Hoe werk je koudebruggen rond ramen en deuren weg?
Wanneer je oude ramen en deuren vervangt door nieuwe exemplaren, gaan de nieuwe sowieso beter isoleren. De naden tussen het schrijnwerk en de muur vormen echter een koudebrug waarlangs tocht en koude zich een weg naar binnen kunnen banen. Die kan je makkelijk zelf dichten. Lees hier hoe je dat doet.
Isoleren met PU-schuim
Wanneer je nieuwe ramen of deuren plaatst, moet de aansluiting met de muur nog afgewerkt worden. Daar zitten na plaatsing van het schrijnwerk immers nog flinke naden waarlangs warmte kan ontsnappen, en koude, tocht en vocht je woning kunnen binnendringen.
De naad moet dus geïsoleerd worden. En dat kan je gerust zelf doen met een isolerende schuim op basis van polyurethaan of korter gezegd: PU-schuim. PU-schuim breng je aan met een spuitbus in de naden. Na verloop van tijd zal het schuim uitzetten en zo de naad volledig vullen. Resten die uitpuilen langs de naad kan je wegsnijden met een breekmes.
Dankzij het PU-schuim kan er geen warmte ontsnappen, hebben koude en vocht geen kans en bespaar je op je energiefactuur. PU-schuim is bovendien ook geluiddempend.
Waarop letten bij de aankoop van PU-schuim?
- Hoogexpansief of laagexpansief: hoogexpansief PU-schuim zet sterk uit nadat het is aangebracht, vaak tot 3 à 4 keer zijn oorspronkelijke volume. Dit is geschikt voor het vullen van grote openingen en kieren, zoals bij isolatie van daken, muren en vloeren, of bij het opvullen van grote holtes.
Laagexpansief PU-schuim zet tot 1,5 à 2 keer zijn oorspronkelijke volume uit en is ideaal voor kleinere en meer gecontroleerde toepassingen, zoals het isoleren van raam- en deuropeningen of het afdichten van kleinere kieren en naden. - Duurzaamheid: PU-schuim is gemaakt op basis van kunststoffen, maar toch kan het een duurzaam product zijn. Een duurzaam PU-schuim herken je aan de verpakking. Hier staat aangegeven of het over een gerecycleerde formule of verpakking beschikt.
- Kwalitatief PU-schuim: een kwalitatief goed PU-schuim heeft een hogere dichtheid, wat betekent dat het steviger is en betere isolatiewaarden biedt. Dit schuim zal minder poreus aanvoelen en beter bestand zijn tegen vervorming. Vaak wordt de dichtheid van het schuim vermeld op de verpakking in kg/m³. Schuim met een hogere dichtheid geeft betere thermische en akoestische isolatie.
Hoe werk je met PU-schuim?
In deze situatie moet de naad rond het nagelnieuwe pvc-raam gedicht worden met PU-schuim.
Bescherm de omgeving
Plak de oppervlakken van het raamkader af met brede afplaktape ter bescherming. Je wilt immers geen PU-schuim morsen, en zeker niet direct op het schrijnwerk. Plak meteen ook de hele buitenkant van het raamkader af, want er kan altijd PU-schuim door gaten of kieren naar buiten komen.
Vergeet ook de raamdorpels niet te beschermen met karton en afplaktape. PU-schuim is schadelijk voor blauwsteen. Een volledige bescherming van de oppervlakken is noodzakelijk, want voorkomen is beter dan genezen.
Maak de naden schoon
Het PU-schuim wordt binnen aangebracht. Zorg ervoor dat de gaten en kieren waar het PU-schuim moet komen vet- en stofvrij zijn. Veeg eerst het stof weg met een borstel tussen de gaten en zuig de resten weg met een stofzuiger.
De laatste stap is het ontvetten. Hiervoor ga je te werk met een ontvetter, of met een mengeling van water en ammoniak. Zo ben je meteen klaar voor de volgende stap.
Het PU-schuim aanbrengen
Bevochtig altijd eerst de ondergrond voordat je de PU-schuim aanbrengt. Dit is bevorderlijk voor de uitzetting en de werking van het product.
Zodra de naden bevochtigd zijn, kun je ze inspuiten met het PU-schuim. Plaats de spuitmond op de spuitbus en schud deze krachtig op en neer, ongeveer twintig keer.
Spuit de nodige hoeveelheid PU-schuim in de holtes, tot ongeveer 70% van het volume van de naad. Als je verticaal werkt, spuit dan steeds van boven naar beneden. Het PU-schuim zal uitzetten en tegelijk uitharden. Wanneer je klaar bent, respecteer je de droogtijd. Die staat altijd aangegeven op de verpakking, maar is ook afhankelijk van de luchtvochtigheid en van de diepte van de naden.
Na het aanbrengen
Wanneer het PU-schuim volledig is uitgehard, kun je de overtollige resten afsnijden met een breekmes. Eens je klaar bent met je klus, plaats je een nieuwe spuitmond op de spuitbus. Zo is die klaar voor een nieuwe klus.
Tip
Bij het gebruik van PU-schuim draag je voor de veiligheid plastic handschoenen. Die zijn steeds meegeleverd.
PU-schuim gemorst, wat nu?
Heb je tijdens het spuiten gemorst? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Idealiter verwijder je dit zo snel mogelijk, zeker als het om een oppervlak gaat dat later niet meer bedekt zal worden. Aceton is hiervoor geschikt. Let wel op dat je nooit aceton in contact brengt met pvc! Je kan het gemorste schuim ook laten uitharden en achteraf wegnemen met een spatel of een mesje.
Het raam afwerken
Nadat je de PU-schuimresten hebt weggesneden, moet je het raamkader uiteraard nog afwerken. Dat houdt hier in dat de dagkanten voorzien worden van een pleisterlaag met isolatie eronder. Die isolatie komt in de vorm van panelen met een gewafelde structuur. Door de gewafelde structuur blijft afwerking met pleisterwerk gemakkelijker hangen en zal ze niet afbarsten.
Isolatie aanbrengen
Meet elke zijde van de dagkant op. Met die afmetingen bij de hand kan je de isolatiepanelen op maat maken. Gebruik hiervoor een breekmes en een lange lat of waterpas.
Voorzie dikke stroken lijmpur op de wafelisolatie voor je het aanbrengt. Zo zal het materiaal beter hechten. Plaats de isolatie tegen de muur. Gebruik eventueel tape als hulpmiddel om de wafelisolatie op zijn plaats te houden.
Pleisterlaag aanbrengen
Na de isolatie kan het pleister worden aangemaakt en aangebracht. Breng het pleister aan op de dagkanten met een pleisterspaan. Strijk het glad met een afrijlat.
Schuur de oneffenheden in het iets harder geworden pleisterwerk op met een polierspons en strijk het dan nog een laatste keer glad met een spackmes. Dan kan het pleisterwerk uitharden en uitdrogen.