteerde in de 7 beweegredenen die aanleiding geven tot het falen bij het klussen.

Geen beroep doen op een vakman

Er zijn nogal wat klustaken die kennis, ervaring en zelfs expertise vereisen. In nogal wat gevallen worden projecten onbezonnen aangepakt tot het moment dat men letterlijk de man met de hamer tegenkomt: onder meer wanneer er structurele wijzigingen in het gebouw moeten worden voorzien (scheidingswanden of plafonds neerhalen, leidingen of elektrische bedradingen vervangen, een douchecel installeren, renovaties op grote hoogte uitvoeren: dakramen plaatsen, dakpannen vervangen).

Gebrek aan planning

Onbezonnenheid bij het klussen betekent dat men voorafgaand geen huiswerk heeft gemaakt, meer specifiek met betrekking tot materiaalkeuze en daaraan gekoppeld het geschikte werkmateriaal. Een degelijk ‘huiswerk’ bestaat uit vier onderdelen:

  • taakomschrijving en -planning;
  • juiste materialen;
  • geschikte gereedschappen;
  • budgettering.

De meest voorkomende hindernissen blijven nog steeds: geen aandacht besteden aan de gebruiksaanwijzing van toestellen, zonder accu vallen tijdens boren; verkeerde onderdelen gebruiken (ongeschikte plug of anker). Span het paard niet achter de kar, luidt hier de levensspreuk.

Veiligheid boven alles

Het blijkt nog steeds vanzelfsprekend … en toch gaan ontzettend veel enthousiaste klussers hier nog steeds in de fout: thuis blijkt een veilige haven te zijn, terwijl de risicofactor, zelfs bij eerder eenvoudige klustaken best wel verminderd wordt met extra beveiliging en beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril, veiligheidsschoeisel, een filtermasker, een helm en doorgaans de betere werkkledij. Onderzoek toont duidelijk aan dat de meeste klusongevallen zich voordoen bij (onaangepast) gebruik van een ladder.

Wie zich mispakt aan goedkoop materiaal scoort tweemaal negatief

Goedkoop is duurkoop

Klustaken starten meestal vanuit de doordachte beweegreden om kosten te besparen en dat siert de klusondernemer ten zeerste. Echter, bij ervaring zal diezelfde klusser snel tot de conclusie komen waarom een specifieke boormachine het dubbele kost van diegene die werd aangeprezen in een detailzaak die doorgaans geen doe-het-zelfmateriaal verkoopt … Wie zich mispakt aan goedkoop materiaal scoort tweemaal negatief: slecht materiaal leidt tot slecht resultaat. De beste prijs-kwaliteitsaankoop wordt nog steeds gekocht … met advies.

Betweterij

Nogal wat klussers blijken koppig te werk te gaan. Doorbijten tot het bittere einde, al botst men op een muur. Dat terwijl er tal van hulpmiddelen ter beschikking zijn met advies: een klus-tv-kanaal, een (vak)blad, een getuigenis-demonstratie op social media. Elk klusproject verdient respect; vervolmaak vaardigheden door extra kennis en expertise te verwerven door hulp in te roepen.

Accuraatheid

Meten is weten! Die regel geldt dubbel bij het klussen. Voor men begint te boren, te bevestigen, te zagen … aarzel niet om twee, zelfs drie keer alles na te kijken, af te meten. Klussen is doorgaans precisiewerk en net dat aspect leidt tot het betere resultaat … en niet enkel bij de neofiet.

Geduld

De moeder van alle deugden. Neem de tijd en onderbreek nu en dan de klustaak niet enkel om te pauzeren … maar ook om te genieten van uw kunstwerk.

Klussen blijft zonder meer een van de mooiste vrijetijdsbestedingen en biedt daarenboven een van de grootste voldoeningen: van uw huis een thuis maken. De essentie van DIY!

Dobbit
Een bevraging bij onze Dobbitlezers met 404 respondenten toont aan dat voor bijna 30% adequaat materiaal het grootste manco is, gevolgd door de duur

Met dank aan Mari Luz Santander en Pascal Jacobs, Katoennatie

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Thierry Coeman

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine