Kilometerheffing brengt op
De kilometerheffing voor vrachtwagens heeft in haar zesde werkingsjaar 822 miljoen euro opgebracht. Dat is 8,8% meer dan de 755 miljoen euro van het vorige werkingsjaar. Het aandeel afgelegde kilometers van de emissiecategorieën Euro 5 en Euro 6 steeg ook verder. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2021 van Viapass.
Meer kilometers, meer inkomsten
Jaar na jaar blijken de inkomsten voor de drie Belgische gewesten te zijn gestegen. "Sinds de invoering van de kilometerheffing betalen ook in het buitenland ingeschreven vrachtwagens evenredig mee voor het gebruik en de slijtage van de wegen", zegt Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass. "In het zesde jaar van de kilometerheffing waren buitenlandse vrachtwagens goed voor 53% van de gereden kilometers door vrachtwagens op betalende tolwegen in de drie gewesten."
Die heffingen op Belgische en buitenlandse vrachtwagens gaan naar de drie gewesten in verhouding tot het aantal gereden kilometers op de betalende tolwegen in hun gewest, legt Johan Schoups verder uit.
Het bedrag van de heffing hangt af van drie factoren: het gewest waar de weg ligt, de MTM (maximaal toegelaten massa) en de Euro-emissienorm van het voertuig. Hoe hoger de Euronorm en hoe lager de MTM van een voertuig, hoe voordeliger het tarief per gereden kilometer en omgekeerd.
"Het is duidelijk dat het gunstigere tarief voor 'groene' vrachtwagens in de kilometerheffing een medebepalende factor is bij de aanschaf van een milieuvriendelijkere vrachtwagen", stelt Johan Schoups. "Nog maar 3,4 procent van de tolkilometers wordt afgelegd door vrachtwagens die niet tot de twee properste emissiecategorieën, Euro 6 en Euro 5, behoren."
Coronadip voorbij
Na een daling in de werkingsjaren 2019 en 2020 is het aantal vrachtwagens op de tolwegen opnieuw gestegen. "De dip als gevolg van de coronapandemie is voorbij", zegt Johan Schoups. "Alleen vrachtwagens die effectief reden, betaalden kilometerheffing. Het aantal vrachtwagens op de weg zegt weliswaar niets over de beladingsgraad en rendabiliteit van de ritten. Wel kunnen we stellen dat de stijging van het aantal vrachtwagens in het zesde jaar van de kilometerheffing een indicatie is van toegenomen economische activiteit. Wat exact de impact zal zijn van de recente ontwikkelingen rond Oekraïne is nog af te wachten."
In orde met OBU
99,25% van alle gecontroleerde vrachtwagens die onderworpen zijn aan de kilometerheffing in ons land, is reglementair in orde. Het resterende, minieme aantal is niet noodzakelijk van slechte wil, oordeelt Johan Schoups. "Zo is 0,15% niet in orde wegens een OBU (On Board Unit) met een ontoereikend betaalmiddel, zoals een overschreden limiet van een kredietkaart, een technisch defect of een vervallen kaart. Bij 0,6% van de vrachtwagens detecteert de controleapparatuur geen OBU. Het is dan mogelijk dat de chauffeur vergeten was om de OBU in te schakelen of er geen aan boord heeft. Viapass blijft waarschuwen dat het systeem alles ziet, en dat de OBU verplicht dient ingeschakeld te zijn op de wegen van de drie gewesten in België."