Intelligente auto, verstandig alternatief
Rijtest Xpeng G6 AWD Performance (92,0 kWh – 350 kW/487 pk)
De G6 was de eerste Xpeng die gebruik maakte van het in eigen huis ontwikkelde SEPA-platform. Een EV-basis waarbij de energieopslag integraal deel uitmaakt van het chassis. Dankzij Xpengs in-house, full-scenario ADAS-arrangement en inbreng van artificiële intelligentie, beschikt men in de G6 over een rijkdom aan elektronische rijhulpmiddelen. Hoe ‘slim’ de Xpeng G6 ook moge zijn, aan felle concurrentie van gesettelde e-SUV-coupés zal het deze vernuftige G6 zeker niet ontbreken. Maar de prijs van die zogeheten, gevestigde concurrenten, ligt wel een aanzienlijk stuk hoger. Waardoor deze Xpeng G6 voor menig klant dan toch een “intelligent” alternatief kan zijn.

Die “X” in Xpeng heeft niets van doen met vierwielaandrijving, extra omschrijving of enig ander marketinginitiatief. Xpeng verwijst enkel naar de naam van oprichter He Xiaopeng. Xpeng ontwerpt, ontwikkelt, produceert en commercialiseert intelligente EV’s. Dat hoor je wel vaker vertellen van een Chinese autobouwer. Toch mag van Xpeng worden gezegd dat het zijn eigen full-stack rijhulpsysteemtechnologie, intelligente autobesturingen, EV-aandrijflijnen en elektrische/elektronische controle-units ontwikkelt.
En die in-huis-ontwerpstrategie gaat evenzeer op wat ontwerp en ontwikkeling van specifieke EV-platforms aanbelangt. Zo ook voor het hier gebruikte SEPA-platform. Schaalbaar? Absoluut, want bestemd voor voertuigen met een wielbasis die kan variëren tussen 1.800 en 3.200 mm. Bestemd als basis voor zowel sedan als coupé, hatchback, stationwagen, SUV, MPV en pick-up. Geschikt ook voor FWD, RWD of AWD.
Een schaalbaar platform dus, dat de rode draad vormt in dit verhaal. Want de G6, een elektrische SUV-coupé, uitgespeeld in het D-marktsegment, is het eerste Xpeng-productiemodel dat zich baseert op het SEPA 2.0-platform.

Smart Electric Platform Architecture & XNGP
Twee jaar geleden introduceerde Xpeng Inc., de geboorte van zijn SEPA 2.0-platform. De op end-to-end geïntegreerde technologie-architectuur stoelende basisstructuren van de G6 en daarna volgende productiemodellen. De Smart Electric Platform Architecture (SEPA) toonde enkele originele architecturale arrangementen. Zo onder meer voor wat betreft de verdere softwareontwikkelingen op het vlak van autonoom rijdende voertuigen.
Anderzijds heeft SEPA ook de R&D-duurtijden helpen verminderen. Omdat een deel van de te assembleren componenten in meerdere modellen wordt gebruikt, heeft SEPA 2.0 zo ook de ontwikkelingskosten helpen optimaliseren.
Nadere studie van dit SEPA 2.0-platform confronteert ons – softwaretechnisch – ook met XNGP, Xpengs in-house ‘doorontwikkelde’ full-scenario ADAS-oplossing. Lees: rijhulptechnologie zoals Xpeng die vandaag standaard op al zijn nieuwe modellen, bestemd voor de Chinese markt voorziet.
Goed om weten is dat Xpeng zich bij de verdere ontwikkeling van XNPG liet ‘informeren’ door China's enige operationele supercomputercentrum voor autonoom rijden, closed-loop datafeedback en zelfstuderende artificiële intelligentie. Waardoor XNGP zijn rijhulpbedrevenheid voortdurend kan ontwikkelen. Of hoe ook in deze G6 met XNGP kunstmatige intelligentie (AI) wordt voorzien in een overvloed aan voortdurend met OTA-upgrades aangepaste, elektronische rijhulpmiddelen.

Cell Integrated Body, XPower 800 volt & X-HP thermisch beheer
Ook op het vlak van hardware houdt die – voor deze G6 een eerste keer aangewende – Smart Electric Platform Architecture de nodige technologische wetenswaardigheden in petto. Dit onder meer met het in de zelfdragende carrosserie (chassis) geïntegreerde batterijpakket.
Waarmee ook Xpeng – zoals dat eerder ook door BYD en Hyundai Motor Group werd toegepast – het cabineontwerp met extra verticale ruimte optimaliseert, de veiligheid van de batterij bij externe impact verhoogt, en met een lager uitvallend zwaartepunt, gunstiger rijeigenschappen nastreeft. Met CIB-eigenschappen (Cell Integrated Body), zoals een batterijbescherming tegen een zijdelingse impact tot 80 ton, en een (IP68) waterdicht en stofdicht ontwerp, voldoet de G6 ook aan de hoogste veiligheidsnormen in Europa.

Dankzij het SEPA 2.0-platform beschikt de G6 ook over een supersnelle (800V-)laadoplossing. Het XPower 800 volt, oliegekoelde (Flat-wire SiC), Integrated Electric Drive System kan gezien worden als een Full-stack. Het betreft een in eigen huis ontwikkelde totaalopstelling waarvan Xpeng stelt dat daarmee de elektrische aandrijfefficiëntie tot 92% werd opgevoerd. Elke toename van 1% in de algehele efficiëntie van een elektrisch aandrijfsysteem zou zich – onder identieke gebruiksomstandigheden – vertalen in een geschatte toename van 2% elektrisch rijbereik.
Ter afronding van het SEPA 2.0-hardwarehoofdstuk, melden we het X-HP Smart Thermal Management System: een systematische, energie-efficiënte warmtecontrole van de accu’s bij buitentemperaturen die kunnen variëren van -30 °C tot 55 °C. Bij koude buitentemperaturen zou X-HP het rijbereik met 15% kunnen verhogen. Anderzijds zou X-HP de koelprestaties van de batterij optimaliseren, wat dan weer het laadvermogen verbetert.

Drie Xpeng G6-versies
SEPA 2.0 heeft niet alleen de R&D-doorlooptijden helpen verminderen. Omdat een deel van de te assembleren componenten in meerdere modellen of voor meerdere uitvoeringen van één model kunnen worden gebruikt, helpt dat ook de ontwikkelingskost optimaliseren. Het Xpeng G6-gamma illustreert de modulaire meerwaarde van betreffend platform.
Naar wielaandrijving, batterijcapaciteit en motorvermogen kon Xpeng tegen gereduceerde ontwikkelingskost en na een beperkte R&D-peridode – mede dankzij een behoorlijk aantal concordante bouwstenen – drie technisch sterk uiteenlopende G6-versies voorrijden. Beginnend met een achterwielaangedreven en met een Standaard Range-energieopslag rijdende versie. Verder een eveneens op de achterwielen trekkende G6 met Long Range-batterij en ten slotte – zoals ons testmodel – een topversie die de Long Range-batterij combineert met vierwielaandrijving.
De achterwielaangedreven uitvoeringen met Standard Range- en Long Range-batterij hebben elk één e-motor. In de SR-versie ontwikkelt de op de achteras gemonteerde e-motor 255 pk, in de LR-uitvoering genereert die 282 pk. Zoals het opschrift op de kofferklep van ons testmodel doet vermoeden, gaat de Performance-versie een forse stap verder. Met een e-motor op de voor- en achteras, veel meer pk’s en motorkoppel, aandrijving op de vier wielen en – zoals de technische fiche allemaal duidelijk maakt – een sprint van 0 naar 100 km/u mogelijk in amper 4 seconden.

Haarscherpe weergaves
Een keurig afgewerkt interieur, waarvan de bouwkwaliteit best te vergelijken valt met dat van – meestal veel duurdere – Europese concurrenten. Ook over de materiaalkwaliteit valt niet te klagen. Er is kwistig omgesprongen met zacht aanvoelende stoffen en we treffen kunstlederen afwerking bij de deuren, de bovenkant van de boordplank en de middenconsole.
We zitten oog in oog met een dashboard waarvan ontwerp en indeling zonder meer minimalistisch zijn. Centraal prijkt een groot 14,9-inch infotainment-aanraakscherm waarop Xpeng zijn eigen Xsmart-software draait. Gelukkig maar en – in tegenstelling tot zekere Tesla’s en Volvo’s – staat er ook een 10,2-inch digitaal bestuurdersdisplay in het gezichtsveld van de bestuurder. Een instrumentarium met heldere weergave, maar beperkt configureerbaar.

Haarscherp weergegeven worden ook de kleine en daardoor wat moeilijker aan te klikken grafische symbolen, links op dat grote infotainment-aanraakscherm. Die geven toegang tot de homepagina, voertuiginstellingen, audio, navigatie, telefoon, klimaatregeling of de applicatiepagina.
Positiever is dat er toch nog wat fysieke knoppen en scrolwielen op het stuurwiel staan waarmee de “muziekfabriek” en klimaatregeling worden bediend. En nu we het toch hebben over haarscherpe weergaves: geniet alvast van de geluidskwaliteit waartoe 18 luidsprekers en 960 watt aan geluidvermogen bijdragen.
Mocht u problemen hebben met het zoeken naar bedieningselementen en het vegen en klauwen over dat grote scherm mocht afschrikken, weet dat u in deze G6 altijd een artificieel, intelligent geschoolde, virtuele assistent kan aanspreken. Bij Xpeng luistert die naar de naam Xiao P. Het zal wel aan ons liggen maar Xiao P begreep niet altijd onze Engelstalige commando’s.

Zonder frunk en handschoenkastje
Zonder meer voldoende leefruimte voor 5 inzittenden. Met royale hoofd- en beenruimte zowel voor als achter. Met – dankzij de vlakke vloer – een overvloed aan been- en voetruimte voor de achterin meereizende. Dat er geen handschoenkastje is, zal ons een zorg zijn. Een groot centraal opbergvak doet dat – als bestuurder – meestal moeilijk te bereiken traditionele handschoenkastje snel vergeten. Trouwens, hoelang is het geleden dat iemand handschoenen in het daar naar genoemde vak heeft achtergelaten?
De koffervolumes zijn, zoals de technische fiche toont, ruim voldoende, maar onder de conventionele ‘motorkap’ zal je geen ruimte (frunk) vinden om laadkabels te herbergen.

Rij-indrukken
Eerder ongewoon is dat de G6 voorstoelen krijgt, waarvan de rugleuningen helemaal plat kunnen worden gelegd. De bestuurdersstoel is verder achtvoudig en uiteraard elektrisch verstelbaar. Ook de lendensteun kan in vier richtingen worden ingesteld.
Het zicht rondom is goed. Al zal niet iedereen tevreden zijn met die relatief kleine achterruit. Weet echter dat meerdere sensoren voor en achter, 360°-camera’s en een overvloed aan parkeerhulp het nadeel van die krap bemeten achterruit snel doen vergeten.

Even terug naar de rode draad in ons verhaal: het SEPA-chassisplatform, dat naast de eerder opgesomde voordelen, eveneens compatibel is met meerdere soorten ophangingssystemen. Hetgeen voor een op de vier wielen aangedreven elektrische auto een vitaal vertrekpunt vormt in het ijveren naar een mechanisch deugdelijke wielgeleiding en rijprestaties, een potente auto als deze G6 Performance volkomen waardig.
Verkeersdrempels worden door dit onderstel – ook aan hogere snelheid – goed verwerkt. Met snel rijden over kort opeenvolgende wegoneffenheid reageert datzelfde onderstel echter wat schokkerig. Ook de stabiliteitscontrole, waarop voor het overige weinig valt aan te merken, wordt bij rijden over kort opeenvolgende kleine wegoneffenheden schokkerig in- en uitgeschakeld. Een lichtjes daverende suspensie samen met die soms twijfelend reagerende stabiliteitscontrole, dreigen zo de rust in het comfortabele interieur te verstoren. In een snelle bocht – en zelfs rijdend in sportmodus – reageert die nadrukkelijk op comfort afgestemde ophanging met een overhellende koets.
De besturing voelt wat afstandelijk aan maar dat zal bij een ervaren chauffeur geenszins leiden tot minder vertrouwen. Wie – naar analogie met het Performance-opschrift op de kofferklep – wat dynamischer aan de slag wil, zal niet treuren in een G6 met een ietsjes directer aanvoelend stuurgevoel.

Xpeng voorziet in vier te selecteren regeneratieve remniveaus. Selecteren moet wel middels veeg- en klauwwerk op dat grote centrale beeldscherm. Regeneratief remmen kan tot een kruipsnelheid. Niet tot volledige stilstand.
Motorisch getuigt deze G6 Performance van een meer dan behoorlijke verfijning. De prestatiecijfers, een overschot aan aandrijfvermogen en het altijd indrukwekkende motorkoppel, spreken voor zich. In de sportstand gaat het ogenblikkelijk heel erg snel en in normale modus is er voldoende aandrijfpower om binnen de 5 seconden het rijbewijs voor maanden kwijt te spelen. Waarmee we willen verduidelijken dat in normale rijmodus genoeg prestatiedrang ontstaat om de kwaliteiten van de G6 ten volle te kunnen smaken.
Voeg bij dit alles nog dat Xpeng het fluiten van de e-motoren en de wind- en rolgeluiden voorbeeldig maskeerde. Want we hebben deze prestatierijke EV ook leren waarderen als een uitermate stille reiswagen. Het puike resultaat van een uitmuntende geluidsisolatie en het voorzien van dubbele beglazing.

Conclusie
We voelden ons meteen in ons sas in Xpengs eerste, op dat SEPA 2.0-platform gebaseerde model. De tweemotorige Performance-topuitvoering tekent niet enkel voor flitsende prestaties, het energieverbruik doet nooit vermoeden dat deze AWD G6 met een dergelijk powerarsenaal werd gefavoriseerd. Een intelligente auto, zo leren we, die naast zijn straffe prestaties, de complete uitrusting en voortdurend geüpdatete ADAS-technologie, zeer redelijke verbruikscijfers en rivaliserende rijafstanden laat optekenen. Een elektrische SUV-coupé die – vergeleken met talloze gesettelde mededingers – een aanlokkelijk prijskaartje draagt en zo door een aantal klanten ook de sticker van ‘verstandige keuze’ opgeplakt zal krijgen.