SPREKERS EN CASES
Toonaangevende sprekers uit zowel de bedrijfswereld als het technisch onderwijs brengen hun visie en voorbeelden van good practices:
- Het vergeten belang van vaktechnische opleidingen
door keynote speaker Dirk Van Damme - dr. in de psychologische en pedagogische wetenschappen - Welke hersenen hebben onze bedrijven in de toekomst nodig?
door Wouter Duyck - Hoogleraar Cognitieve Psychologie Universiteit Gent - Beroepsonderwijs 2.0: Bouwstenen voor kwaliteit, innovatie en excelleren
door Joke Knockaert - Directeur Havenschool VTI Zeebrugge - Samenwerken loont, maar hoe begin je eraan?
door Bart Bruggeman, Technisch Directeur Scheppersinstituut en Pascal Vanhoecke, Personeelsdirecteur bij ATS GroepScheppersinstituut - Het dreigende tekort aan technische profielen
door Werner Neuville - Algemeen Directeur Kenniscentrum BtecCH asbl - Elke laag van het technisch onderwijs telt
door Line Overdeput - Trainingscoördinator bij Volvo TrucksVolvo Trucks - Co-creatie kan de technische sector redden
door Lieven Pauwels (Incoplas nv), Kenneth Labiau en Geert De Roissart (Campus Glorieux Secundair Ronse)
Reserveer nu nog met vroegboekkorting.
Het vergeten belang van vaktechnische opleidingen
Door keynote speaker Dirk Van Damme - dr. in de psychologische en pedagogische wetenschappen
Vlaanderen heeft een rijke traditie van kwaliteitsvol vaktechnisch onderwijs. Of moeten we zeggen “had”? Het gaat niet goed met het vaktechnisch onderwijs. Ondanks het feit dat ongeveer elke beleidsverklaring van Vlaamse onderwijsministers wel ergens “de herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs” vermeldt, kunnen we spreken van een ernstige verwaarlozing. Er zijn nauwelijks beleidsdaden om die fameuze herwaardering in te vullen. Integendeel, het onderwijsbeleid wordt gevoerd met het algemeen secundair (of doorstroomgericht) onderwijs voor ogen. In eindtermen en leerplannen sluipt de ‘aso-isering’ ook het technisch onderwijs binnen en wordt de eigenheid van vaktechnische opleidingen miskend. Nochtans liggen de kansen voor een echte herwaardering voor het grijpen.
"De eigenheid van vaktechnische opleidingen wordt miskend."
Het gaat niet zozeer om geld, wel om waardering van de eigenheid en om een mentaliteitswijziging die afstand neemt van de hiërarchische ordening van ons secundair onderwijs met het doorstroomgericht en hoger onderwijs als norm voor succes. Ik vrees dat die mentaliteitswijziging er niet vanzelf zal komen, maar dat ondernemingen en werkgevers de druk zullen moeten opvoeren. Zij ervaren de gevolgen van het gevoerde beleid, niet alleen in de blijvend grote tekorten in technisch geschoolde vakmensen, maar ook in de verwarring over wat die vakmensen moeten kennen en kunnen. Ondernemingen zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. In de huidige technologische context kunnen scholen het niet meer alleen. Meer samenwerking, en dus ook leerkansen op de werkvloer, ook buiten het rigide kader van het duaal leren, zal noodzakelijk zijn.
Welke hersenen hebben onze bedrijven in de toekomst nodig?
Door Wouter Duyck - Hoogleraar Cognitieve Psychologie Universiteit Gent
Het Vlaamse onderwijs krijgt het in de media hard te verduren. Onze leerlingen zouden dommer worden. Maar is dat wel zo? Wat moeten onze kinderen op school leren? Moet iedereen naar de universiteit? Vinden we in de toekomst nog voldoende vakmensen? Wie gaat onze ondernemingen aanwerven in 2040? Welke talenten moeten we ontwikkelen? In deze lezing licht Wouter Duyck de staat van ons Vlaams onderwijs toe, en situeert hij het binnen internationaal perspectief. Er wordt ingegaan op de huidige malaise, en op de keuzes die de Vlaamse welvaart veilig kunnen stellen.
Beroepsonderwijs 2.0:
Bouwstenen voor kwaliteit, innovatie en excelleren
Door Joke Knockaert - Directeur Havenschool VTI Zeebrugge
Een modern, toekomstgericht beroepsonderwijs begint met het verhogen van de kwaliteit. Dit bereiken we door meer te focussen op must always know or can-doelen. In combinatie met meer praktijkervaring via nauwe samenwerking met de bedrijfswereld, kunnen we leerlingen een meer stevige basis van essentiële competenties bieden. Door in te zetten op heldere, samenhangende verticale en horizontale leerlijnen zorgen we voor een logische en stapsgewijze opbouw van vaardigheden, zowel binnen vakken als over vakoverschrijdende domeinen. Kwalificatieproeven worden gericht ingezet om te toetsen of leerlingen de vereiste competenties op het juiste beheersingsniveau hebben bereikt. Daarnaast bieden excellentietrajecten ambitieuze leerlingen extra kansen om zich te specialiseren en te excelleren.
Door praktijkgericht onderwijs te combineren met sterke leerlijnen en evaluaties op maat, creëren we een toekomstgericht model dat leerlingen optimaal voorbereidt op de arbeidsmarkt en verder leren.
Samenwerken loont, maar hoe begin je eraan?
Door Bart Bruggeman, Technisch Directeur Scheppersinstituut en Pascal Vanhoecke, Personeelsdirecteur bij ATS Groep
Samenwerken loont. Een statement, maar hoe begin je eraan? Welke voordelen kunnen beide partijen er uithalen? Waar kan je tegenaanlopen? Hoe zorg je ervoor dat de band ook op langere termijn standhoudt?
ATS Groep en het Scheppersinstituut werken al jaren samen om zowel de nijverheid als het onderwijsveld sterker te maken. Bart Bruggeman en Pascal Vanhoecke brengen samen een half uur lang tips, hints en anekdotes over deze boeiende vraagstukken.
Het dreigende tekort aan technische profielen
Door Werner Neuville - Algemeen Directeur Kenniscentrum BtecCH asbl
Tegenwoordig is het moeilijk om technische profielen te vinden. Het is dan ook van groot belang om de interesse in technologisch onderwijs aan te wakkeren en te blijven stimuleren. Sibelga en BtecCH sloegen de handen in elkaar en creëerden een project dat beschikbare personen met technische feeling klaarmaakt om een kans te grijpen bij de netwerkbeheerder Sibelga.
Elke laag van het technisch onderwijs telt
Door Line Overdeput - Trainingscoördinator bij Volvo Trucks
Het Training Center van Volvo Trucks gaat samenwerkingen aan met alle lagen van het onderwijs. Line geeft een inzicht in de werking van het Training Center, stelt de collega's voor en zet uiteen hoe die samenwerkingen tot stand komen. Tot slot licht ze een tipje van de sluier over toekomstige ideeën. Daarover brainstormt en praat ze graag na met wie geïnteresseerd is tijdens het netwerkmoment.
Co-creatie kan de technische sector redden
Door Lieven Pauwels (Incoplas nv), Kenneth Labiau en Geert De Roissart (Campus Glorieux Secundair Ronse)
Hoe kunnen onderwijs en industrie samenwerken om leerlingen klaar te stomen voor de technologische uitdagingen van morgen? Tijdens onze presentatie duiken we in de inspirerende samenwerking tussen Incoplas nv en Campus Glorieux Secundair. We laten zien hoe leerlingen en leerkrachten samen een innovatieve stapelmachine ontwikkelden die niet alleen technisch vooruitstrevend is, maar ook daadwerkelijk in het bedrijf wordt gebruikt.
Van prototype tot geïntegreerd systeem: ontdek hoe nieuwe technologieën zoals Profinet en PLCnext Technology het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen. Laat u inspireren door dit unieke verhaal van co-creatie, financiering en expertise-uitwisseling die een nieuwe standaard zet voor STEM-onderwijs!
Bent u nauw betrokken bij het technisch onderwijs of heeft uw bedrijf dringend nood aan goede technische profielen? Mis dan het symposium gewijd aan het belang van de samenwerking tussen Belgische bedrijven en het technisch onderwijs niet. Het symposium biedt een platform om te discussiëren over de voordelen en mogelijkheden van nauwe samenwerking tussen beide sectoren, met als doel het versterken van het technisch onderwijs in België.
Deelnameprijs:
• bedrijven/federaties: 120 euro i.p.v. 145 euro/persoon (excl. btw) = 25 euro vroegboekkorting per persoon (excl. btw)
• scholen: 75 euro i.p.v. 145 euro/pp (excl. btw)
Deelname omvat:
- toegang tot het symposium
- incl. catering (ontbijt, koffiepauzes, lunch en receptie)
RESERVEER UW DEELNAME