WAAROM GEVELPLEISTER KIEZEN
Een gevelpleistering tegen je muur zetten kan om esthetische redenen. Je kan kiezen uit heel wat kleuren. Een (gedeeltelijk) gepleisterde gevel vormt een contrast met bakstenen muren.Toch heeft pleister op de gevel ook een nuttige functie: je gevel is ermee gewapend tegen verschillende weersinvloeden. Vaak wordt een gevelpleister ook gebruikt in combinatie met een gevelisolatie.
SOORTEN GEVELPLEISTER
PLEISTER EN ISOLATIE
GEVELPLEISTER PLAATSEN IN 5 STAPPEN
SOORTEN GEVELPLEISTER
Je kan grofweg een onderscheid maken tussen twee soorten gevelpleister. Ofwel heb je te maken met een mineraal pleister, ofwel heb je een siliconenpleister. We zetten de verschillen even op een rijtje.
MINERAAL PLEISTER

We spreken van mineraal pleister als er gebruikgemaakt wordt van de klassieke techniek. Hierbij wordt een mengsel van zand, cement en kalk tegen de wand aangebracht. Omdat er geen synthetische stoffen in verwerkt zijn noemt men dit ook wel een natuurlijk pleister.
Deze vorm van bepleistering is effectief waterkerend en tegelijk dampopen. De gevel kan dus blijven ademen nadat dit pleister is aangebracht. Het pleister kan in de kern aangekleurd worden. Mineraal pleister kan vocht opnemen, daarom werk je steeds in combinatie met een gevelplint.
SILICONENPLEISTER

Het alternatief voor mineraal pleister is siliconenpleister. Dit soort bepleistering is gemaakt op basis van kunsthars, waardoor men soms spreekt van een synthetisch pleister. Synthetische bepleistering heeft als voordeel dat ze licht is van gewicht en toch voldoende hard.
Krassen of stoten kunnen dus geen kwaad. Het product is ook elastisch, dit heeft dan weer een positief effect op het vermijden van barsten. Het siliconenpleister is ook volledig waterdicht.
PLEISTER EN ISOLATIE
Gevelpleister en isolatie is een gouden combo. Het gevelpleister is makkelijk aan te brengen op harde isolatieplaten. De platen bieden een stevige en vlakke ondergrond. Anderzijds is het ook zo dat de isolatielaag een afwerking vraagt. Dat kan uiteraard met bakstenen of steenstrips, toch ligt een gevelpleister heel wat meer voor de hand.
Gevelpleister heeft een minimale dikte: hoe minder plaats je nodig hebt voor de afwerkingslaag, hoe meer plaats je hebt voor de isolatie. De isolatieplaten kunnen rechtstreeks tegen een gevel geplaatst worden, ook in een renovatiesituatie.
GEVELPLEISTER PLAATSEN IN 5 STAPPEN
PLANNING EN VOORBEREIDING
Begin met de werken te plannen: welk pleister ga je gebruiken, welke kleur kies je, breng je ze manueel aan of met een spuitmachine…Denk ook na over de praktische kant. Je hebt een stelling nodig die voldoende hoog is. Bereken hoe groot de oppervlakte zal zijn en hoeveel pleister je bijgevolg nodig hebt.
Ook de muur zelf moet in goede staat zijn. Controleer de muur op schade en herstel gaten en barsten. Verwijder loszittende delen, stof en vetvlekken. De gevel mag ook niet vochtig zijn. Kies dus een droge dag uit om te werken. Een gevel met een vochtprobleem moet je eerst behandelen.
Voor je effectief aan de slag gaat is het belangrijk om de omgeving te beschermen. Stukken gevel die geen pleister nodig hebben, bevloerde ondergronden, ramen en deuren: je dekt alles af.
PLAATSEN VAN PROFIELEN

De profielen, die je op die hoeken plaatst, hebben twee functies. Enerzijds gebruik je ze als geleider bij het aanbrengen van het pleister, anderzijds zorgen ze voor een versteviging van de hoeken.
Bij het plaatsen van de hoekprofielen is het belangrijk dat ze volledig aansluiten. Mocht er vocht onder de profielen terechtkunnen, dan kan er, bij vorst, schade ontstaan.
WAPENINGSNET AANBRENGEN
Een wapeningsnet zorgt ervoor dat mogelijke barsten en scheuren worden opgevangen. Je kan er ook de naden tussen de verschillende isolatieplaten mee opvangen. Dankzij het wapeningsnet heb je dus heel wat minder kans op barsten, de afwering wordt vlak en egaal.
Het resultaat kan ook beter tegen een stootje. Het wapeningsgaas wordt vastgemaakt met een elastische laag.
BEPLEISTEREN

Wacht even, de gevel moet opnieuw drogen voor je verder aan de slag kan. Breng voor het bepleisteren een primer aan. Die primer wordt de hechtingslaag: hij zorgt ervoor dat de pleisterlaag blijft kleven aan de onderliggende laag.
Breng het pleister aan en trek dat glad. Je kan een reilat laten glijden op de profielen, zo verzeker je je van een glad resultaat. Je kan er ook voor opteren het pleister te spuiten. In dat geval krijg je een iets ruwere structuur.
AFWERKING

De afwerking behelst, zoals zo vaak, de zorg voor de detailafwerking. Controleer de aansluiting bij ramen en deuren. Je kan daar silicone aanbrengen om een nette afwerking te verkrijgen.
Ruim ook de aangebrachte bescherming en het afplakwerk op. Breek je stelling af en geniet van de nieuwe look.