Latwerk plaatsen: hout of metaal?
Ben je beperkt in opbouw? Dan kan je het materiaal rechtstreeks op de bestaande muur verlijmen met kleefgips. In de meeste gevallen moet er echter een lat- en regelwerk worden aangebracht opdat de wand helemaal recht staat. Het zal niet alleen extra stevigheid garanderen, maar er ook voor zorgen dat je je platen of panelen straks mooi in één lijn kunt plaatsen. Je kunt het kader uit hout opbouwen, maar ook uit metaal.
Houten latwerk
Oo de grond opbouwen
Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je het kader op de grond bouwen en het dan later in zijn geheel tegen de muur zetten. Meet telkens de latten af en zaag ze op maat. Boor de latten ook al voor op de plaatsen waar je ze aan elkaar zal bevestigen. Om sneller te werken, kan je meerdere latten op elkaar letten en in een keer doorheen de latten boren. Om het kader op te bouwen schroef je de latten aan elkaar. Zorg telkens dat alles haaks staat voor je de schroeven vastdraait.
Als het kader af is, plaats je het eerst los tegen de muur om de gaten voor te boren waar de latten aan de muur moeten komen, ongeveer om de halve meter. Gebruik daarvoor een universele boor; die mag rechtstreeks door het hout in een stenen muur boren zodat je een markering achterlaat. Daarna kan het kader weer even weg, en boor je de rest uit met dezelfde boor of met een steenboor. Voor je de latten dan vastschroeft, plaats je pluggen in de voorziene gaten. Met een hamer kun je ze desnoods wat dieper slaan.
Tegen de muur opbouwen
Als je het kader niet vooraf op de grond opbouwt, en je de latten los tegen de muur bevestigt, moet je ze afzonderlijk regelen. De wand kan namelijk ietwat schuin of bol staan, waardoor je de verschillen moet opvangen. Dat kan met spieën of kaleerblokjes, die je achter de latten plaatst. Je kunt ook afstandsschroeven gebruiken, die je bijregelt waar nodig.
TIP
Ga je met hout werken, gebruik dan bij voorkeur SLS- of CLS-balken. Die bestaan uit dennenhout en zijn eenvoudig te verzagen met een handzaag, decoupeerzaag of afkortzaag.
Alles vast
Als alle latten er hangen, controleer je nog eens de vlakheid. Dat kan door er een lange waterpas of regel tegen te zetten. Is alles in orde? Dan maak je het latwerk vast in de vloer en het plafond.
Ten slotte vul je de ruimte tussen het latwerk en de bestaande elementen op met laag-expansief PU-schuim. Let erop dat je zeker geen PU-schuim met hoge uitzetkracht gebruikt, want dat zou de latten uit elkaar duwen.
Metalen latwerk
Met metalen profielen kan je sneller werken. Je maakt hier een onderscheid tussen de horizontale en de verticale profielen. De horizontale zijn bovenaan recht, de verticale zijn daar omgeplooid voor extra stevigheid. Ze zijn dus zo gemaakt dat ze perfect in elkaar passen.
Voorbereiding
Je maakt dit soort profielen op maat met een plaatschaar. Niet met een haakse slijper, want dan zou je de galvanisélaag op de profielen kunnen aantasten. Voor extra akoestische isolatie kun je ook nog een speciale akoestische tape voorzien, die je op de onderkant kleeft van de profielen die de vloer, het plafond, of de muur raken.
Aan de vloer, het plafond en de muur
Wanneer je horizontale metalen profielen vastschroeft, schroef dan zeker niet te hard, zo voorkom je dat je het metaal vervormt.
Voor de bevestiging van de verticale profielen aan de muur, boor je eerst gaten in de profielen zelf. Plaatst ze vervolgens in de horizontale profielen, en boor de voorgeboorde gaten in de profielen uit in de muur met een steenboor. Bevestig de profielen met behulp van slagpluggen en schroeven.
Standers in de profielen
Zijn de horizontale profielen aan de vloer en het plafond, en de verticale profielen aan de muren bevestigd? Maak dan de overige staanders op maat met een plaatschaar.
De profielen hebben allemaal een open kant, die plaats je in de horizontale staanders allemaal in dezelfde richting - dit zorgt een vlotte bevestiging van de platen in een later stadium. Zorg ervoor dat de afgesneden kant (waar je op maat hebt geknipt) naar boven toe geplaatst is, en de vlakke kant onderaan, zodat het profiel vlot grip vind in het onderste horizontale profiel.
Pas de verticale staanders dan eerst in het bovenste horizontale profiel. Met een draaiende beweging schuif je die vervolgens in het onderste horizontale profiel. Je kan de profielen zo op hun plaats houden, of verstevigen met behulp van een krultang.
Algemene aandachtspunten
Staanders: hoeveel ruimte tussen laten?
Het kader bevestig je aan de muren aan de zijkanten, bovenaan aan het plafond en onderaan aan de vloer. De staanders ertussenin plaats je echter niet zomaar willekeurig. De afstand die ze uit elkaar staan, wordt bepaald door de breedte van de platen die er later tegen moeten komen.
Ga je bijvoorbeeld gipskartonplaten van 120 cm breed plaatsen, dan komen de staande latten om de 40 cm, zodat de versteviging op drie punten plaatsvindt. Hoe ver de staanders uit elkaar moeten staan, hangt ook af van de dikte van de platen. Een meer gedetailleerde uiteenzetting kan je hier terugvinden.
Panelen haaks op de latten
Ga je later direct panelen plaatsen tegen het latwerk (dus zonder OSB-platen tussen), denk er dan aan dat de latten haaks op de richting van de panelen moeten komen. Horizontaal geplaatste panelen moeten dus tegen een verticaal latwerk geplaatst worden.
Sanitaire aanvoeren verbinden
Moet je sanitaire aanvoeren verbinden en inbouwelementen plaatsen, dan is dit het moment. Uitsparingen maak je met een multitool of klokboor. Waar nodig houd je de inbouwelementen, zoals de inbouwdoos voor een kraan, met steunbalkjes op hun plaats tussen het kader.
Bij een inbouwtoilet
Bij een inbouwtoilet voorzie je het latwerk van de muur zodanig dat die dik genoeg is zodat de inbouwsas in de muur past, en de muur vlak kan afgewerkt worden.