Winkelier aan het woordPremium

Odette: gloednieuwe zaak combineert dagbladhandel met bakkerij

En die combinatie blijkt een schot in de roos

dagbladhandel odette
In Odette kunnen klanten naast het klassieke aanbod van een dagbladhandel ook een uitgebreid aanbod brood & banket en belegde broodjes terugvinden. “In het weekend valt er nog meer lekkers te vinden in de toog dan doorheen de week”, aldus Bart

 

Op 2 juni openden de deuren van de gloednieuwe dagbladhandel Odette aan de Antwerpsesteenweg in Westmalle. Aan het roer staan Bart Rombouts en zijn vrouw Els Van Thielen – beiden gepokt en gemazeld in het vak. Hun winkel kreeg vorm vanuit een innoverend concept: de combinatie van een dagbladhandel met volwaardige bakkerij, allemaal ingepakt in een strak interieur. En zoals Bart en Els mogen ondervinden, blijkt hun concept een succesformule. “De verkoop in de dagbladhandel stimuleert de verkoop in de bakkerij, en omgekeerd”, vertelt zaakvoerder Bart. “Het postpunt zorgt dan weer voor de nodige trafiek.”

Odette opent de deuren

Ongeëvenaard succes

Op 2 juni verwelkomden zaakvoerder Bart Rombouts en zijn vrouw Els Van Thielen de eerste klanten in hun nieuwe dagbladhandel Odette. Met een ietwat bang hart laten ze hen kennismaken met het nieuwe concept: een dagbladhandel annex volwaardige bakkerij. “Of het concept zou aanslaan, was voor ons een groot vraagteken”, kijkt Bart Rombouts terug. “En hoewel de verkoop in de bakkerij de eerste weken heel traag op gang kwam, kunnen we ondertussen van een ongeëvenaard succes spreken. We zijn zeven dagen op zeven open en de werkweek lijkt voor ons elke week opnieuw nog steeds te kort. We ontvangen hier tegenwoordig wekelijks zo’n 5.700 klanten over de vloer.”

odette
Ondanks het feit dat Westmalle al drie warme bakkers heeft, slaat de bakkerij in dagbladhandel Odette sterk aan

Frank-I-Sport omgedoopt tot Odette

Bart en Els hebben in maart 2020 dagbladhandel Frank-I-Sport overgenomen, een iconische winkel die sterk geliefd was en bezocht werd door de inwoners van Westmalle en omstreken. De vorige eigenaar Frank Van Staeyen werd ook meer dan eens tot Retail Awards’ beste krantenwinkel van Vlaanderen verkozen. “We hoorden eigenlijk via vrienden dat Frank op zoek was naar een overnemer. Wij kennen hem persoonlijk, dus die overname was op nog geen week tijd al geklonken.” Na de overname besloten Bart en Els de winkel een paar panden verder in dezelfde Antwerpsesteenweg te verhuizen. “We zijn meteen nadat de papieren in orde waren, aan de slag gegaan in het nieuwe pand. En zo werd Frank-I-Sport anderhalf jaar later omgedoopt tot Odette.”

Frank draait nog mee

De vorige eigenaar Frank Van Staeyen draait bovendien nog steeds mee in de winkel. “Hij blijft bij ons aan de slag tot aan zijn pensioen, hij draait 14 uur in de week mee in de winkel. Niet in de bakkerij”, lacht Bart, “dat zou niets voor Frank zijn. Hij werkt enkel in het dabladhandelgedeelte van de winkel.” En de meerwaarde daarvan onderschat Bart niet. “Frank was heel geliefd bij zijn klanten en hij is voor ons toch wel een heel belangrijke link naar dat cliënteel. Zij die heimwee hebben naar de oude winkel, vinden een stukje nostalgie terug wanneer ze door hem bediend worden in de winkel. Op die manier vormt Frank een beetje de lijm tussen de nieuwe zaak en die klanten.”

Derde winkel

Odette is niet de eerste winkel die Bart en Els uitbaten. “In 1999 al namen wij een eerste winkel over in Nijlen – Papyrus. Die dagbladhandel hebben wij uiteindelijk zes jaar lang opengehouden en nadien doorverkocht. Vijf jaar later hebben we de Perswinkel in Lille overgenomen, maar ook die hebben we doorverkocht. Papyrus en de Perswinkel, ondertussen werd die laatste omgedoopt tot het Persbroodje, bestaan tot op vandaag en de huidige eigenaars draaien nog steeds gouden zaken. Uiteindelijk zijn mijn vrouw en ik voor even uit de branche weggebleven tot we op de overname van Frank-I-Sport zijn gebotst. En de rest is geschiedenis.”

odette

odette
Het kleur zwart gecombineerd met houten accenten maakt het interieur strak én warm tegelijk

Interieur

Veel van eigen hand

“Na de overname zijn we meteen aan de slag gegaan in het nieuwe pand waar we de winkel wouden huisvesten. Er was nog een pak werk, muren moesten nog gezet worden, we moesten nog vloeren, de elektriciteit moest aangelegd worden ...”, zucht Bart. “Ik ben zelf schrijnwerker van beroep en heb zelf een schrijnwerkerij in Herentals (Noubly-Interieur). Een groot deel van het werk heb ik dus gelukkig zelf kunnen doen, zoals het plaatsen van muren en het leggen van de vloer. Daar hebben we ruim onze tijd voor genomen alvorens we ons voor de laatste accenten tot een interieurinrichter hebben gericht. Maar de wandkasten en -planken achter bijvoorbeeld de saladette in de bakkerij hebben wij zelf geplaatst.”

Finishing touch

Voor de finishing touch zocht Bart raad bij interieurinrichters Klinkers en Bossuyt Lemmens die respectievelijk het gedeelte van de dagbladhandel en het gedeelte van de bakkerij voor zich hebben genomen. “Vooral naar routing en indeling van de winkel toe is het handig om een specialist in dienst te nemen. Met Klinkers hebben wij in het verleden altijd samengewerkt en waren wij altijd heel tevreden over het resultaat. Onze keuze voor de inrichting van het dagbladhandelgedeelte was dus snel gemaakt. We hebben ervoor gekozen het accentkleur zwart – dat we al gebruikten in onze wandrekken – door te trekken doorheen de hele winkel. Houten kasten, planken, tafels en details aan de kassa maken het geheel warm en gezellig.”

Aanbod

Volwaardige bakkerij

Bij het binnenkomen worden klanten al verwend met de heerlijke geur van vers brood en patisserie. Bij Odette kunnen klanten dus niet alleen terecht voor hun krant of lottoformulier, ze kunnen er ook vers brood, patisserie en belegde broodjes krijgen. “Daarvoor werken wij samen met een warme bakker. We hebben hier bewust niet gekozen voor een industriële bakkerij omdat we toch de kwaliteit en het gevoel van een warme bakker willen nabootsen in onze winkel.” Ondanks het feit dat Westmalle al drie warme bakkers heeft, slaat de bakkerij in dagbladhandel Odette sterk aan. “We hebben zelfs al weet van een van die drie warme bakkers dat die binnenkort de deuren zal sluiten. We hopen dus dat die klanten makkelijk hun weg naar Odette vinden. Hoe de omzetverdeling bakkerij-dagbladhandel momenteel zit, is voorlopig nog moeilijk vast te stellen. Maar de bakkerij draait goed. Het grote aanbod patisserie en brood wordt gesmaakt door onze klanten.”

Belegde broodjes

Naast brood en patisserie biedt dagbladhandel Odette ook belegde broodjes aan. “Daarvoor bakken wij zelf stokbrood af en bereiden we onze eigen huisgemaakte slaatjes. En dat wordt sterk gewaardeerd door de klanten. Ons aanbod is iets beperkter dan wat je terug kan vinden in een broodjesspeciaalzaak. We hebben de standaard smaken en combinaties, maar een broodje met bijvoorbeeld carpaccio gaat moeilijk voor ons – daarvoor moeten we zaken in huis halen die niet zo lang houdbaar blijven en daarvoor hebben hebben we te weinig klanten in huis die geïnteresseerd zijn in dergelijke broodjes. We krijgen hier een ander cliënteel over de vloer dat eerder op zoek is naar die klassieke smaakcombinaties. Toch proberen we ook speciale smaken te introduceren door elke maand een broodje van de maand op de kaart te zetten.”

odette
"Klanten die langskomen voor wat wij in het gedeelte van de dagbladhandel aanbieden, worden verleid door de heerlijke geur afkomstig van onze bakkerij. Omgekeerd hetzelfde, wie langskomt voor een brood zal ongetwijfeld zijn oog laten vallen op de rest van ons assortiment. Ons postpunt zorgt dan weer voor voldoende trafiek in de zaak”, aldus Bart

En dagbladhandel

En uiteraard kunnen klanten ook voor hun pakje sigaretten, hun favoriete krant of magazine en hun lottoformulier terecht bij Odette. Maar ook speelgoed, allerlei lekkers, wenskaarten en nog veel meer werden toegevoegd aan het assortiment. “De dagbladhandel blijft een belangrijk onderdeel van ons concept en wordt niet overschaduwd door de bakkerij. De twee vullen elkaar net heel goed aan. Klanten die langskomen voor wat wij in het gedeelte van de dagbladhandel aanbieden, worden verleid door de heerlijke geur afkomstig van onze bakkerij. Omgekeerd hetzelfde, wie langskomt voor een brood zal ongetwijfeld zijn oog laten vallen op de rest van ons assortiment. Ons postpunt zorgt dan weer voor voldoende trafiek in de zaak.”

Toekomstplannen

Online luik in opbouw

Waar er al heel veel tijd en energie werd gestopt in de nieuwe zaak, hoopt Bart dat ook snel te mogen doen voor het onlineluik van zijn winkel. “Online zijn we nog niet zo sterk vertegenwoordigd simpelweg omdat we daar de voorbije weken nog de tijd niet voor hebben gevonden. Maar we zijn zeker van plan om een actieve plaats in te nemen op sociale media, en dan voornamelijk Facebook en In­stagram. Beiden zijn nog in opbouw. We hopen daar klanten nog meer van dienst te kunnen zijn en hen nog voor ze naar de winkel komen al verder te helpen.”

Verhuis?

Hoewel Bart en Els zopas zijn gestart in een gloednieuwe winkel, kunnen ze het niet laten van vooruit te denken. In de tussentijd heeft Bart al een nieuw pand net naast zijn pas geopende winkel gekocht. “Het pand waar we momenteel gehuisvest zijn, telt een oppervlakte van 277 vierkante meter. Het nieuwe pand beslaat een oppervlakte van 388 vierkante meter. Uiteraard staat een verhuis niet op de planning in het nabije verschiet, maar we kijken wel uit om de hele winkel hier binnen een jaar of zes te verhuizen naar dat nieuwe pand. Momenteel huren we ons huidig pand, dus een definitieve verhuis naar een gekocht pand is voor ons op lange termijn een pak interessanter.”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Melissa Himpe
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook