Alles over natuurlijke tuinen
Steeds meer mensen ruilen de grasmat - deels dan wel volledig - in voor wat meer variatie in beplanting. Anderen laten het gazon volledig achterwege en gaan voluit voor een ongerepte wilde tuin, waar de natuur helemaal zijn vrije beloop mag gaan. Niet alleen krijg je zo meer biodiversiteit aan je achterdeur, je wapent je tuin ook tegen klimaatverandering. Maar wat houdt zo'n natuurlijke tuin in? Je leest het hier.
Hoe bekom je een natuurlijke tuin?
Hoe leg je zelf een bloemenweide aan?
Meer biodiversiteit = minder plagen
Hoe bekom je een natuurlijke tuin?
De afgelopen jaren vonden veel mensen de weg terug naar de schoonheid en rust die de natuur ons brengt. Ook het belang van diversiteit en het plezier van wilde dieren spotten stond prominenter op de kaart. Ver hoef je daarvoor niet te trekken. Met een natuurlijke of wilde tuin kan je dat gevoel namelijk tot vlak aan de achterdeur brengen. Maar wat is een wilde tuin precies en hoe begin je daaraan?
Hoe leg je zelf een bloemenweide aan?
Bloemenweides vinden steeds meer hun weg terug naar de privétuin. Ze zijn een lust voor het oog, maar trekken ook nuttige insecten aan, zoals vlinders, bijen en hommels. Je begint echter beter niet lukraak bloemenzaad rond te strooien. Als je zelf een dergelijke weide wil aanleggen, informeer je best over de bodemstructuur van je tuin, de soorten bloemenmengsels die je kan kopen én hoe je je bloemenweide maait. Lees er hieronder meer over.
Meer biodiversiteit = minder plagen
Zoals meestal het geval is, heeft moeder natuur zo haar eigen oplossingen om met problemen om te gaan. Daarom is er voor elk plaagdier ook een roofdier om de aantallen in evenwicht te houden. Je kan hiervan gebruikmaken in je (moes)tuin. Verhoog de biodiversiteit in je tuin en pak plagen aan door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden.