DE BOUWSTENEN VAN EEN MODERNE, DUURZAME VERANDA
Bij het woord ‘veranda’ denk je misschien automatisch nog aan een oubollig zijkamertje dat alleen in de tussenseizoenen te benutten valt. Toch is dat allang verleden tijd; ondertussen zijn veranda’s zodanig geëvolueerd dat ze aan de hedendaagse woonnormen en trends voldoen. Hoog tijd dus om bij de marktleider ons licht eens te gaan opsteken.
WAT IS EEN MODERNE VERANDA?
SOORTEN VERANDA'S
DE ONDERBOUW
HET GLAS
DE PROFIELEN
ROLLUIKEN EN ZONWERINGEN
PLAFOND BIJ EEN PLAT DAK
VERANDA OP MAAT
WAT IS EEN MODERNE VERANDA?
Wie 'veranda' zegt, roept vaak nog het beeld op van de oude, serre-achtige constructie. Vandaag wordt er echter ingezet op een veranda als volwaardige leefruimte, met veel glas en aandacht voor een optimale lichtinval.
De moderne veranda moet ook een ruimte zijn die elke dag van het jaar bruikbaar is, en niet enkel tijdens de zomer. Het is voor fabrikanten dan ook belangrijk om het begrip ‘veranda’ ruim te interpreteren en diverse stijlen aan te bieden.
SOORTEN VERANDA’S
Een veranda an sich is het klassieke glazen dak. Die kunnen in één helling of met een dubbele helling worden geplaatst. Daarnaast zijn er enkele andere interessante uitvoeringen die het concept van een veranda ruimer interpreteren.
TUINKAMER
Een tuinkamer heeft doorgaans een platte dakstructuur met een lichtstraat. Het zicht vanuit een tuinkamer is verder – what’s in a name – volledig op de tuin gefocust, wat het ook in de tussenseizoenen een aangename plaats maakt om te vertoeven.
WOONVERANDA
Bij een tuinkamer is er nog een afscheiding tussen de gebruikelijke leefruimte en de veranda, bij een woonveranda wordt die volledig weggenomen. Alle muren worden gesloopt, en één mooie leefruimte wordt gecreëerd.
DE ONDERBOUW
Wanneer je een veranda kiest, is niet alleen het design een belangrijk element, maar ook de onderbouw – zoals de door Willems Veranda’s gepatenteerde glasvezeldorpel: die zorgt voor een betere stabiliteit door een dubbele bevestiging binnen en buiten.
Er is daardoor op geen enkele manier contact mogelijk tussen raamprofiel, blauwsteen en binnenafwerking. Dat houdt condensatieproblemen tegen en houdt tevens de binnentegels op een aangename temperatuur. De temperatuur buiten gaat dus niet beïnvloeden wat je binnen voelt.
HET GLAS
ISOLATIE
Isolatie is belangrijk en zit meestal in de wanden. Een veranda bevat echter veel glas, waardoor er dus minder plaats is voor isolatieplaten.
Het is dus belangrijk dat het glas ook een hoge isolatiewaarde heeft. Zo zijn veranda’s uitgerust met een dubbele of een triple hoogrendementsbeglazing.
WARMTE EN LICHT
Wanneer je je glas kiest moet je ook rekening houden met de oriëntatie van je woning en hoeveel licht en warmte je wil binnentrekken in je veranda.
DE PROFIELEN
Het is verder belangrijk dat je veranda ook voorzien is van stevige, goed geïsoleerde profielen. Die zijn breder en hoger dan klassieke raamprofielen – bij een raam gaat het enkel maar om openingen dichtmaken, bij een veranda weegt stabiliteit zwaarder door.
Qua uitvoeringsmogelijkheid kan je voor de profielen heel wat kanten uit. Ze zijn tevens in alle RAL-kleuren beschikbaar.
ROLLUIKEN EN ZONWERINGEN
ROLLUIKEN
Een veranda is een ruimte waar veel lichtinval belangrijk is, maar toch worden er vaak nog rolluiken gestoken, ofwel naar inbraakveiligheid toe, ofwel om toch zelf enige controle te hebben over de lichtinval en indien nodig te verduisteren.
Uit esthetische redenen worden deze vaak weggewerkt in een kleine dakoversteek, waardoor er geen zichtbare rolluikkast is.
ZONWERINGEN
Een alternatief daarvoor is de verticale zonwering, die ook op dezelfde manier kan ingewerkt worden in een dakoversteek.
Zonweringen kunnen ook in lichtstraten worden ingewerkt, dan wordt er gesproken van een horizontale zonwering – handig wanneer je bijvoorbeeld op een zonnige dag van thuis uit moet werken!
PLAFOND BIJ EEN PLAT DAK
Bij veranda’s met platte daken wordt er vaak met een gewoon plafond gewerkt, daarbij kan je kiezen uit een klassieke gipskartonplaat als afwerking. Voor terrasoverkappingen kan je een beroep doen op een aluminiumafwerking of een afwerking in cederhout.
Verder is het belangrijk dat het dak goed geïsoleerd en stevig gestructureerd is met gelamineerde houten balken. Met een EPDM-membraan maak je het geheel waterdicht.
VERANDA OP MAAT
Om de specifieke vereisten van iedere bestelling te kunnen invullen, is een studiebureau onontbeerlijk. Een team van ingenieurs en architecten werkt er samen om de structuren op maat van iedere woning uit te tekenen.
Doordat alles ter plaatse geproduceerd wordt, kan Willems Veranda's ook snel inspelen op nieuwe trends en tendensen.
Vraag je offerte aan bij Willems Veranda's of ga langs in één van de toonzalen.