Top 10 trends voor 2024
Innova Market Insights blikt vooruit
Het jaar is al halverwege, maar er zijn nog heel wat belangrijke trends die de komende maanden zullen bepalen. In een onderzoek onderscheidde Innova Market Insights tien cruciale trends die mee de markt sturen. Denk bijvoorbeeld aan het milieu, de gezondheid van de consument, koopkracht en technologie. Het lijkt erop dat belangrijke ingrediënten, ecologische claims en gezondheidsvoordelen de uitgaven zullen stimuleren.
1. Sleutelingrediënten in de spotlight
Een derde van de ondervraagden gaf aan dat ze altijd naar de aanwezigheid van welbepaalde ingrediënten op de verpakking kijken en dat ze positief reageren wanneer de nadruk hierop wordt gelegd. Dit gaat over heel wat verschillende ingrediënten, van favoriete smaken tot bepaalde texturen. Sommige ingrediënten trekken consumenten aan omdat ze gevestigde waarden zijn, terwijl andere net nieuwe elementen zijn die gepusht worden door sociale media.
De vele online informatie bevordert de verkoop van gezonde ingrediënten, zoals superfoods, superfruits, paddenstoelen, macronutriënten, probiotica, gezonde bacteriën, postbiotica... Hun voordelen worden in de verf gezet via storytelling, labels en allerlei illustraties om zo consumenten aan te trekken en hun keuzes te beïnvloeden.
2. De natuur beschermen
Het onderzoek wees uit dat men nu in de eerste plaats bezorgd is om het welzijn van de planeet, meer nog dan dat van de bevolking. Bedrijven moeten dus voorbij trends zoals duurzaamheid gaan en de natuur op een bredere schaal beschermen. Consumenten zijn duidelijk bezorgd om het klimaat en bijgevolg tonen ze nu sterke interesse in regeneratieve landbouw, leefomstandigheden voor vee en merken die hun banden met natuur en milieu benadrukken.
Bij milieu- en sociale problemen werd natuurbescherming het vaakst als prioriteit genoemd, gevolgd door duurzame verpakkingen en verbeterd omgaan met afval. Uit productlanceringen van de voorbije drie jaar blijkt dat merken en bedrijven voorbij duurzaamheid gaan, in de richting van bijvoorbeeld bosbescherming en verminderd waterverbruik. Ze gebruiken ook steeds meer on-pack labeling om over deze ecologische initiatieven te communiceren.
3. Preventie als prioriteit
Consumenten zijn steeds meer gefocust op het voorkomen van gezondheidsproblemen in plaats van bestaande problemen te behandelen. Ze ondernemen positieve actie ter preventie en zoeken producten die tegemoetkomen aan hun noden aan gezondheid en persoonlijk welzijn. Consumenten geven aan individuele verantwoordelijkheid op te nemen voor hun gezondheid en proactief te willen zijn om zo een goede gezondheid te behouden. De grootste bekommernis op medisch vlak is het gewicht, gevolgd door hartproblemen en de toestand van de botten.
Gepersonaliseerde voeding wordt verbonden aan preventie, waarbij consumenten op maat gemaakte oplossingen zoeken voor gezondheid en specifieke voordelen, zoals gezondere darmbacteriën. Mensen van alle leeftijden willen gezond ouder worden en erkennen dat een goed gewicht en een gebalanceerd dieet hierbij een cruciale rol spelen. Bedrijven zetten dus best in op meer gezonde opties en doorgedreven communicatie omtrent preventie, voor consumenten van alle leeftijden.
4. Plantaardige voeding past zich aan
Plantaardige voeding bestaat al geruime tijd en elk jaar past deze markt zich aan de actuele trends aan. Dit jaar verwacht men dat plantaardige producten bekende gerechten en voedings- en drankformats zullen aanbieden om consumenten aan te trekken die bereid zijn om het plantaardige segment te omarmen. De helft van de ondervraagden geeft aan dat vertrouwde en handige culinaire formats een cruciale rol spelen bij het kopen van plantaardige producten. Consumenten verkiezen dus duidelijk gerechten die ze kunnen herkennen. Merken spelen hierop in door veganistische of vegetarische alternatieven van bekende gerechten te lanceren, waaronder kant-en-klare maaltijden en finger foods, die handig en tijdbesparend zijn.
Bedrijven schakelen ook steeds meer over van 'gebaseerd op planten' naar 'uniek voor planten', met nieuwe producten die de inherente eigenschappen van hun plantaardige ingrediënten benadrukken, in plaats van proberen vlees, melk of andere dierlijke voeding te imiteren. We zien vooral innovatie in de markt van internationale gourmet voeding en dranken, met nieuwe initiatieven zoals plantaardige maaltijden in blik en regionale plantaardige zeevruchten.
