Baden & douchesPremium

Hoe werk je een badkamerwand af met betonstuc?

De meer gevorderde klusser die fan is van een ruwere look, kan ook kiezen voor betonstuc of micromortel. Lees hier hoe deze wordt aangebracht om een waterdichte wandafwerking te verzekeren. Het is secuur werk, dus wordt dit overwegend aan professionals overgelaten.

 

Micromortel

Een betonstuc of micromortel is een samenstelling van gemodificeerd cement, eventueel met kalk, en kunstharsen. Dat wordt opgemengd en volledig handmatig uitgepleisterd. Een micromortel kan rechtstreeks op pleisterwerk of gipskarton worden geplaatst.

Meerlaags

micromortel betonstuc badkamerwand

Om een perfect waterdicht resultaat te bekomen zijn verschillende opbouwlagen nodig, die elk hun nodige droogtijd hebben, net zoals bij een gietvloer.

Eerst komt de waterdichtingslaag, daarna volgt de hechtingslaag, twee technische lagen en uiteindelijk een afwerkingslaag. De afwerkingslaag wordt verder nog behandeld met twee of drie PU-vernislagen (afhankelijk van de waterbelasting).

 

Voorbereiding

profiel betonstuc badkamerwand

Voor je aan de effectieve opbouw kan beginnen, moet je de nodige voorbereidingen treffen, te beginnen met het plaatsen van een randprofiel.

Als de micromortel niet op de volledige wand zal geplaatst worden, is een eindprofiel immers nodig om de bekleding af te grenzen. Het zal er tegelijk voor zorgen dat je mooi recht kan afwerken. Teken de exacte positie loodrecht af op de muur en meet de hoogte van het plafond op. Maak het profiel op maat en breng het aan met een montagekit.

 

Primerlaag

primerlaag betonstuc badkamerwand

De ondergrond waar de micromortel wordt aangebracht, moet eerst behandeld worden. De acrylprimer sluit de ondergrond af tegen het zuigen en zorgt op die manier voor een goeie hechting van de volgende laag. Breng het product rijkelijk aan met een verfrol. De randen kan je doen met een borstel.

De primer mag niet te dun geschilderd worden, voor een goed resultaat, maar moet wel zo glad mogelijk afgewerkt worden, want druppels of verdikkingen zouden kunnen overzetten in de micromortel. Het is met andere woorden heel belangrijk het product na het aanbrengen goed gelijkmatig uit te rollen.

Deze hechtlaag moet ongeveer 6 tot 8 uur drogen voor de volgende laag erop mag komen. Ondertussen kan je wel de rand met het plafond en de rand aan het profiel nog aftapen, zodat het naastliggende pleisterwerk niet zou beklad worden.

 

Dichtingslaag

dichting betonstuc badkamerwand

Als de primer voldoende uitgedroogd is, kan de waterdichtingslaag aangebracht worden. Deze laag is in gewone ruimtes in principe niet nodig, aangezien de micromortel op zich ook waterbestendig is.

Om de waterdichtingsmortel aan te maken wordt het cementgebonden product gemengd in de juiste verhouding met een acrylaathars. Dit zal volledig hard uitdrogen en is meteen ook waterdicht. Eens het product voldoende gemengd is, kan het aangebracht worden met een pleisterspaan.

Een laag van een paar mm is in principe voldoende. Met een spaan wordt de mortel over het volledige oppervlak verdeeld. Dit moet wel snel gaan, want eens het product aangemaakt is, is er maar een verwerkingstijd van 45 minuten. Het aanbrengen zelf is in principe niet zo moeilijk, maar het is natuurlijk wel nodig dat de laag overal even dik ligt en relatief vlak is. Alle hoekjes en kantjes moeten mooi bedekt zijn en de waterdichtingslaag moet ook mooi aansluiten tot tegen het geplaatste profiel, zodat het een ononderbroken waterkerende laag vormt.

