Keuken

Slimmer koken met minder ingrediënten

Gedeeltelijke oplossing voor Belgische horecacrisis?

Slimmer koken

Een heerlijk en uitgebreid menu aanbieden en tegelijkertijd rendabel zijn. Voor heel wat Belgische horecazaken blijft de juiste balans een moeilijk te kraken code. Daarom presenteert horecagroothandel Sligro tijdens Horeca Expo (van 17 tot 20 november in Flanders Expo, Gent) zijn concept ‘Slimme Keuken’. "Hiermee willen we aantonen dat je op een slimme manier een volwaardige menukaart kan neerzetten met zo weinig mogelijk ingrediënten. Zo houd je als horecazaak meer marge over, win je een pak meer tijd en verspil je veel minder voedsel", zegt Dirk Ladrière van Sligro Food Group.

Nog nooit zoveel faillissementen

Het gaat niet goed met onze restaurateurs. Nog nooit gingen er zo veel zaken op de fles als in de eerste vijf maanden van dit jaar: 559 zaken moesten de deuren sluiten of bijna een kwart meer dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Dat zijn er drie per dag. Hoe dat komt? Loonkosten swingen de pan uit en de prijzen voor huur en producten bereiken een kookpunt.

Slimme Keuken met Belgisch sausje

Toch kan het ook anders, daarvan is Sligro overtuigd. De chef-koks van de horecagroothandel ontwikkelden daarom ‘Slimme Keuken’, een oplossing die ze voor de Horeca Expo in Gent in een Belgisch sausje hebben gegoten dat zo is aangepast aan de Belgische markt.

Sligro ontwikkelde een receptenboek met 120 gerechten, waarvoor je per gerecht slechts 5 tot 7 ingrediënten nodig hebt en die in slechts 5 tot 10 stappen door één persoon te bereiden zijn. Sligro helpt horecazaken zo om het maximum te halen uit zo weinig mogelijk ingrediënten, zonder in te binden op smaak, kwaliteit, creativiteit en marges.

Daarnaast proberen de chefs van Sligro met hun ‘Slimme Keuken’ horecazaken te motiveren om meer deels of volledig bereide ingrediënten in te kopen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Op die manier win je in de keuken heel wat tijd, die je kan investeren in creativiteit.

Koken met maximaal drie ingrediënten

Dat 'less is more' effectief tot succes kan leiden, toonde Glenn Verhasselt onlangs goed aan. De inspecteurs van Gault & Millau bekroonden de chef-kok van Sir Kwinten uit Lennik tot ‘Chef van het jaar’ en gaven hem een score van 17.5/20. Verhasselts signature? Koken met maximaal drie ingrediënten.

Chef-koks efficiënter en duurzamer helpen werken

"We helpen eigenlijk chef-koks om efficiënter en duurzamer te werken", vertelt Dirk Ladrière, salesmanager bij Sligro Food Group. "Door de ingrediëntenlijst te verkleinen, vermijd je onnodige voorraden en snellere roulatie van producten.

Je gaat dus slimmer producten inkopen, hoeft veel minder weg te gooien en kan je kwaliteit constant houden dankzij eenvoudig te bereiden gerechten. Je wint heel wat tijd die je kan investeren om je met je gerechten te onderscheiden met een persoonlijke touch.

En op het einde van de rit hou je meer brutomarge over. Zo kan je succesvol een horecazaak runnen en de huidige crisis een halt toe roepen."

Proeven op Horeca Expo

Sligro lanceerde de horeca-oplossing al met succes in het verleden in Nederland. Ruim 1.800 horecazaken maken er gebruik van ‘Slimme Keuken’ en dat aantal blijft groeien. De Belgische variant kan je proeven op de Sligro-stand tijdens de Horeca Expo en wordt door Sligro verder ontwikkeld. Naast proeven kan je op de Horeca Expo ook terecht voor extra toelichting. Na het walhalla van de Belgische horeca zullen de verschillende experten bij Sligro verder de Belgische klanten informeren over deze oplossing om hen op een efficiëntere manier hun keuken te laten runnen.

"Steeds meer Belgische horecazaken klopten bij ons aan met de vraag hoe ze slimmer kunnen ondernemen en werken in de huidige marktsituatie. We hopen dat ‘Slimme Keuken hier een uitweg kan bieden", besluit Dirk Ladrière.

Bron: Bepublic

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

company corner

SLIGRO FOOD GROUP BELGIUM

WINGEPARK 10 , ROTSELAAR 3110
Foodservices
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine