Probleemloos rivaliserend met duurdere modellen
Rijtest Škoda Elroq 85 (77 kWh – 210 kW/286 pk)
De Škoda Elroq is 16 centimeter korter dan de met identieke wielbasis acterende en succesvol onthaalde Enyaq. Gebrek aan leefruimte heeft hij daardoor zeker niet. Maar hij is minder duur dan zijn langere Enyaq-broer en, zoals alle moderne Škoda’s, is die Elroq een betrouwbare en praktische auto. Begunstigd zowaar met elektrotechniek waarmee deze Škoda in niets moet onderdoen voor de geprezen drijfwerken die de Volkswagen-groep in zijn respectieve modellen monteert.

Kan het nog verbazen dat de Škoda Elroq in een mum van tijd naar de top van de EV-hitparades kon rijden? Gekende en solide elektrotechniek, gecombineerd met ruim voldoende interieur- en kofferruimte, praktisch in het dagelijkse gebruik en – zo zijn we het al een tijdje gewoon bij een prijs-kwaliteitskampioen als Škoda – minder duur dan de technisch vergelijkbare tegenhangers uit de VW-familie.
Met de Elroq werd een nieuwe EV aan het Škoda-gamma toegevoegd. De naam – zo wordt bij Škoda gepreciseerd – is een samenvoeging van elektrisch en Karoq. Die laatste, gekend trouwens als een compactere uitvoering van de Kodiaq-SUV. Buiten een gedeeltelijke modelnaam en de ‘compactere’ maatstaven, vallen Karoq en Elroq amper nog met elkaar te vergelijken. Want de eerste laat zich indelen in het ICE-gebeuren, waar de Elroq – zoals de “El” in de naam concretiseert – enkel de elektromagnetische aandrijving bezigt.

Solid-design & Tech Deck-stroken
Zoals gespecifieerd in de aanhef is de Elroq een in koetswerklengte ingekorte Enyaq. Toch valt er op het eerste gezicht moeilijk van een “gekrompen” Enyaq te spreken. Vooral ook omdat de kortere Elroq en de langere Enyaq stilistisch nogal wat verschillen vertonen. Neem de neuspartij: op de Enyaq volgens de al enige tijd gehanteerde Škoda-ontwerpen; horizontaal georiënteerd Modern Solid-designontwerp evenwel voor de Elroq.
De stijl van wat het nieuwe “Škoda-gezicht” zal worden, is op de Elroq geconcretiseerd met een smalle ‘Tech Deck-strook’ net onder de motorkap. Die door Škoda zo genoemde strook strekt zich uit over de complete wagenbreedte en integreert, naast de leddagrijlichten, ook de radar- en sensortechnologie. Onder die strook zitten de matrixlichtkoplampen, die op de topversies tegen meerprijs worden gemonteerd.

Opvallend detail: Škoda zweert op deze e‑SUV trouw aan de klassieke deurgrepen. Ook al zien we voor elektrische wagens steeds vaker intrekbare, aerodynamisch bevorderlijkere deurklinken gemonteerd worden.
Met uitzondering van het stuurwiel lijkt de cockpit van de Elroq rechtstreeks uit de Enyaq te zijn overgenomen. Idem dito wat de bediening betreft. Onder het 13-duimaanraakscherm staan in de Elroq de directe selectieknoppen voor de diverse assistentiesystemen, rijprofielen, parkeerhulp, alarmlichten en elektrische voor- en achterruitverwarming.
Voldoende fysieke bedieningsknoppen dus, en een afzonderlijk bedieningspaneel voor de klimaatregeling. Zo ook begroeten we graag die ene knop waarmee alle enerverende rijhulp het zwijgen kan worden opgelegd.

Simply Clever-traditie
Ondanks een 16 centimeter korter koetswerk dan dat van de Enyaq, biedt de Elroq voldoende interieurruimte. Die inkorting gebeurde achter de achterportieren, en dat is uiteraard ten koste gegaan van de kofferruimte. Maar de kofferruimte van de Enyaq in vijfzitsconfiguratie bedroeg 585 liter, en met de nog resterende 470 liter scoort de Elroq nog bovengemiddeld gunstig in een segment van de elektrische C-SUV’s.

Omdat de afstand tussen voor- en achteras, de afmetingen van de deuren en het middenschip ongewijzigd blijven, beschikt men in de Elroq over evenveel levensruimte als in een Enyaq. Over evenveel handige opbergmogelijkheden naar Škoda Simply Clever-gewoonte eveneens.
Naast de ‘paraplu-opvang’ in het bestuurdersportier, dat niet zichtbaar opgestelde mini-opbergvakje linksonder op het dashboard, het tussen de achterbank en de middenconsole te klemmen opbergvak en tal van andere handige opbergmogelijkheden, blijft er dat opbergnet voor de laadkabels aan de onderkant van de in twee hoogtes te plaatsen hoedenplank.

