Winkelier aan het woordPremium

ALS SCHOENMAKER MAAK JE DE MENSEN GELUKKIG

Antoon van den ecker vervaardigt schoenen onder pseudoniem toni taloni

toni taloni

Jonge schoenmakers, ze zijn tegenwoordig dungezaaid. De Antwerpse Antoon Van den Ecker is echter een uitzondering. Komende augustus zwaaien de deuren van zijn schoenherstellerij open. Maar Antoon maakt nu al furore onder zijn pseudoniem Toni Taloni, met handgemaakte schoenen in een waaier van kleuren en ledersoorten.

SCHOENMAKER UIT PASSIE

Hoe kwam je terecht in De schoenenbranche?

“Ik heb heel wat jobs gedaan, gaande van de Fnac tot de horeca, en ik was dat kotsbeu. Er kwam een opleiding schoenontwerp op mijn pad en dat lag mij wonderwel. Zelfs het stikwerk had ik al snel in de vingers. Omdat ik het zo graag deed, heb ik werk gezocht bij een schoenhersteller. Ik was dan wel bezig met schoenen, maar herstellen is toch echt wel iets anders dan schoenontwerp. Ik vond een schoenhersteller die mij wou aannemen en opleiden, en ondertussen ben ik les blijven volgen. Ik heb mijn atelier bij hem in de zaak kunnen starten en moest geen huur betalen, dat was een grote meevaller. Ook kon ik de machines die ik nodig heb om schoenen te ontwerpen, daar gebruiken. Nu maak ik in bijberoep handgemaakte schoenen. Vanaf augustus 2016 gaat mijn winkel open waar ik schoenen zowel zal herstellen als ontwerpen. De bedoeling is om het ook mooi in te richten, het zal zeker geen muffe, paars-gele winkel met tapis-plain zijn."

Je grootvader was ook schoenmaker?

“Ja, dat was een extra motivatie, het zit een beetje in het bloed. Al heb ik hem nooit gekend, aangezien hij vrij vroeg is overleden. Maar het is wel leuk voor mijn grootmoeder dat ik zijn beroep nu voortzet. Wanneer ik de hamer van mijn grootvader, waar hij dertig jaar mee gewerkt heeft, in mijn handen hou, geeft dat wel een goed gevoel. Al is het dus toeval, ik ben niet begonnen met schoenontwerp omdat mijn grootvader in de branche zat."

Hoe wist je dat je je passie gevonden had?

schoenen

“Je weet het wel wanneer je dat gevonden hebt, bij mij was schoenontwerp al heel snel een passie. Nu krijg je als schoenmaker best wel respect voor je beroep. Een schoenmaker kom je niet vaak meer tegen en al zeker geen jonge gast. Ketens komen in de plaats en die werken gewoon snel snel, die willen ook niet dat een schoen lang meegaat. Ze gebruiken materialen die zo snel mogelijk verslijten, wat ik echt verschrikkelijk vind. Ik wil weer een goede schoenmaker zijn die zijn tijd neemt en die op zoek gaat naar de sterkste en de beste materialen om schoenen te herstellen. Bovendien kan ik wat ik geleerd heb in de opleiding schoenontwerp, gebruiken bij het herstellen van schoenen."

VAN LEEST TOT AFGEWERKTE SCHOEN

Hoe verloopt het proces van de klant die binnenkomt, tot een afgewerkt paar?

“Ik heb een leest waarrond de schoen wordt gemaakt en waar alle patronen op zijn gemaakt. Van elke leest heb ik een passchoen gemaakt om te zien of de vorm wel goed zit. Als een klant een passchoen aantrekt, en die zit oncomfortabel, dan stopt daar helaas het verhaal, want voor volledig op maat gemaakte schoenen moet je al gauw 1.200, 1.500 euro vragen, terwijl ik mijn prijs op 750 euro hou. Past de schoen wel, dan heeft de klant de keuze uit een achttal designs. Dat zijn erg klassieke ontwerpen die al honderd jaar meegaan, maar die in mijn ogen tijdloos zijn. De klant kan het leer voor elk onderdeel kiezen: zalmleer, roggeleer, speciale kleuren ... We leggen alle lederlappen bij elkaar en elimineren wat de klant niet wil. Zodra er een selectie is gemaakt, bekijken we welke combinatie het best past. Ook speelt de gelegenheid een rol. Is het een schoen die de klant vaak wil dragen, of is het voor een specifiek moment, zoals een huwelijk? Als dat het geval is, kan de klant zijn kleren meenemen en zo bekijken we welke combinatie het best bij de outfit past. Nadat de keuze gemaakt is, betaalt de klant een voorschot en na maximaal zes weken kan hij zijn schoenen ophalen. “

Welke ledersoorten gebruik je?

schoenen

“Voor runds- en kalfsleder heb ik een vaste leverancier van wie ik weet dat de kwaliteit altijd goed zit. Daarnaast heb ik enkele leveranciers bij wie ik terechtkan voor speciallekes, zoals roggeleder en zalmleder. Ook ga ik vaak op zoek naar ledersoorten die ik echt mooi vind. De voering van mijn schoenen bestaat uit natuurlijk gelooid, chroomvrij leder, omdat het belangrijk is allergische reacties te vermijden."

Zijn er duurzame alternatieven voor leder?

“Nee, leder is het meest duurzaam. Wanneer je lederen schoenen goed onderhoudt, gaan die tientallen jaren mee, en bovendien kan je ze ook herstellen. Bij schoenen in plastic of stof is dat heel wat moeilijker. Als je daarin moet stikken, perforeer je je materiaal, waardoor het afscheurt. Je denkt dan misschien profijt te hebben door schoenen van 30 euro te kopen, maar wanneer je die laat herstellen en je nieuwe zolen en hakken nodig hebt, kost dat al snel evenveel als een nieuw paar schoenen."

Waarom maak je enkel mannenschoenen?

“Ik heb ook vrouwenschoenen vervaardigd, maar het model is anders uitgevallen dan ik had verwacht. Het is heel moeilijk een reeks leesten te vinden die van maat 35 tot 43 loopt. Wat ik tegenwoordig wel doe, is vrouwenontwerpen maken op mijn mannenleesten. De schoenen hebben dan een iets spitsere neus, maar verder lukt dat perfect."

TOEKOMST

Waar zie je jezelf binnen enkele jaren?

schoenen

“In een goed draaiende schoenherstellerij. Sowieso omdat je daar je boterham mee kan verdienen. Ik doe het ook net iets liever dan schoenen ontwerpen. Het is een dankbaar beroep omdat je de mensen blij maakt. Ik neem ook alles aan, voor alles is een oplossing. Soms wel een dure oplossing, maar je kan de klant altijd de keuze laten. Wanneer je hun lievelingsschoenen hersteld hebt, heb je echt hun dag goedgemaakt, en zelf heb je er iets aan verdiend. Dat is veel plezanter dan schoenen die je van nul hebt opgebouwd, te moeten afgeven. Je krijgt er wel geld voor, maar dat geeft toch altijd een beetje een gewrongen gevoel. En dat heb je met de schoenen van iemand anders niet."

Hoe zie je je handgemaakte schoenen evolueren?

“Die handgemaakte schoenen zijn een creatieve uitlaatklep. Ik heb dat wel nodig. Maar toch wil ik dat niet de hele dag door doen. Als ik een viertal klanten per maand zou hebben voor handgemaakte schoenen, dan ben ik tevreden, meer moet dat zeker niet zijn."

AMBACHTEN IN DE LIFT

Wat is je kijk op de sector?

“Er is een revival van de ambachten aan de gang. Sinds een drietal jaar leeft dat heel hard, vind ik.

Er zijn de laatste tijd heel wat meer mensen met centen, die duurzamere kledij en schoenen beginnen te kopen. Maar mensen met een normale job, die kunnen geen schoenen van 700 à 800 euro betalen. Dus die vallen uit de boot. Het zou wel iets goedkoper kunnen, maar dan moet je weer ergens op inboeten, op de kwaliteit van het leder, of de schoenen laten maken in China."

KNALGEEL OF EXOTISCH

Krijg je soms reacties op je schoenen?

schoenen

“Ja, dat is natuurlijk erg flatterend. Het is al gebeurd dat ik op café ga met zelfontworpen schoenen die toch wel erg opvallend zijn en waar ik nog een beetje over twijfel. Dan kom ik het café binnen, houdt een vrouw mij tegen en zegt ze: “Mag ik vragen waar je je schoenen hebt gekocht, ze zijn keimooi!". Dat is leuk om te horen natuurlijk."

Vind je de belgen open-minded bij het kiezen van hun schoenen?

“Toch wel. Al zijn er heel wat gradaties tussen klassiek en extravagant. Toen ik bijvoorbeeld een paar schoenen maakte voor Kapitein Winokio (Belgische muzikant Winok Seresia, nvdr.), koos hij resoluut voor knalgele schoenen. Je ziet tegenwoordig ook exotisch leer steeds meer opduiken. Al heb ik daar wel enkele vraagtekens bij. Ik zou wel graag schoenen uit struisvogelleer maken, maar je weet vaak niet waar dat leer vandaan komt en hoe die dieren behandeld werden. Zalmleer is afval, dat kan ik verantwoorden. Roggeleer ook omdat dat 25 keer sterker is dan koeienleder, je krijgt dat niet kapot. Maar krokodil bijvoorbeeld, wanneer je daar beelden van ziet ... Ik ben er nog niet uit. “

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook