Chocolade

Chocolade & persoonlijkheden bekroond op Artisan

Food Personality Awards & Belgium Chocolate Awards 2025

header

Tijdens Artisan in Kortrijk Xpo werden op dinsdag 30 september de Food Personality Awards én de Belgium Chocolate Awards 2025 uitgereikt. 7 uitzonderlijke persoonlijkheden werden in de bloemetjes gezet, net als 6 winnaars in de chocoladecategorieën.

Op het inspiratieplein Deli (hallen 2 & 1) reikten de foodmagazines van PMG op 30 september 2025 tijdens vakbeurs Artisan zowel de Food Personalities of the Year als de Belgium Chocolate Awards uit. Met een heuse awardceremonie, bijgewoond door ruim 150 foodprofessionals, werden persoonlijkheden met uitzonderlijke verwezenlijkingen in 7 verschillende categorieën in de spotlights gezet. Daarnaast waren ook de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Daarbij werden in 6 categorieën prijzen uitgereikt. 

Persoonlijkheden bekroond

De 'Food Personality Awards' is een initiatief van de foodmagazines van Professional Media Group. Het doel van deze award is om foodprofessionals te bekronen die zich onderscheiden op het vlak van kwaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen. Zo geven zij het goede voorbeeld voor hun collega’s in hun ambachtelijke stiel.

Het waren de sectororganisaties, leveranciers en referenties uit de branche die namen doorgaven. Wie meerdere nominaties kreeg, won plaatsen in de ranking. Deze ronde telde mee voor 50% van de punten. Daarna is er nog een online stemming bij de lezers van de foodmagazines die ook meetelt voor 50% van de punten.

Omdat iedere genomineerde stuk voor stuk een vakman, vakvrouw of team is waarvoor de sector respect heeft, verdiende iedereen al een welgemeende proficiat. Voor iedere genomineerde was er daarom een certificaat van laureaat voorzien.

Een dergelijk event is uiteraard maar mogelijk met de ondersteuning van partners. De Food Personality Awards konden rekenen op de steun van Imperial Meat Products. Andy Lievens en Gregory Lievens reikten daarom de eerste twee prijzen uit namens de sponsor.

Catering Team of the Year: Kliniek Sint-Jozef (Pittem)

catering team

De eerste prijs in de prijsuitreiking ging naar het cateringteam van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Jozef te Pittem.

Het team werd genomineerd voor de uitzonderlijke inzet waarmee het dagelijks met dagverse ingrediënten en creativiteit gerechten 'from scratch' bereidt. Zelfs de patisserie wordt deels in eigen keuken gemaakt. Wat dit team echt bijzonder maakt, is de warme sfeer, teamspirit en verbondenheid. Ze serveren meer dan maaltijden: ze brengen comfort, zorg en trots op het bord.

Butcher Personality of the Year: Bart Maertens (Slagerij Maertens - Brugge & Sijsele)

butcher

Bij de Butcher Personality of the Year is het niet verrassend dat de teamcaptain van de Belgian Butcher Bulls aan het feest was. Na de opvallende vierde plek van het zeskoppige team op de World Butcher Challenge scoorde Bart Maertens nu ook individueel.

Zijn slagerij Maertens wordt geprezen als een jonge, dynamische slagerij waar goesting en vakmanschap centraal staan. Met eigen gekweekte runderen, huisbereide producten en een sterk team combineren ze er traditie met vernieuwing.

Cheese Specialist of the Year: Leen Dehaemers (De Kazaar - Ieper)

cheese

Nadat de sponsor twee foodpersoonlijkheidsprijzen overhandigde, was het voor de volgende categorieën aan Dieter Devriendt, bladmanager van de foodmagazines bij PMG. 

De eerste award vanuit zijn handen ging naar de Cheese Specialist of the Year: Leen Dehaemers.

Zij wordt geprezen als een kaasmeester met passie en flair. Vanuit haar liefde voor het vak begeleidt ze klanten met raad en daad in hun keuze voor unieke kazen en verrassende pairings. In haar winkel in Ieper vind je verfijnde kaasplanken, maar ze geeft ook originele kaasfeestjes op locatie. Leen van De Kazaar is gedreven, creatief en altijd op zoek naar smaakvolle uitdagingen.

Baker Personality of the Year: Frank Van Hecke - De Bakkerij (Sint-Niklaas)

bakker

De 'warmste bakker van Sint-Niklaas' kon zijn nominatie als Baker Personality verzilveren. 

Frank Van Hecke heeft een hart voor puur vakmanschap en heerlijke desembroden. Zijn 'De Bakkerij' en haar essentie is gemalen graan met water en veel tijd, zonder verbeteraars of bewaarmiddelen. Haar puurheid is op basis van natuurlijke desem, die zorgt voor licht verteerbaar brood boordevol smaak. Zijn toewijding proef je in elk product: origineel, verteerbaar en met liefde gemaakt. Hij blijft vernieuwen, zoekt constant naar smaakvolle delicatessen - zoals zijn ambachtelijke panettone - en creëert een plek waar klanten zich écht welkom voelen.

Patissier Personality of the Year: Joost Arijs - The Bakery (Gent)

patissier

Al vaak genomineerd en op het podium beland, maar nu kon Joost Arijs ook het hoogste schavotje betreden als Patissier Personality of the Year 2025.

Hij wordt algemeen erkend als een van de meest toonaangevende patissiers van België. Zijn creaties worden omschreven als juweeltjes: perfect uitgevoerd, vernieuwend en tot in de puntjes afgewerkt – vaak met een bijna Japanse precisie. In zijn patisseriezaken in Gent & Antwerpen brengt Ter Groene Poorte-alumnus Joost Arijs een verfijnde mix van klassieke en moderne smaken, met een ongeëvenaard oog voor detail.

Joost moest helaas verstek laten voor de uitreiking, maar hij krijgt die award in zijn zaak persoonlijk overhandigd.

Food Retailer Personality of the Year: Marieke Versavel (Versavel - Ieper & Poperinge)

food retailer

Twee Carrefour Express-winkels met eigen warme bakkerij runnen, dat is niet niets.

Marieke Versavel - Food Retailer Personality of the Year - slaagt erin met haar team. Ze wordt geprezen om haar aanstekelijke positiviteit en vernieuwende aanpak. Ambacht en service staan centraal in het familiebedrijf Versavel, dat in 1932 werd opgericht en al 4 generaties lang winkels uitbaat. In augustus opende ze een derde vestiging in Ieper.

Haar passie voor retail, haar teamspirit en groeigericht ondernemerschap maken van haar een gedreven kracht in de sector.

Chocolate Personality of the Year: Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman - Sint-Niklaas)

chocolade

Tussen de genomineerden voor Chocolate Personality of the Year zaten een aantal juryleden van de Belgium Chocolate Awards, maar daarvan is toch gevestigde waarde Wim Vyverman die in 2025 de titel kon binnenhalen.

De topchocolatier met een ongeëvenaarde passie en creatieve flair verrast keer op keer, bijvoorbeeld met zijn bekroonde creaties zoals de ‘Monkey Bar’ en ‘Mallow Stick’. Zijn pralines en chocoladefiguren blinken uit in smaak, vorm en afwerking. In zijn winkel met demoruimte in Sint-Niklaas proef je topkwaliteit én beleef je het chocoladevak. Wim is een ware ambassadeur van de Belgische chocolade.

BAKER
BAKER PERSONALITY: Frank Van Hecke
BUTCHER
BUTCHER PERSONALITY: Bart Maertens
CATERING TEAM
CATERING TEAM: Kliniek Sint-Jozef Pittem
CHEESE
CHEESE SPECIALIST PERSONALITY: Leen Dehaemers
CHOCOLATE
CHOCOLATE PERSONALITY: Wim Vyverman
FOOD RETAIL
FOOD RETAILER PERSONALITY: Marieke Versavel
1/6

Chocoladeprijzen

Met de Chocolate Personality of the Year als afsluiter van de Food Personality Awards kon er naadloos overgegaan worden op de Belgium Chocolate Awards. 

live jury
Live jurering van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens Artisan

De Belgium Chocolate Awards werden in 2025 al voor de dertiende keer uitgereikt. Voor het eerst was dat met een live jurering. De professionele jury beoordeelde de inzendingen in de categorie Praline – zowel voor professionals als voor studenten - op Artisan voorafgaand aan de award ceremonie. Voor de drie andere categorieën – relatiegeschenken, holgoed & white label – werd er voorafgaand zowel gejureerd als online gestemd. Voor de categorie bean-to-bar beoordeelde een aparte professionele jury vooraf al de inzendingen

JURY PRALINE - RELATIEGESCHENKEN/HOLGOED/WHITE LABEL
jury 2025

– Bruno Van Vaerenbergh (Culinary specialist & trainer Friesland Campina Professional Europe)
– Claudia Delbaere (General Manager Cacaolab)
– David Maenhout (Zaakvoerder Chocolatier M)
– Erik Goossens (Zaakvoerder Chocolatier Goossens)
– Hannes Dheedene (Zaakvoerder Chocolaterie Hannes Dheedene)
– Jan Vanderghote (Adviseur Bakkerij Alimento)
– Laurence Koutny (Zaakvoerder Art of Chocolate - Belgian Masterclasses)
– Sergio Dias (Voorzitter Aspirant Baker / Zaakvoerder Bakkerij Dias-Decoster)
– Tio van Ginneken (Chocolatier bij Andes Chocolatier)
– Wim Vyverman (Zaakvoerder Chocolade-atelier Vyverman)
– Justine Lannoo (Zaakvoerder Goût Fou / Chocolate Personality 2024)
– Stijn Vandenbouhede (Zaakvoerder Vandenbouhede / Beste Praline 2024)

JURY BEAN-TO-BAR
– Helena Everaert (Chocoa)
– Katrien Delaet (mede-eigenaar Silva-cacao)
– Zoi Papalexandratou (leidende cacao-adviseur Zoto)

Iedere genomineerde kreeg een certificaat van laureaat om uit te zetten in zijn of haar winkel. Voor de top drie was er een gouden, zilveren of bronzen label voorzien die ze kunnen gebruiken in hun communicatie.

labels

Deze wedstrijd wordt mogelijk gemaakt dankzij de gewaardeerde steun van partners Belcolade, Ducaju, Callebaut en Mol D’art. Ducaju leverde de doosjes met proefpralines tijdens de jurering; Mol D'art voorzag in de verplichte moule voor de kandidaten in de pralinecategorie. Belcolade (Rudy Ruscke) & Callebaut (Esther Van Vliet) reikten beiden twee prijzen uit. De prijs voor beste praline professioneel ontving de winnaar uit handen van Stijn Vandenbouhede, winnaar Beste Praline 2024.

bean2bar
BEAN-TO-BAR: Mi Joya
holgoed
HOLLOW CHOCOLATE FIGURES: Chocoladehuis Boon
Praline prof
PRALINE PROFESSIONALS: Christof Lauwers
praline students
PRALINE STUDENTS: Gil Hey
relatiegeschenk
CHOCOLATE BUSINESS GIFT: B-Art Chocolates
white label
WHITE LABEL CHOCOLATE PRODUCT: Maison Ticho
1/6

Bean-to-bar: Mi Joya - Venezuela La Sabaneta 72%

bean to bar winnaar

Na een stevige deliberatie en twee proefrondes kon de volledig vrouwelijke jury van de bean-to-bar-categorie de Venezuela La Sabaneta 72% tot winnaar uitroepen. De India Idukki 75% van Chocolaterie Bombardon en 75% All Seasons van Holy Cow Chocolade vervolledigden het podium op een resp. tweede en derde plek.

Mi Joya maakte indruk met een donkere bean-to-bar chocoladereep met bonen uit de Venezolaanse Hacienda La Sabaneta. Caroline Aussems ging voor ‘single plantation’, bonen van éénzelfde boerderij. De jury prees de gebalanceerde smaken die in golven kwamen: fruitig met toetsen van gedroogd fruit, bessen en noten... Ook de heel lange, krachtige en fruitige nasmaak kon op waardering rekenen.

Chocolade Holgoedconcept: Chocoladehuis Boon - Gevulde gebreide kerstbal

winnaar holgoed

Met de Belgium Chocolate Award Chocolade Holgoedconcept 2025 kon Chocoladehuis Boon voor het tweede jaar op rij dezelfde prijs wegkapen.

Vorig jaar won het rendierfiguurtje 'Rudolf'; dit jaar was het een gevulde kerstbal van chocolade, afgewerkt met een rode fluwelen textuur die de illusie wekt van een gebreid patroon.

Patrick Mertens vulde de kerstbal, die rust op een elegante chocolade bodemplaat, met kleine bolletjes met een smeuïge pralinévulling.

Nutty Buddy (Chocolaterie Stijn Vanhoutte) en Tulp (Chocolade Sil) bezetten trapje 2 en 3 van het podium.

White Label Chocoladeproduct: Maison Ticho - Zeeuwse Bolusbar

winnaar white label

Met zijn Zeeuwse Bolusbar kon Timo Cornelisse Belgische finesse en Zeeuwse perfectie smakelijk doen samensmelten.

De Belgische chocolade gevuld met een romige crèmevulling op basis van de authentieke Zeeuwse bolus leverde Maison Ticho een gouden plak op in de categorie White Label.

Hij eindigde voor Forest tiles (Pralibel) en Chocobitz (DH Chocol@). 

Chocolade Relatiegeschenk: B-Art Chocolates - Maasmoment

winnaar relatiegeschenk

B-Art Chocolates kon in de categorie Chocolade Relatiegeschenk winnen met een geschenk dat hij ontwikkelde voor het bestuur van Maasmechelen in het kader van een brandingcampagne.

'Maasmoment' heeft een opvallende, herkenbare vorm: een hart dat geïnspireerd is op de dubbele M, het logo van Maasmechelen, en voorzien is van een breeklijn. De vorm symboliseert het delen van bijzondere momenten, maar verwijst ook naar het warme karakter van de Maasmechelaar.

Smash, Taste & Connect (La chocolaterie Concept Chocolate) en Egyptian Blue (Bart Van Cauwenberghe) strandden op een tweede en derde plek.

Praline Studenten: Gil Hey (KOGEKA) - De Emerald

1

In de categorie pralines jureerden de kenners zonder voorkennis kunststukjes van professionelen en studenten door elkaar. Opvallend was dat het niveau quasi gelijklopend was ... een pluim op de hoed van de deelnemende studenten.

Uiteindelijk wist Gil Hey met zijn praline 'De Emerald' de gouden medaille te behalen. De student van Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee (KOGEKA) creëerde een verfijnde praline met drie gelaagde smaken: een frisse gelée van sudachi zorgt voor een verrassend zuur accent, perfect in balans met een zachte vanillekaramel. Het geheel rust op een smeuïge praliné van geroosterde hazelnoten.

Zilver en brons waren resp. voor Eryn Creyf & Basile Verschatse (Ter Groene Poorte) en Jana Volckaert (Ter Groene Poorte) met hun pralines La Lavande de Futur en Priorat. 

Praline Professionelen: Christof Lauwers (KOGEKA) - Badian

1

KOGEKA kent een boerenjaar, want in 2025 wist ook hun leerkracht Christof Lauwers een gouden plak te behalen met zijn praline 'Badian'.

Hij combineerde Badian steranijs met de Philippines 68% chocolade en ontdekte zo een heerlijke balans. De warme, kruidige tonen van steranijs versterken de diepe, rijke smaak van de cacao. Samen met de lokale koffie zorgen ze voor een verrassend aromatische smaakervaring.

De Berekuil Chocolatier - praline Macoco - en Stijn Vanhoutte - praline Nutopia - vervolledigden het podium van de laatste prijs van de Belgium Chocolate Awards 2025.

Graag afspraak volgend jaar voor de 14e editie van de Belgium Chocolate Awards powered by Chocolaterie.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt2 oktober 2025

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook