Populaire pasta's, veel meer dan tomatensaus
Originele pastaslaatjes brengen de nodige afwisseling op de kaart

Succesvolle Italiaanse pastarecepten worden al generaties lang verfijnd. Fabrikanten van conveniencesauzen hebben de geheimen achterhaald en leveren vandaag een constante kwaliteit. Tijdwinst en gebruiksgemak zijn de grote troeven, ook van sauzen die hun inspiratie halen uit de wereldkeuken. Pastasalades laten dan weer alle ruimte voor creativiteit. Zowel vinaigrettes, dressings, marinades als koude sauzen worden ingezet voor een afwerking om 'u' tegen te zeggen.
Klassiekers en sauzen met een twist
De populariteit van pasta groeit continu. Authentieke pastasauzen zijn daarbij onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse culinaire traditie. De favoriete varianten zijn een eenvoudige tomatensaus met knoflook, olijfolie, basilicum en soms een vleugje specerijen voor extra pit. Ook bolognese blijft onovertroffen, een stevige tomatensaus met gehakt, dikwijls een combinatie van rund en varken. Carbonara is dan weer een zijdezachte saus bestaande uit eieren, pecorino romano, spek en zwarte peper. Niet te verwarren met Alfredo; een rijke en romige saus met boter, room en parmezaan als bestanddelen. Hoewel niet strikt een saus, is ook pesto een geliefde begeleider van pasta, gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, parmezaan en olijfolie.
Convenience is troef

Convenienceproducten leveren veel tijdbesparing op én schelen in personeelskosten. Fabrikanten brengen allerlei sauzen op de markt die u daarbij ondersteunen. Denk aan serveerklare varianten van goede kwaliteit, zoals carbonara of bolognaise. De smaak is altijd op punt, terwijl er tevens ruimte blijft voor een eigen interpretatie. In plaats van standaard naar spaghetti te grijpen, pakt u met bolognaise ook uitgebreider uit. Ga bijvoorbeeld voor gevulde schelpen met ricotta en pesto, of gnocchi met bolognaisesaus en spinazie om maar enkele ideeën te geven. Of ziet u het eerder in termen van een goede tomatensaus als basis? Voeg er dan zelf een eigen twist aan toe, zoals ui, verse of diepgevroren oregano, basilicum, tijm of gedroogde chilivlokken, olijven of kappertjes, een scheutje rode wijn,... Iedere bistro of snackbar wil zich graag onderscheiden en op deze manier zet u eenvoudig een uniek gerecht op de kaart.
Extra toepassingen
Kant-en-klare opties staan synoniem voor gebruiksgemak, portiecontrole en een lange houdbaarheid. Klassieke tomatensauzen zijn daarbij breed inzetbaar en passen niet alleen uitstekend bij spaghetti; ze doen ook dienst als basis voor een lasagne of soep, als smaakmaker in ragouts en stoofschotels, als glazuur en in marinades. U kunt ook verschillende tomatensauzen mengen of er een pikantere soort aan toevoegen voor een aparte blend. Zowel tomatensaus als bolognaise worden gebruikt als pizzasaus en bij gegrilde groenten. Bolognaise is ook lekker bij de croque bolognaise of verwerkt in een nachoschotel.
Verscheidene oosterse sauzen zoals Chinese saus gaan prima samen met pasta, zowel in vlees- als viscombinaties

Pasta in de wereldkeuken
De Italiaanse keuken is erg traditioneel en eerder gericht op de perfectionering van klassiekers, wat betekent dat er aan bestaande recepten weinig of niet wordt gesleuteld. Echter, buiten Italië wordt pasta ook steeds meer ingezet in andere keukens. Indische curry’s en Aziatisch geïnspireerde schotels evolueren hoe langer hoe meer in de richting van pastagerechten. Verscheidene oosterse sauzen zoals Chinese saus gaan prima samen met pasta, zowel in vlees- als viscombinaties. De Surinaamse keuken om er nog eentje te noemen combineert ingrediënten uit Zuid-Oost Azië met spaghetti. Ondertussen opteren progressieve Maleisische chefs in hun fusioncreaties dan weer voor pasta als vervanging van Chinese noedels. En binnen Europese landen worden pastavarianten vaak gekozen als koolhydraatcomponent in soepen en salades.

Pastaslaatjes, een hit
Ongecompliceerde maaltijdsalades met pasta doen het inderdaad prima. Ze vervullen een belangrijke rol als lichtere lunchopties, niet alleen in de warmere maanden. Met salades kunt u alle kanten op. Vinaigrettes zijn bij uitstek geschikt om frisse of zelfs lauwwarme salades af te werken: gekende smaken als thousand islands, honing-mosterd en Italiaanse vinaigrette zijn ideaal. Een romige basisvinaigrette mag ook niet ontbreken. Hiermee kan de chef zich volledig uitleven door ze te verfijnen met honing, citroen of limoen, parmezaan, pijnboompitten, zongedroogde tomaat,,... voor een op maat gemaakt recept. Ook diverse dressings voegen iets extra's toe, zoals madras-, balsamico-, kruiden- en yoghurtdressing. Het slaatje kan ook met een marinade op smaak worden gebracht. Verrassend is mosterdsaus, die zowel warm als koud geserveerd kan worden, veelzijdig en gegeerd bij een breed publiek. Of kies voor Mexicaanse salsa.

Opties voor andere eetgewoonten
Een belangrijke trend is het groeiende succes van plantbased eetgewoonten. De tijd dat vegetariërs en veganisten alleen maar rauwkost en groene salade konden bestellen in de horeca is definitief voorbij. Pasta past uitstekend binnen deze levensstijl. Dankzij de veelzijdigheid is deze maaltijdcomponent uitermate compatibel met vegetarische en vegan maaltijden. Voedselproducenten maken hun sauzen vaak al standaard vegan of in ieder geval vegetarisch (al dan niet officieel vegan/vegetarisch gecertificeerd). Naast een eenvoudige tomatensaus zijn er ook diverse groenten- en plantbased bolognaisesauzen. Er zijn allerhande vegan roomsauzen, kaassauzen, vegan pesto- en tapenadevarianten op de markt. Dat is ook voor consumenten met voedselallergieën goed nieuws. Veel soorten zijn vrij van de meest voorkomende allergenen, en kunnen daarom ook worden ingezet als component van bijvoorbeeld lactose- of glutenvrije gerechten. Een merk heeft bovendien ook een halal bolognaisesaus in het assortiment.

Verpakkingen
Typische pastasauzen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende verpakkingen, waaronder glazen bokalen, hersluitbare en eenvoudig te doseren tetrapakken (2 l), of hersluitbare pouches, geschikt voor au-bain-marie. De voordelen van de glazen bokalen zijn dat ze in verschillende formaten beschikbaar zijn en dat ze volledig leeggemaakt kunnen worden. De pouch is dan weer handig voor grotere volumes.Andere sauzen zijn dan weer verkrijgbaar in praktische verpakkingen voor professionals, variërend van tubes van 1 liter en flessen van 2 liter tot grotere emmers. Voor meeneempastasalades met verse sla en rauwkost zijn bijpassende vinaigrettes in zakjes van 50 gram gemakkelijk.