 

Eerste technische laag

technisch betonstuc badkamerwand

Wanneer de afdichtingslaag voldoende uitgedroogd is, kan overgegaan worden tot de eerste laag van de micromortel zelf. Om de oneffenheden uit de waterdichtingsmortel weg te werken, moet die eerst nog opgeschuurd worden.

Voor er met de eerste technische laag kan gestart worden, moet er opnieuw een acrylprimerlaag geplaatst worden. Dit wordt onverdund op de muur aangebracht met een lakrol. Het blijft belangrijk om goed uit te rollen. Na een uurtje is die genoeg in de ondergrond gedrongen en kan gestart worden met het stucwerk.

De waterdichte micromortel wordt ter plaatse aangemaakt door een hars of mengvloeistof te mengen met het bijhorende pigment in de gewenste kleur. Eens dit goed vermengd is, kan het basispoeder, dat bestaat uit cement en kalk, toegevoegd worden. Het is hierbij belangrijk om de juiste mengverhoudingen, zoals aangegeven op de verpakking, te respecteren, zodat het mengsel de juiste consistentie heeft.

Eens gemengd, is het product nog ongeveer 20 minuten verwerkbaar (waardoor het een klus is die beter aan vakmensen overgelaten wordt). Met een pleisterspaan of plamuurmes wordt de micromortel aangebracht op de muur in verschillende richtingen, om zo al de basis te leggen voor de uiteindelijke look van het betonstucwerk. Voor je de tweede technische laag mag aanbrengen, moet er een droogtijd van 8 tot 24 uur gerespecteerd worden.

 

Tweede technische laag

technisch 2 betonstuc badkamerwand

Op dezelfde manier wordt deze tweede technische laag aangebracht over de eerste met een spaan. Een extra hechtingsbrug tussen de twee lagen is niet meer nodig, aangezien het om exact hetzelfde product gaat. Het heeft met andere woorden opnieuw een grove korrel en wordt kriskras over de volledige eerste laag aangebracht.

Belangrijk hierbij is dat ook deze tweede technische laag een dikte van 1 à 1,5 milimeter heeft, zodat laag na laag extra waterdichting bekomen wordt.

 

Decoratieve laag

deco betonstuc badkamerwand

In tegenstelling tot tussen de twee technische lagen, mag er voor de volgende mortellaag niet te lang gewacht worden om die aan te brengen. Want deze decoratieve laag moet nat-in-nat met de laatste technische laag geplaatst worden.

Voor deze afwerkingslaag gebruik je opnieuw dezelfde micromortel, maar nu met een iets fijnere korrel om zo de schakeringen in het eindresultaat meer naar voor te kunnen brengen.

Door de decoratieve laag over de nog natte technische laag aan te brengen, geraken de grovere en fijnere korrels met elkaar vermengd, wat de schakeringen meer benadrukt, maar ook zorgt voor een gladder resultaat.

 

Vernislagen

vernis betonstuc badkamerwand

Na opnieuw een dag droogtijd kan het stucwerk van een afwerkingslaag in vernis worden voorzien. In principe is de bekleding, met de waterdichtingslaag, 2 technische lagen en de decoratieve laag op zich al watervast, maar het heeft nog een zekere structuur.

Door er nog vernis op aan te brengen, krijg je uiteindelijk een mooi gladde afwerking en zal het water van je douche ook mooi naar beneden langs de muren aflopen.

Schuur eerst de muren nog lichtjes op. Het aanbrengen van het vernis is als schilderen. De randen worden gedaan met een dun rolletje, waarna het middenstuk met een bredere rol kan gebeuren. Het is uiteraard belangrijk het product goed gelijkmatig uit te rollen, zodat er geen strepen of verdikkingen zijn. Is de eerste laag handdroog, dan kan de volgende laag lak aangebracht worden, want er zijn uiteindelijk 3 vernislagen nodig voor een perfect resultaat. De derde vernislaag mag pas aangebracht worden eens de tweede volledig droog is, dus na 24 uur, zodat je met die laag de nodige dikte verkrijgt.

Na deze laag mag de tape aan de naden ook verwijderd worden en wordt de naad met de vloer nog opgekit, voor een perfect waterdichte aansluiting.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine