Auto rijtesten

Technologie als gamechanger voor de mobiliteit van morgen

Rijtest XPeng G9 AWD Performance (98,0 kWh – 405 kW/551 pk)

Met de G9 knipoogt XPeng naar het marktsegment van de grote elektrische premium-SUV’s. Het is een nieuwbakken Chinees model met een uitzonderlijk comfortabel en hoogwaardig afgewerkt interieur. Begunstigd ook met indrukwekkende prestaties, een complete standaarduitrusting en – dankzij 800V-batterijarchitectuur – supersnelle oplaadtijden. Dit is XPeng’s gerechtvaardigde vlaggenschip, een onvervalste premium-SUV die barst van technische scherpzinnigheid en ook nog eens aanzienlijk minder kost dan het merendeel van zijn hoog aangeschreven mededingers. Het is wel zeker een technologische gamechanger die voldoende getalenteerd is om nieuwe standaarden te zetten in dit betreffende, en vooral door gereputeerde autobouwers beheerste, marktsegment.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 1
Een van de grote pluspunten van deze G9 is het zeer plausibele stroomverbruik. Dit ondanks voertuigomvang, wagengewicht en stevige prestaties

De G9 is de grotere SUV-broer van de G6, die we hier onlangs de revue lieten passeren. Van de compactere, maar alsnog royaal bemeten G6 onthouden we twee zaken die ook voor de G9 opgaan. Vooreerst is er de prijs: zowel de G6 als de G9 worden te koop aangeboden voor een prijs die de rechtstreekse concurrenten naar adem doet happen. Een tweede constatering is de hoge graad van technologische subtiliteit die ons zowel in de G6 als de G9 opvalt.

Dat laatste laat zich makkelijk verklaren. Het vanuit Guangzhou (China) opererende XPeng is tien jaar geleden opgericht en was oorspronkelijk geen autoconstructeur, wel een technologiebedrijf. Vandaar misschien dat XPeng graag uitdraagt dat technologie de gamechanger zal zijn voor de mobiliteit van morgen. Wie de G6 en de G9 aan nadere studie onderwerpt, begrijpt wat in Guangzhou bedoeld is.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 2
Ook met deze grote, luxueuze en comfortabele G9, offreert XPeng heel wat applicaties die van technologische volwassenheid getuigen

XPeng-factor

Technologie beheersen is één, al dat technologisch vernuft aanbieden tegen prijzen die de concurrentie paniekerig naar het hoofd doen grijpen, is nog wat anders. Wat is de XPeng-factor die het mogelijk maakt om een G6 voor die prijs aan te bieden?

Een prijs die aanmerkelijk lager ligt dan die van pakweg een Kia EV6 AWD, een Polestar 4, een Mustang Mach-E of een Hyundai Ioniq 5. En wat is het geheim om de grotere broer van die G6, zijnde de hier voorgereden SUV G9, te kunnen commercialiseren voor een bedrag dat ver beneden de gangbare marktprijs ligt van een – volgens velen – vergelijkbare Audi Q6 e-tron of Mercedes EQE SUV?

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 3
Hebben de designers van de XPeng G9 – zeker wat de achterkant betreft – zich laten inspireren door Range Rover?

Nieuwe uitdager

De prestaties mogen er best zijn, op materiaalgebruik en afwerking werd geenszins bespaard. De gepresenteerde technologie is veeleer vooruitstrevend dan achterhaald, de uitrustingen zijn opvallend compleet. Dit zowel voor de G6 als zowaar nog nadrukkelijker voor de G9. Na ontmoeting met, en nadere studie van beide XPeng-modellen, kan men er moeilijk omheen: XPeng wordt een in de gaten te houden, nieuwe Chinese uitdager. Eentje die de strijd kan aanbinden met gereputeerde merken van het gehalte Audi, BMW, Mercedes of – waarom niet – ook landgenoot BYD.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 4
Wat is de XPeng-factor die het mogelijk maakt om een G9 voor die prijs te kunnen aanbieden?

Verwarming, ventilatie en massagefunctie

Hebben de designers van de XPeng G9 – niet in het minst wat de achterkant betreft – zich laten inspireren door Range Rover? Het eindresultaat mag er alvast zijn. Een strak ontwerp met modieuze en dynamische uitstraling. Met gladde ‘Range Rover-vergelijkbare’ oppervlakken en in het koetswerk verzonken deurgrepen.

Ligt voor dat exterieur de focus op trendy en sportief, dan straalt het uitzonderlijk weelderige interieur veeleer luxe en comfort uit. Hier wordt pas echt duidelijk dat “technologiebedrijf” XPeng er alles aan gedaan heeft om het kwaliteitsniveau van dit vlaggenschip op te tillen tot een niveau dat best met dat van de gereputeerde concurrenten kan worden vergeleken.

Met materialen van premiumkwaliteit, zoals de Nappa-lederen stoelbekleding in ons Performance-topmodel. Met beide voorstoelen elektrisch verwarmd, geventileerd en voorzien van massagefunctie. Beide zitplaatsen voorzien ook van een onafhankelijk geheugen, waarmee de zitposities meteen kunnen worden ingesteld volgens de verlangens van meerdere bestuurders en passagiers. In ons Performance-testmodel waren zelfs de achterste stoelen voorzien van verwarming, verluchting en een massagefunctie.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 5
Gul bedacht met beeldschermen maar naar een head-updisplay hebben we tevergeefs gezocht

Beeldschermfestijn

De boordplank wordt met beeldschermen overheerst. Schermen waar niet naast te kijken valt. Te beginnen met een groot 10,25-inchbeeldscherm dat dienstdoet als instrumentatie voor de bestuurder. Daarnaast twee kolossale schermen van net geen 15 inch voor multimedia en autofuncties.

Het eerste scherm pronkt centraal op de boordplank. Het tweede staat recht voor de passagiersstoel en is bestemd voor entertainment van de bijrijder. Een filter moet voorkomen dat de bestuurder tijdens het rijden kan “meegenieten” van dat entertainment.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 6
Van een voldoende grote ‘frunk’ gesproken

Opmerkelijk is wel dat we in de overvloedig met schermen bedachte G9 tevergeefs naar een head-updisplay zochten. Logisch is dan weer de beschikbaarheid van Apple CarPlay en Android Auto. Minder vanzelfsprekend is dat in de G9 een Qualcomm Snapdragon 8155 IC-set steekt waarmee Xmart OS (zie kaderstuk) wordt aangestuurd om het digitale instrumentenbord en het centrale aanraakscherm te bedienen.

XPeng G9, ADAS, XPilot, Xmart OS
In de XPeng G9 steken maar liefst 12 camera’s en evenveel ultrasone golfsensoren. Daarnaast ook nog eens 5 millimetergolfradars (mmWave-radars). Die laatste werken in de millimetergolfband, waarvan de elektromagnetische golven binnen de 30–300 GHz-frequentiezone vallen en de golflengte kan variëren van 1 tot 10 mm. Een golflengte dus die tussen de centimetergolf en de lichtgolf valt. Deze mmWave-radars vinden toepassing in 5G-communicatie, satellietdetectie, ruimtevaartnavigatie en automotive. Alle beelden en data van die camera’s, golfsensoren en radars sturen in de XPeng G9 het systeem XPilot aan.
XPilot beheert:
• ACC – Adaptive Cruise Control;
• LCC – Lane Centring Control;
• ATC – Adaptive Turning Cruise;
• ALC – Assisted Lane Change;
• Speed Assist System;
• Automatic Speed Limit.
XPilot Safety omvat:
• Forward Collision Prevention;
• Forward Distance Monitoring;
• Forward Collision Warning;
• Automatic Emergency Braking;
• Traffic Sign Recognition;
• Intelligent High Beam;
• Side Collision Prevention;
• Blind Spot Detection;
• Lane Departure Warning;
• Lane Keeping Assist;
• Emergency Lane Keeping;
• Rear Collision Prevention;
• Rear Collision Warning;
• Rear Cross Traffic Alert.
Het XPilot-subonderdeel XParking controleert de systemen:
• Enhanced Auto Parking Assist;
• Auto Exit Parking Assist;
• Parking Assist met 360°-camera.
Onder de hoofding Xmart OS worden we in de XPeng G9 geconfronteerd met geïntegreerde stroomketens (IC’s) van het type Qualcomm Snapdragon 8155, die hun supersnelle dienst bewijzen in onder meer:
• wifi- en 4G-netwerkconnectiviteit;
• bluetooth;
• Remote Control;
• Voice Control;
• slimme navigatie.
Rijtest XPeng G9 AWD Performance kader

Bimotor-AWD-aandrijving

Zoals in het G6-gamma voorziet XPeng ook voor de G9 in twee batterijopties. Een 79kWh-stroombron met LPF-kathodes is verkrijgbaar voor het achterwielaangedreven Standaard Range-model. De 98kWh-batterij (netto: 93,1 kWh) met LPF-kathodes wordt aangeboden in combinatie met het achterwielaangedreven Long Range-model en in de vierwielaangedreven topversie, de Performance AWD.

De achterwielaangedreven varianten worden geleverd met een PSM-synchroonmotor op de achteras van 230 kW/313 pk en 430 Nm. Het Performance-topmodel met de vierwielaandrijving voegt daaraan op de vooras een inductiemotor van 160 kW/238 pk en 287 Nm toe. Waarna het gecombineerde systeemvermogen van deze Performance-topversie oploopt tot 405 kW/551 pk en een maximale werkijver van 717 Newtonmeter.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 7
Een bagageruimte variërend tussen 660 en 1.576 liter

Comfortgevoel

Wie in de G9 geen passende zitpositie vindt, zal dat nergens vinden. De stoelen geven goede zijdelingse steun en zijn onverbeterlijk goed instelbaar. Instellen en bijstellen van de stoelgeheugens vraagt geen cursus computerprogrammatie. Handig is bovendien dat de bestuurdersstoel bij het uitstappen automatisch naar achteren schuift om het uit- en instappen te vergemakkelijken.

Boekte de G6 al voorbeeldig resultaat in de discipline geluidscomfort, dan doet de G9 nog een stuk beter. Uiteraard is de elektrisch aangedreven aandrijving inherent aan dat hoog aan te schrijven geluidscomfort van beide XPeng-modellen, maar in de G9 worden de rol- en rijwindgeluiden toch wel opvallend goed uit het interieur geweerd. Dat is ongetwijfeld het resultaat van doeltreffende geluidsisolatie. Resultaat: een fluisterzacht interieur waarin het ontspannen comfortgevoel ononderbroken wordt aangevuld.

Meteen na het postvatten in de G9-cockpit dreigt daarentegen een kortstondige tempering van dat relaxed gevoel. Ook al raken we stilaan vertrouwd met de digitaliserende autotrend, dan nog veroorzaakt het hier voorgeschotelde schermfestijn enige stress. Hoe meer schermen, hoe meer info. Dat er dus tijd nodig is om alle instelopties (eerst) te vinden en (vervolgens) alle frustratoire ADAS-ingrepen of afleidende alarmen het zwijgen op te leggen, laat zich raden.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 8
Een technologische gamechanger, acceptabel getalenteerd om nieuwe standaards te zetten in een door gereputeerde autobouwers beheerst marktdeel

Luchtvering

Eens onderweg en alle instellingen digitaal afgevinkt, is het opnieuw genieten van de luxe en het comfort. Het voortdurend behagende, fluisterzachte interieur is in ons G9 Performance-model gecombineerd met een tweekamerluchtveersysteem. Wegoneffenheden worden daarmee moeiteloos geabsorbeerd en verhoogd veercomfort maakt van de G9-passagiersruimte een cocon die zich volledig van de buitenwereld afsluit.

Deze luchtvering laat de keuze uit comfort- of sportmodus. In te stellen via het scherm uiteraard. Verder wordt voorzien in een automatische niveauregeling. Wat bij rijden aan hogere snelheid het frontale aerodynamische oppervlak verkleint, het energieverbruik reduceert en zo ook kan bijdragen tot meer rijbereik.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 9
Een onafgebroken behagend, fluisterzacht interieur wordt in dit G9 Performance-model gecombineerd met een comfortabele luchtvering

Minder dynamisch, maar wel energiek

Wegoneffenheden worden moeiteloos geabsorbeerd, maar luchtvering in samenspel met het grote koetswerk en het hoge wagengewicht laten voorspellen dat deze royale e-SUV niet gemaakt is om à la Verstappen door de bocht te gaan. Met nadruk op comfort dus, minder op sportiviteit. Rolbewegingen van het koetswerk verklappen in snellere bochten meteen dat deze comfortabele e-SUV zijn ‘lichaamsgewicht’ tegen heeft.

Minder dynamisch wat rijgedrag betreft, is in deze comfortabele en op de vier wielen aangedreven G9 beslist geen synoniem van minder energiek. Onze technische fiche toont immers dat de XPeng G9 over meer dan voldoende pit beschikt om indrukwekkende prestaties neer te zetten. De aanzienlijke vermogenontwikkeling van beide e-motoren maakt dat deze grote en zware SUV een sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 3,9 seconden kan afhaspelen.

Minder dynamisch maar wel hoogst comfortabel dus. Flitsend snel, als het echt moet. Energiezuinig bovendien, want dat is nog een ander pluspunt van deze G9: ondanks voertuigomvang, wagengewicht en prestaties noteerden we op de boordcomputer een plausibel stroomverbruik van 20,9 kWh/100 km. Daarmee bewijzend dat de opgegeven verbruiken en rijbereiken als realistisch kunnen worden beschouwd.

Rijtest XPeng G9 AWD Performance 10
Technologie beheersen is één, maar al dat technologisch vernuft aanbieden tegen een prijs die de concurrentie paniekerig naar het hoofd doet grijpen, is nog wat anders

Conclusie

Als jonge constructeur hoeft technologiespecialist XPeng van niemand lessen te krijgen. Dat mochten we al vaststellen na onze nadere kennismaking met de G6. De grotere G9 maakt daar beslist geen uitzondering op. Ook met deze royale, luxueuze en hoogst comfortabele G9 offreert XPeng behoorlijk wat, van technologische volwassenheid getuigende technologie. Over de prestaties en het stroomverbruik is de technische steekkaart overduidelijk. Deze hoogvermogen Performance-topuitvoering toont dat het voorspelde stroomverbruik en de beloofde rijafstanden niet van overdreven optimisme getuigen.

Het comfortabel en voorbeeldig afgewerkte interieur, de supercomplete standaarduitrusting en – zeker voor het geviseerde marktsegment – uitzonderlijk gunstige prijs. Dat alles maakt deze G9 een frisse en bijzondere nieuwkomer in de topregionen van trendy SUV-land. Een gamechanger, made by technologiespecialist XPeng. Voldoende competent, zo denken we, om nieuwe maatstaven neer te poten te midden het elitaire gezelschap van door gereputeerde autobouwers gecommercialiseerde premium-e-SUV’s.

Technische fiche XPeng G9 AWD Performance

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook