Auto rijtestenPremium

Betaalbare B-segment-hatch met competente e-technologie

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+

Voetbalpraat: een speler speelt een bal nonchalant in de voeten van een onderschatte tegenstander, die op zijn beurt het leder gedecideerd in het open doel schildert. De nonchalante speler? Ford, die zijn populaire Fiesta na meer dan 40 jaar uit productie haalt. De scorende tegenstander: MG, die met zijn gloednieuwe, scherp geprijsde, correct uitgeruste en door competente, zuinige hybridetechnologie aangedreven MG3 Hybrid+, vastberaden scoort in het door grote producenten veronachtzaamde marktsegment.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 1
De nieuwe MG3 is een compacte 5-deurs hatchback die – zeker voor deze wagenklasse – een potente benzine-hybrideaandrijflijn gemonteerd krijgt

Op automotive-realiteit toepasbare voetbalterminologie: in tijden waarin ‘grote’ constructeurs het mes zetten in de productie van betaalbare, compacte gezinswagens, blaast MG met zijn nagelnieuwe MG3 Hybrid+ datzelfde, genegligeerde marktdeel nieuw leven in. Het is namelijk niet alleen Ford dat verweten kan worden dat het met het trieste verhaal van de Fiesta het marktsegment in kwestie heeft verwaarloosd.

Er zijn nog constructeurs die onder het mom van te dure ontwikkelingskost, te hoge productiekosten en weinig rendabele winsten, de nog enigszins betaalbare compacte auto’s uit hun gamma gingen weren. Dezelfde autoconstructeurs, die zich niet te arm voelden om – zonder enige garantie op winstgevendheid in de toekomst – de voordelen van elektromagnetisme met buitensporige investeringen te voeden...

Rijtest Mercedes-Benz E 300de Estate All-Terrain
24 artikels
Alles over hybride personenwagensOntdek ons digitaal magazine over hybride personenwagens
Lees magazinechevron_right
Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 2
In tijden waarin "grote" constructeurs het mes zetten in de productie van betaalbare, compacte gezinswagens, blaast MG met deze nagelnieuwe MG3 Hybrid+ datzelfde, genegligeerde marktdeel nieuw leven in

SAIC Motor Corporation Limited

Terwijl steeds meer populaire compacte en vooral Europese modellen - zoals de Fiesta bijvoorbeeld - uit het aanbod verdwijnen, knipoogt een gloednieuwe MG3 van de Chinese SAIC Groep naar de op het oude continent verwaarloosde liefhebber van een betaalbare kleine gezinswagen.

Dezelfde Chinese constructeur - die in dit geval opereert onder de Europese merknaam MG - laat de ooit zo grote en ervaren Europese constructeur zien dat het ook anders zou kunnen. Het is beter om de liefhebber van een betaalbare gezinswagen niet uit het oog te verliezen vanwege waanzinnige investeringen in de full electric-hype.

Eerder was de MG3 ook al een van de beter betaalbare en goed uitgeruste modellen. De nieuwe MG3, die enkel met een degelijke hybrideaandrijving te verkrijgen is en met een stevige verhouding tussen prijs, uitrusting en prestaties, zal de constructeurs die dit marktdeel veronachtzaamden ongetwijfeld aan het denken zetten. Met zijn veel potentere prestaties kan deze MG3 Hybrid+ concurreren met de (laaggeprijsde) Dacia Sandero, Suzuki Swift, Hyundai i20, Citroën C3, Toyota Yaris en Renault Clio.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 3
Wat uniek is voor een zelfopladende hybride zoals deze, is dat je uit de te selecteren rijprogramma's kan kiezen voor een e-modus

Ruimteaanbod

De MG3 is geen SUV zoals zijn grotere stalgenoten, MG ZS EV, EHS en Marvel R. Geen break zoals de MG5. Hij is niet puur elektrisch aangedreven zoals de MG4 en MG5. De nieuwe MG3 blijft een compacte 5-deurs hatchback die voortaan een – zeker voor deze wagenklasse – potente benzine-hybrideaandrijflijn gemonteerd krijgt. Een hatchback ook waarvan de interieurafwerking van een hoger niveau getuigt dan men mag veronderstellen van een auto in dit prijssegment.

Ook wordt de zitpositie vaak als hoger ervaren dan in een compacte hatchback. Het gevolg trouwens van een redelijk hoog gemonteerde bestuurdersstoel. Wij – toch niet van de kleinsten (wat lichaamslengte betreft) – kunnen leven met de zitpositie en de instelmogelijkheden van die bestuurdersstoel. Zoals we al gewend zijn van de meeste modellen uit China (maar ook uit Japan en Korea), blijft ook in de nieuwe MG3 de lengte van het zitvlak aan de krappe kant.

Niet beknibbeld op uitrusting, (te) gul met rij-assistenties
Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 5
De cockpit toont veel plastic, maar goedkoop oogt het daarom niet. MG vrolijkt het geheel immers op met een bevallig Schots ruitenpatroon. Wat dat vaak aangehaalde ‘teveel’ plastic betreft: de interieurafwerking van deze MG getuigt alvast van een hoger niveau dan men van een auto in dit prijssegment mag veronderstellen. Goedkoop klinkt in dit geval dus een beetje oneerlijk. Temeer omdat de auto ook is voorzien van een volledig digitale instrumentenpaneel, een groot touchscreen voor het infotainment en standaardvoorzieningen zoals airconditioning, Apple CarPlay, Android Auto en een draadloos oplaadstation voor de mobiele telefoon.
Bij SAIC Motor Corporation Limited werd ook niet beknibbeld op de assistentievoorzieningen. Zo beschikken de basisuitvoeringen over adaptieve snelheidscontrole, noodremsysteem en botsingswaarschuwing. Zoals dat bij de Chinese autobouwers in toenemende mate aan de orde is, werd ook in deze MG niet op een belletje of pieper meer of minder gekeken.
Dus ook in deze MG hebben de ingenieurs in al hun gulheid een overvloed aan waarschuwingen en alarmen geïntroduceerd. Bellen en piepers dus die de aandacht van de bestuurder afleiden en gegarandeerd gaan irriteren in plaats van assisteren. Bellen en piepers ook die meestal de zwijgplicht kunnen worden opgelegd. Weet echter dat activering van die zwijgplicht zich bij iedere startbeurt dient te herhalen.

Jammer blijft het ook dat het stuurwiel wel in de hoogte maar niet in de diepte verstelbaar is. Dit zal vooral voor de ‘grotere’ bestuurders nadelig zijn bij het zoeken naar de meest comfortabele zithouding. Hieruit afleiden dat er gebrek aan ruimte-aanbod heerst, is verkeerd. Wel integendeel. Dit geldt overigens ook voor de achterbank. We hebben met grotere auto’s gereden waarin de drie (niet al te grote) inzittenden op de achterbank het met minder levensruimte (en knieruimte) moesten stellen.

Over been- en hoofdruimte vooraan valt niet te klagen. Ondanks de hoger gepositioneerde bestuurdersstoel, botst het hoofd van de bestuurder bij iedere instap niet ongewild tegen het plafond. De kofferbak van 293 liter kan krap lijken maar blijft best vergelijkbaar met deze van zijn concurrenten. Dit geldt zeker voor de hybridemodellen.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 4
Omdat het stuurwiel wel in de hoogte maar niet in de diepte verstelbaar is, kan dit voor grotere bestuurders een nadeel opleveren bij het zoeken naar een gunstige zithouding

Onder de motorkap

Onder de rubriek 'aandrijving' in de technische fiche van deze MG3 Hybrid+ maken we kennis met het grootste pluspunt van deze nieuwe MG, overigens de eerste volledige hybride van dit merk. Het betreft een zelfopladende benzine-hybride aandrijflijn waarin het fossiele deel – zoals in de meeste instapmodellen van deze wagenklasse – eindelijk eens niet vertegenwoordigd wordt door een roffelende, doorgaans met te weinig cilinderinhoud begiftigde driecilinder.

Hier draait echter een aangenamer zoemende viercilinder die – in tegenstelling wederom tot de genoemde driepitters – werkt met met een cilinderinhoud die niet is 'gedownsized'. Met deze motor bewijst MG dat – net zoals Toyota dat al eerder aantoonde – een overdreven vermindering van de zuigerverplaatsing niet altijd een gunstiger brandstofverbruik als gevolg heeft, wat wordt bewezen door de verbruikscijfers in deze test.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 5
Bij SAIC Motor Corporation Limited werd niet beknibbeld op de assistentievoorzieningen. Zo beschikken de basisuitvoeringen over adaptieve snelheidscontrole, een noodremsysteem en botsingswaarschuwing

Die 4-cilinder-ICE draait volgens een Atkinson-cyclus. Even ter herinnering: in de Atkinson-cyclus wordt de inlaatklep pas gesloten op het moment dat de zuiger al 25 procent van zijn opwaartse (compressie)slag heeft afgelegd. Zo wordt een deel van de geïnjecteerde brandstof door de tijdens de compressieslag opkomende zuiger teruggedreven in het inlaatspruitstuk, en raakt de verbrandingsruimte ook nooit volledig gevuld.

De Atkinson-cyclus leidt tot verbetering van de efficiëntie, maar kent ook nadelen, zoals reductie van vermogensdichtheid, maximummotorkoppel en gemiddelde effectieve druk als gevolg van minder volumevulling tijdens de compressieslag. In samenspel met een secundaire krachtbron (hybride) kunnen die nadelen worden opgevangen door een (zoals in dit verhaal) elektrische motor. Zo resulteert de eerder gemelde efficiëntie-opvoering in een matiger brandstofverbruik waarbij de vermogensreductie elektrisch gecomplementeerd wordt.

Voor deze 1,5-liter viercilinder die volgens de Atkinson-cyclus functioneert, wordt de reductie van vermogensdichtheid en maximumkoppel aangetoond met een relatief laag maximumvermogen van 102 pk. Vergezeld van een e-motor die maar liefst 136 pk levert en een tweede, minder krachtige e-motor die functioneert als startmotor en generator om de energieopslag van 1,83 kWh te vullen, resulteert dit in een bovengemiddeld systeemvermogen van 194 pk voor deze autoklasse.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 7
In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een viercilinder die volgens de Atkinson-cyclus draait, merk je tijdens het accelereren dat deze MG zelfs in de laagste ICE-modi voldoende vermogen kan leveren aan de voorwielen. Een eigenschap die niet vreemd zal zijn aan de meteen beschikbare 'ruggensteun' van een 136 pk sterke e-motor

Alert reagerend

De MG3 Hybrid+ is standaard uitgerust met een automatische transmissie. Het betreft een technisch unieke versnellingsbak. Het enige wat ons daarover bij MG werd verteld, is dat het een transmissie is met drie versnellingen en twee koppelingen.

Uniek voor een zelfopladende hybride zoals deze, is dat men uit de te selecteren rijprogramma's kan kiezen voor een e-modus. Ondanks een batterij met eerder beperkte energie-inhoud, is het mogelijk om kortere afstanden puur elektrisch te rijden, mits de batterij dit toestaat.

ICE en e-motor zijn samen goed voor een systeemvermogen van 194 pk. Dat betekent dat de MG3 Hybrid+ voldoende vermogen aan boord heeft. Anders gezegd: het merendeel van zijn concurrenten moet met veel minder pk’s door het leven. Dat vertaalt zich niet meteen in supersnelle sprints. Al snelt de MG3 Hybrid+ toch in 8 seconden naar 100 km/u en bedraagt zijn topsnelheid vlotjes 170 km/u. Als je het ons vraagt: meer dan voldoende voor een compacte gezinsauto van dit gehalte.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 8
We hebben met grotere auto’s gereden waarin drie (niet al te grote) inzittenden op de achterbank het met minder beenruimte (en knieruimte) moesten stellen

In tegenstelling tot wat je zou voorspellen bij een Atkinson-ICE, voel je bij het versnellen dat deze MG ook in de laagste snelheden voldoende inspanning levert. Een eigenschap waaraan de meteen beschikbare ruggensteun van de 136 pk straffe e-motor uiteraard niet vreemd is. Ook de speciale automatische transmissie draagt bij aan deze alerte reactiviteit.

Dit gebeurt altijd zonder enige aarzeling. Niet bij het wegrijden, noch bij tussenacceleraties of hernemingen. In deze hybrideaandrijflijn wordt de Atkinson-ICE, die minder krachtig is bij lage snelheden, vakkundig ondersteund door een potente elektromotor. Het is ook een alert reagerende aandrijflijn, die bij een plotselinge vraag naar meer vermogen niet nerveus reageert.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 9
De kofferbak van 293 liter kan klein lijken, maar blijft vergelijkbaar met die van zijn concurrenten. Vooral als het om hybridemodellen gaat

Een hybrideopstelling die bij normaal gebruik, een gecultiveerder geluid produceert dan een driecilinder-ICE motor. De altijd vlot op snelheid komende en zonder enige aarzeling reagerende aandrijflijn, laat altijd voelen dat er uiteindelijk 194 eenheden aan benzine/stroom-pk’s voorradig zijn. Wat ook maakt dat de MG3 Hybrid+ niet enkel sneller is dan een aantal van zijn niet-hybride rivalen. Hij is ook sneller dan de meeste van zijn rechtstreekse (duurdere) hybride concurrenten.

Nog dit: zeker in druk stadsverkeer ligt de viercilinder heel vaak stil, omdat de krachtige e-motor het mogelijk maakt om vaak elektrisch te rijden. Daarom zagen we tijdens onze testrit op onze boordcomputer een gunstig verbruik, gezien de niet onaardige prestaties. Volgens WLTP zou de MG3 Hybrid+ slechts 4,4 l/100 km verbruiken. Onze boordcomputer gaf een testverbruik van 5 liter per 100 km aan.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 10
Fors geveerd, maar met een demping die venijnige wegoneffenheden op volwassen wijze kan absorberen

Stevig geveerd

In die momenten waarin de vierpitter actief is, laat zich dat niet nadrukkelijk horen in het interieur. Ook de rol en rijwindgeluiden zijn in deze hatchback goed onder controle gehouden. In de discipline geluidisolatie hoeft MG dus geen lessen te krijgen. Enkel bij sneller rijden over kort opeenvolgende wegoneffenheden hoor je de achtertrein wat roffelen. Voor het overige valt het onderstel weinig te verwijten.

De nieuwe MG3 blijft – zoals zijn voorganger – fors geveerd maar de demping volstaat om verkeersdrempels en andere venijnige wegoneffenheden op een volwassen wijze achter zich te laten. De stug afgestelde vering helpt het koetswerk stabiel houden zonder het rijcomfort te fel te benadelen. De besturing voelt eerder wazig aan. Een beetje te zwaar bij lage snelheid, te soepel in de snellere rechte lijn.

Rijtest MG MG3 1.5 Hybrid+ 11
Het is één van de prettigste, comfortabelste en best uitgeruste fastbacks in het huidige B-segment. Plezierig om te rijden en bovendien brandstofefficiënt

Conclusie

Voor ons was het meteen duidelijk. De MG3 is een van de fijnste, gerieflijkste en best uitgeruste fastbacks in het B-marktsegment. Plezierig om te rijden en bovendien brandstofefficiënt. Dit met prestaties die er best mogen zijn in een marktsegment dat door enkele grote constructeurs pijnlijk verwaarloosd is geworden.

Dit alles terwijl een alsmaar groter publiek op zoek is naar een betaalbare compacte gezinsauto. Een publiek dat moet weten dat de aanschaf van deze MG3 minder (tot veel minder) kost dan wat de concurrentie – met een kleine uitzondering van Dacia – vandaag te bieden heeft.

Technische fiche MG MG3 1.5 Hybrid+

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Ferre Beyens29 mei 2024

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Mobility Business Solutions maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.