Management services

België voorbeeldland in strijd tegen tellerfraude

Car-Pass maakt verschil, maar risico blijft bestaan

Kilometertellerfraude – het bewust terugdraaien van de kilometerstand om de waarde van een voertuig te verhogen  – blijft in Europa een hardnekkig probleem. Volgens recente cijfers van Carly, specialist in voertuigendiagnose via OBD-technologie, werd in 2024 bij gemiddeld 9% van de tweedehandswagens in Europa fraude vastgesteld.

Percentage gemanipuleerde kilometertellers in Europa in 2024
Percentage gemanipuleerde kilometertellers in Europa in 2024

België vormt echter een opvallend positief voorbeeld: dankzij het Car-Pass-systeem, dat sinds 2006 verplicht is, daalde het aantal fraudegevallen naar 6,2% – een van de laagste percentages in Europa. Toch waarschuwt Carly dat verhoogde waakzaamheid nodig blijft, vooral bij voertuigen die uit het buitenland zijn ingevoerd.

Europese verschillen blijven groot

In landen als Noord-Macedonië (25,6%), Servië (22,5%) en Montenegro (20,5%) zijn de fraudepercentages alarmerend hoog. Een gebrek aan regelgeving, veel invoer en lage voertuigprijzen zorgen er voor een broeihaard van manipulatie. Ook in Duitsland (12%) en Frankrijk, Nederland en Spanje (elk rond 8%) blijkt de praktijk wijdverspreid.

Scandinavië doet het veel beter: Noorwegen (3,8%), Finland (4,4%) en Zweden (5,2%) slagen erin om dankzij strenge regelgeving en betere voertuigtracering de fraude in te perken. België volgt hen op de voet, maar kampt lokaal toch met enkele uitdagingen.

Percentage gedetecteerde tellerfraude in 2024
Percentage gedetecteerde tellerfraude in 2024

Grote steden kwetsbaarder

Hoewel België globaal goed scoort, zijn de regionale verschillen aanzienlijk. In steden als Antwerpen (15%) en Charleroi (14%) liggen de fraudepercentages fors boven het nationale gemiddelde. Ook in Anderlecht en Luik (beide 9%) en Brussel (8%) worden vaker manipulaties vastgesteld.

Een belangrijke verklaring hiervoor is het hoge aandeel ingevoerde voertuigen in deze gebieden. Bij importwagens is de Car-Pass vaak onvolledig, omdat enkel gegevens geregistreerd op Belgisch grondgebied worden opgenomen. Dat laat ruimte voor fraude vóór aankomst in België.

In 2024 werd 12,5% van de 727.650 ingeschreven tweedehandswagens in België ingevoerd – een dynamiek die extra controle vereist.

Transparantie als hefboom voor vertrouwen

De Belgische Car-Pass blijft een schoolvoorbeeld van hoe regelgeving impact kan hebben op transparantie in de markt voor tweedehandswagens. Maar de combinatie met slimme technologie, zoals die van Carly, zorgt ervoor dat ook de grijze zones aangepakt kunnen worden.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine