Hoe isoleer je zelf je leidingen?
Door je binnen- en buitenleidingen te isoleren, zal je niet alleen besparen op je energiefactuur, maar zal je ook niet met bevroren of gesprongen leidingen te kampen hebben. Lees hier hoe je deze simpele karwei uitvoert.
Waarom je leidingen isoleren?
Leidingisolatie doe je in de eerste plaats om de aanvoerwarmte van het cv-water of sanitair warm water te optimaliseren. Zo kan je de warmteverliezen aan de leiding beperken. Daarnaast kan je in gevoelige ruimtes, bijvoorbeeld de garage of een tuinhuis ook de gewone waterleidingen bijkomend isoleren als bescherming tegen de vorst. Heb je toch te kampen met een gesprongen leiding? Lees hier hoe je dat kan oplossen.
Makkelijk te verwerken
Buisisolatie bestaat uit rond geëxtrudeerd polyethyleenschuim met een gesloten celstructuur. Het materiaal is behoorlijk flexibel, dus het is geen probleem om het rond de buizen te plooien. Op maat snijden doe je gewoon met een (breek)mes. Enkel de kopse kanten moet je nog verbinden met vinylkleefband voor een perfecte afsluiting.
Beverstaartaansluiting
Door te werken met buisisolatie met een beverstaartsluiting bespaar je heel wat werk. Je hoeft immers niet meer alles vast te lijmen of te tapen. Trek gewoon de beverstaarten voorzichtig uiteen, leg daarna de isolatie rond de buis en druk de twee helften samen. De isolatie zal zich zetten en na enige tijd is de sluiting helemaal onzichtbaar, meteen is de buis perfect geïsoleerd.
Hoeken en bochten
Er zijn verschillende manieren om hoeken en/of bochten te isoleren. Het makkelijkst is om gebruik te maken van een isolerend hoekelement. Dit past precies over de hoek. Nadat je het geplaatst hebt, kleef je het dicht met vinylkleefband.
Vormen je buizen geen hoek van 90° maar heb je te maken met een flauwere bocht, dan gebruik je een recht buiselement waar je wat insnijdingen in maakt.
Onregelmatige vormen
Kranen, koppelstukken en aansluitingen hebben geen regelmatige vorm. Een standaardbuiselement zal dus niet passen. In die gevallen werk je het best met een zelfklevende schuimisolatieband.
Je kan er alle moeilijk bereikbare plaatsen mee isoleren. Omwikkel de te isoleren zone met de band. Uiteraard zorg je ervoor dat de band zichzelf telkens overlapt. Breng gerust meerdere lagen van de band aan.
Op zoek naar andere manieren op te besparen op je energiefactuur met kleine ingrepen? Lees dan hier verder.