Van faillissement tot liquidatie: afwikkeling en veiling van een Spaans scheepsreparatiebedrijf
De afwikkeling van een faillissement moet altijd efficiënt verlopen, ongeacht hoe groot het bedrijf is. Een voorbeeld uit Spanje toont hoe de inventaris van een mechanisch scheepsreparatiebedrijf binnen een paar weken met succes kon worden geveild dankzij de samenwerking tussen de curator, Rafael Dueñas Garralda, en de projectmanager van Surplex, Kevin Sánchez. Dankzij het internationale werkgebied van het veilinghuis was de opbrengst twee keer zo hoog als bij een gebruikelijke verkoop.
Het besluit faillissement aan te vragen, is voor eigenaren en medewerkers altijd een moeilijke stap. Het is belangrijk om snel te handelen en de resterende activa zo winstgevend mogelijk van de hand te doen. Bovendien wijst de rechtbank in dergelijke situaties meestal een bewindvoerder aan om de belangen van de betrokken partijen te behartigen en een eerlijke afwikkeling te verzekeren. Dit was onlangs het geval toen een reparatiebedrijf voor schepen in Spanje de deuren sloot.
Het bedrijf in de industriehaven van Passaia bij Donostia was meer dan dertig jaar gespecialiseerd in de reparatie van schepen en de productie van metaalconstructies, ketels en leidingen. Hoewel het een succesvolle onderneming was die een belangrijke plaats innam onder de plaatselijke bedrijven, voerde een langdurige crisis uiteindelijk in 2023 tot de insolventie van het bedrijf dat ruim 30 medewerkers telde.

Van bovenloopkraan en machines tot en met bestelwagens: In het geval van een faillissement moeten alle materiële activa van een onderneming snel en winstgevend worden verkocht. (© Surplex).
Strategische bewindvoering van Rafael Dueñas Garralda
Rafael Dueñas Garralda was de bewindvoerder bij het insolvente scheepsreparatiebedrijf. Hij gaf het online veilinghuis Surplex opdracht om de verkoop af te wikkelen. Surplex, bekend om zijn deskundigheid in de afhandeling van bedrijfssluitingen en met vestigingen in 16 Europese landen en klantensupport in meer dan 20 talen, wist de machines met succes te verkopen. “Het behaalde resultaat verdubbelde het bedrag dat werd geboden door bedrijven die gespecialiseerd zijn in de overname van dergelijke failliete activa. Voor een faillissementsadministratie is deze service absoluut betrouwbaar en er wordt een eerlijke prijs bereikt, aangezien de internationale biedingen hoger zijn dan de lokale biedingen”, benadrukte Dueñas.
Surplex heeft een internationaal klantenbestand en biedt kopers en verkopers een allesomvattende service die reikt van deskundige taxatie, demontage en vervoer van machines tot en met de eindschoonmaak. Dueñas: “Het Surplex-team voerde een taxatie uit, inventariseerde de machines, presenteerde ze aan geïnteresseerde partijen, stelde een
monitoringovereenkomst op (wat essentieel is in dergelijke gevallen) en veilde de machines.
Kleine veiling met wereldwijde uitstraling
Projectmanager Kevin Gutierrez Sánchez was namens Surplex verantwoordelijk voor de organisatie van de bedrijfssluiting. “De meeste andere potentiële verkopers maken gebruik van onze website, met name als het gaat om herstructureringen, of ze bellen ons”, legt Sánchez uit. “Maar vooral bij faillissementen geeft ons grote netwerk de doorslag. Wij hebben Rafael Dueñas Garralda aangeboden de inventaris van werkplaats te kopen, maar er ook bij gezegd dat de opbrengst van een verkoop op de markt veel hoger zou zijn. En dat is dan ook gebleken.”
De veiling van de scheepswerkplaats sloot op 20 februari 2024 en omvatte de complete inventaris, die reikte van een grote keuze aan lasapparatuur die de werkplaats gebruikte voor scheepsreparaties, snijmachines en kantbanken, draaibanken en buigmachines tot en met de inrichting van de werkplaats, zoals bovenloopkranen, bestelwagens,
arbeidsmiddelen en halffabricaten.
Sánchez legt uit: “De veiling was met 70 kavels aan de kleine kant. Maar wij gaan bij ieder project, groot of klein, met dezelfde zorgvuldigheid te werk.” De veiling trok meer dan 100 bieders uit bijna 20 landen, er werd geboden in Europa, Mexico, Brazilië en zelfs in Afrikaanse landen. In totaal kwamen er meer dan 800 biedingen binnen en de veiling werd
op Surplex.com ruim 40.000 keer bekeken.

Afwikkeling na de veiling
Na afloop van de veiling is ook de verdere afwikkeling vlot verlopen. Alle machines werden
geveild en de kopers hebben op tijd betaald. Medio maart, nauwelijks vier weken na de
veiling, hebben de kopers na overleg de laatste machines in Passaia opgehaald, of Surplex
heeft ze bij de nieuwe eigenaren afgeleverd. De werkplaats is bezemschoon opgeleverd aan
bewindvoerder Rafael Dueñas Garralda. Hij vat de procedure als volgt samen: “De
problemen en zorgen zijn in het niets verdwenen.