5. Het lokale is nu globaal
Deze trend illustreert de dubbele loyaliteit van consumenten, aan hun eigen lokale voeding en keuken en aan de globale voeding die gebruik maakt van lokale ingrediënten. Twee derde van de ondervraagden stelt dat ze openstaan voor het verkennen van nieuwe globale keukens. Dit kan gaan om authentieke, avontuurlijke buitenlandse gerechten, maar ook om globaal beïnvloedde gerechten gemaakt met lokale ingrediënten. Merken kunnen het enthousiasme onder consumenten op vlak van internationale gerechten en trots in lokale ingrediënten verder aanmoedigen.
6. Helden in de eigen keuken
De Covid-pandemie in combinatie met inflatie heeft voor een andere relatie gezorgd tussen de consument en de eigen keuken. Men blijft steeds vaker thuis om te eten, in plaats van op restaurant te gaan. Sociale gelegenheden worden steeds meer in de huiselijke sfeer gehouden. Dit komt vooral door bezorgdheden om het budget, overdraagbare ziektes en bepaalde sociale noden.
Consumenten worden 'Helden in de eigen keuken', aangezien ze thuis voeding, ingrediënten en gerechten van hogere kwaliteit uitproberen. Ze experimenteren met smaken, verkennen globale keukens, gebruiken lokale ingrediënten en beheren hun budget door alles zelf te koken.
7. Genieten van gezondheid
Gezondheid en genot stonden lang tegenover elkaar, maar dit is niet langer het geval. Merken gefocust op gezondheid zetten steeds meer in op genot. Denk aan gourmet smaken en formats zoals pralines en smoothies. Aan de andere kant nemen traktaties dan weer gezonde elementen op in de receptuur. Consumenten geven duidelijk om gezondheid en meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan toe te willen geven op genot om hun gezondheid ten goede te komen. Men wil echter geen hogere prijs betalen voor gezonde voeding.
Uit productlanceringen en labels van de laatste vijf jaar blijkt dat er een duidelijke toename is van producten die genot combineren met actieve gezondheidsclaims. Dit omvat voeding en drank gericht op genot, maar die ongezonde ingrediënten zoals suiker willen beperken of verminderen, meer natuurlijke ingrediënten willen gebruiken of voedingsstoffen toevoegen.
8. Zeeën van mogelijkheden
Bedrijven en consumenten ontdekken steeds meer de kracht van de zee als bron van voedzame vis en plantaardige voeding. Daartegenover staan natuurlijk verschillende ecologische gevaren, zoals overbevissing en vervuiling. Er zijn opportuniteiten voor zowel gevestigde als nieuwe milieuvriendelijke ingrediëntbronnen die rekening houden met de bescherming van het zeeleven en de kansen die plantaardige voeding biedt. Deze trend kan overlappen met de tweede trend uit deze lijst: bedrijven gericht op zeevruchten en vis kunnen optreden als beschermers van de zee.
Microalgen steken er bovenuit als groeimarkt. Dit is een plantaardige bron van omega-3 vette zuren. Op globaal vlak kenden producten met microalgen een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 40% gedurende de voorbije drie jaar. Spirulina neemt ook sterk toe in gebruik als een milieuvriendelijk ingrediënt.
9. De toekomst laven
Water is tegenwoordig meer dan gewoon water. Men zet bij waterproducten nu vooral in op de geassocieerde functionele gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen. Zelfs hydratatie wordt steeds vaker naar voren geschoven als positieve claim, met een groei van 10% in de lancering van frisdranken en sportdranken met dergelijke claim gedurende de voorbije drie jaren. Ingrediënten en eigenschappen die een meerwaarde bieden in dranken, focussen zich op voordelen voor de huid, het immuunsysteem, de darmflora en andere gezondheidsaspecten. Deze producten verminderen ook additieven zoals kleurstoffen en zoetstoffen.
10. Overdaad aan informatie
Consumenten ervaren een tsunami aan informatie. Men wil dan ook het kaf van het koren scheiden door eenvoudige, open en betrouwbare communicatie te zoeken. Bijna twee derde van de ondervraagden gaf aan directe en eerlijke communicatie op verpakkingen te willen over de duurzaamheidsinitiatieven van bedrijven. Consumenten stellen zich ook vragen bij greenwashing en hebben moeite om dit te detecteren.
Vraag het volledige rapport aan op de site van Innova Market Insights.