Efficiëntere aerodynamica?
In deze test rijden we met de Elroq 85, waarvan de energieopslag een netto-inhoud heeft van 72 kWh en de e‑motor 210 kW aan maximumvermogen ontwikkelt. Daarnaast is er ook de Elroq 50-basisversie met 125 kW motorvermogen en een energieopslag van 52 kWh. Verder biedt Škoda de Elroq 60 als tussenvariant aan, met 150 kW vermogen en een batterij van 59 kWh netto-opslagvermogen. De Elroq RS met vierwielaandrijving (250 kW) vervolledigt het Elroq-gamma. Die laatste, de Elroq 85x, heeft naast de synchroonmotor op de achteras ook nog een inductiemotor op de vooras.
Om de energiedoelmatigheid van de Škoda Elroq op te voeren, hebben de ontwerpers extra aandacht besteed aan de aerodynamica. Dit onder meer met een aangepaste bodemplaat en een sterk afgevlakt ontwerp van de snoet. Wat onder meer heeft geleid tot een gezonde Cd-waarde van 0,26.

Opvallend blijft het daarom dat de verbruikscijfers van de nochtans minder wegende Elroq (op papier) ietsjes hoger uitvallen dan die van de, naar drijfwerk, vergelijkbare Enyaqs. Het complexe voortvloeisel van een (vanwege de carrosserie-inkorting) wijzigende luchtgeleiding achteraan?
Prima e‑power
Een koppel van 545 Nm verklaart dat er ruim voldoende werkijver aan boord is. Zeker in de sportmodus staat die werklust garant voor een flinke dosis rijplezier. Doorheen het brede toerentalbereik wordt die ongebreidelde werklust in alle stilte en zonder enige trilling vrijgegeven. Er is bijgevolg altijd voldoende werkijver voorradig om deze twee ton wegende e‑SUV opmerkelijk vlot door het verkeer te loodsen.

Regeneratief vertragen kan in vier standen, van zachtjes uitbollen tot fors afremmen. Volledig tot stilstand komen bij het loslaten van het stroompedaal doet deze Elroq niet. Wij hebben de recuperatie overgelaten aan de automatische modus en zo ervaren dat het afremmen en recupereren effectiever en vlotter verloopt dan bij manuele recuperatie.
Zoals de technische fiche toont, zijn de rijbereiken onder uiteenlopende omstandigheden bovengemiddeld te noemen. Om niet te zeggen: ruim. Gezien de prestaties, het wagengewicht en de afmetingen tonen ook de verbruikscijfers zich opmerkelijk gering. Over de energie-efficiëntie van de Škoda Elroq 85 kunnen we bijgevolg kort zijn: prima.

Enyaq-onderstel
Ons testvoertuig beschikte over progressieve stuurbekrachtiging. Dat heeft minder bekrachtiging bij hogere snelheid tot gevolg en draagt bij tot een stabieler weggedrag en een gunstige feedback. Voor een soepele besturing bij lage snelheid en tijdens het manoeuvreren eveneens.
De wielgeleiding van de Elroq is identiek aan die van de Enyaq. In de stad en bij lagere snelheid absorbeert ook de Elroq iedere oneffenheid probleemloos. Bij hogere snelheid zijn diezelfde oneffenheden eerder akoestisch dan fysiek waar te nemen. Op de snelweg blijkt het Elroq-onderstel voorbeeldig op zijn taak berekend en stellig geschikt voor langere afstanden.
De Elroq laat tijdens het remmen geen zwakke punten waarnemen, al vragen in het begin de remrespons en remmodulatie wel wat gewenning. Ondanks het wagengewicht kan hard remmen vanaf hoge snelheid vlot binnen een veilige remafstand.

Conclusie
Een krachtige, veelvuldig toegepaste en solide elektro-aandrijving. Een gunstig rijbereik en sober elektriciteitsverbruik. Favorabele interieurruimte en een weliswaar ‘kleiner’ (dan in de Enyaq) maar ongetwijfeld concurrentiële kofferinhoud. Rijplezier, degelijke wegligging en comfort zijn gegarandeerd. De Elroq kan dus zonder problemen wedijveren met veel duurdere auto’s. Het is ook nog eens een goed uitgeruste elektrische SUV die wordt aangeboden voor een bedrag waarmee Škoda zijn gereputeerde prijs-kwaliteitimago opnieuw alle eer aandoet.