BETON POLIJSTEN IN 5 STAPPEN
Beton is een veelzijdig materiaal waarmee creatief kan worden omgesprongen. Dat is grote bedrijven en industriële omgevingen niet ontgaan, maar ook voor hippe woningen stijgt de vraag naar een betonvloer. Het is dan ook een onderhoudsvriendelijk materiaal. Voor een geslaagd resultaat is er echter heel wat vakmanschap nodig. Beton polijsten is een geduldig werk dat uit verschillende stappen bestaat. Kennis van het materiaal en van de juiste gereedschappen is dus een must. We bespreken het in dit artikel.
Leer alles over bouwen met beton op Infobeton.be.
SAMENSTELLING VAN BETON
GEPOLIJST BETON VS GEPOLIERD BETON
WAAROM KIEZEN VOOR EEN GEPOLIJSTE BETONVLOER?
KAN IK MIJN VLOER POLIJSTEN?
BETON POLIJSTEN IN 5 STAPPEN
SAMENSTELLING VAN BETON
De samenstelling van je beton is van groot belang voor het afgewerkte resultaat. Beton is vervaardigd uit grove granulaten:
- natuurlijke granulaten uit de steengroeve of uit rivieren en zeeën;
- artificiële granulaten gewonnen uit een thermisch proces in een fabriek;
- gerecycleerde granulaten uit bouw- en slooppuin.
Daaraan wordt nog zand, cement en water toegevoegd. De hoeveelheid cement en water hangt grotendeels af van de granulaatvorm: hoe hoekiger de granulaten, des te meer cement en water je zal nodig hebben om vloeibaar beton te bekomen.
Eventueel kunnen daarbij ook hulpstoffen of andere toevoegsels vermengd worden om het beton specifieke eigenschappen te geven.
GEPOLIJST BETON VS GEPOLIERD BETON
Gepolierd beton is niet hetzelfde als gepolijst beton. Het verschil zit in de afwerkingsgraad. Gepolierd beton is vers beton dat glad wordt gemaakt met een betonvlindermachine.
Polijsten is een stap die wordt genomen in de verdere afwerking van gepolierd beton. Met diamantpads wordt het beton volledig afgewerkt met een bepaalde glans. Achteraf wordt dat beton nog geïmpregneerd om het te beschermen tegen vlekken en vuil.
WAAROM KIEZEN VOOR EEN GEPOLIJSTE BETONVLOER
Een gepolijste betonvloer oogt niet alleen mooi, maar het biedt ook tal van andere voordelen. Het is in de eerste plaats een sterk, krasbestendig materiaal. Gepolijste betonvloeren zijn daarnaast ook zeer onderhoudsvriendelijk. Door het polijsten verdicht je namelijk de vloer volledig. De poriën gaan dicht en de vloer wordt minder snel vuil.
Daardoor wordt een gepolijste betonvloer ook meteen stofvrij. Waar je normaliter een cementsluier zou krijgen, wordt bij het polijsten al het mogelijke stof weggehaald. Zo heb je meteen een volledig afgewerkte betonvloer.
Indien je het beton impregneert (bijvoorbeeld wanneer je een keukeneiland uit beton hebt), dan wordt het beton ook meteen een stuk beter bestand tegen vlekken, waardoor vloeistoffen veel minder snel indringen.
Om te garanderen dat je gepolijst beton een aantal jaar later vlekafstotend blijft, kun je dan zelf nog eens een vlekstop aanbrengen. Poets echter nooit gepolijst beton met azijn, want dat zorgt voor veel vlekken.
KAN IK MIJN VLOER POLIJSTEN?
Opgelet: niet elke betonvloer kan worden gepolijst. Sommige vloeren zijn te hard, te zacht, te beschadigd of te vervuild. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat beton een natuurproduct is en bladafval zichtbaar kan zijn.
Als de plaatsing van de vloer niet aandachtig gebeurd is, kan er ook een slechte granulaatverdeling zijn in de vloer.
RENOVATIE
Aangezien de resultaten van een gepolijste betonvloer bij een renovatie vaak nog moeilijker te voorspellen zijn dan bij een nieuwe betonvloer, hoort er eigenlijk eerst een testvlak bewerkt te worden.
Bij oudere vloeren kunnen namelijk onder coatings soms heel slechte vloeren zitten. Ook gebeurt het dat de wapening of de tegelvoegen soms plotseling zichtbaar worden. Houd daar dus rekening mee als je een oude vloer wil laten polijsten.
Putjes en kleine scheuren in betonvloeren zijn normaal. De randen kunnen uitgebrokkeld zijn, omhoog of omlaag staan, en aangezien de randen manueel worden afgewerkt, kan je ook daar een verschil in de glansgraad krijgen.
Als je met eventuele kleine tekortkomingen kunt leven en het onvoorspelbare aspect apprecieert, dan kun je wel uitkijken naar een prachtige en unieke vloer.
BETON POLIJSTEN IN 5 STAPPEN
DIEPSCHUREN
Wanneer een bestaande vloer moet worden gepolijst, dan moet men die eerst diepschuren. Opgelet: op dit moment moet het beton al gevlinderd (gepolierd) zijn.
Diepschuren gebeurt met metaalgebonden diamantsegmenten op een schuurmachine. Een kleine laag van de vloer wordt afgeschuurd, waardoor de granulaten zichtbaar worden. De korrel kan je wijzigen.
GROUTING
Nog voor er gepolijst wordt, wordt er een mengsel van water en een groutingproduct op de vloer aangebracht en ingeschuurd met keramisch gebonden diamant.
Een dergelijk product vult kleine putjes en oneffenheden op. Het mengt zich tot een soort pasta met het vrijgekomen stof bij het schuren. Daarna kan er met dezelfde machine worden gepolijst.
POLIJSTEN
Het polijsten gebeurt met kunststofgebonden diamant. Er worden hier verschillende afwerkingsniveaus van elkaar onderscheiden, gaande van een beetje tot zeer blinkend.
Daarbij verschillen de gebruikte korrelgroottes. Hoe blinkender je de afwerking wil, des te hoger de korrel blijft oplopen, tot korrel 8000.
FAST-GRIND SYSTEEM
Het fast-grindsysteem is een alternatieve manier om beton te polijsten die het proces scherp kan versnellen. Dat is voornamelijk interessant voor zeer grote bedrijfshallen. Bij dit systeem wordt het schuren overgeslagen. Daarom is het ook het best geschikt voor nieuwe betonvloeren en minder voor renovaties.
Voor deze manier van werken wordt een poliermachine gebruikt. Door diamantpads te bevestigen op een frame dat wordt vastgemaakt op de voordraaischijf, kan die machine namelijk ook dienen om te polijsten. Doordat het kader bij het opheffen van de machine blijft liggen, kan je snel en eenvoudig van gereedschap wisselen.
VERHARDING
Tussen het polijsten van een betonvloer door wordt er ook een verharder toegevoegd. Die zorgt ervoor dat vrije kalk in het cement wordt geneutraliseerd. De poriën worden verdicht en de vloer wordt dus versterkt.
Daardoor krijg je geen zoutvorming meer op de betonvloer. Dit proces wordt in gang gezet zodra je het product toevoegt, maar duurt zolang er vrije kalk in de vloer zit, wat tot 9 maanden kan oplopen.
AFWERKING
De randafwerking van een gepolijste betonvloer gebeurt altijd handmatig met een kleinere handschuur- of polijstmachine.
Putjes worden opgevuld met een speciale uithardingspasta. Het is niet de bedoeling dat je alles in één keer opvult. Bij het vullen van een putje laat je best een klein bergje van de pasta liggen in plaats van dat meteen plat te maken. Eens het uitgehard is, kan je afschuren waar nodig.
Voor scheuren en voegen is er een elastisch fillerproduct, dat vooral handig is bij scheuren die nog verder bewegen. Om die reden gebeurt het dichtgieten eveneens niet in één keer: de eerste keer kan het product zich verspreiden, de tweede keer kan het product de rest van de scheur of voeg opvullen.
Is je betonvloer net gepolijst, denk er dan aan dat pas afgewerkte vloeren verschillende grijstinten zullen vertonen. Die verdwijnen mettertijd weer vanzelf.
Leer alles over bouwen met beton op Infobeton.be.