13 bakkers winnen eerste prijs Golden croissant 2023
een ode aan de passie van de bakker

Op 16 januari 2023 vond in Namen Expo, op de voedingsbeurs Saveurs & Métiers, de wedstrijd van de Golden Croissant plaats. Een initiatief vanuit Ambassadeurs Du Pain. Guido Devillé, voormalig voorzitter van vzw Aspirant Baker en opleidingsadviseur voor de bakkerijsector en het onderwijs in Vlaanderen, bestendigt hoe belangrijk een kwalitatieve croissant is voor het imago van de bakker. Van ongeveer 60 deelnemers, ging 70 procent met een prijs naar huis, waarvan 13 bakkers zich gelukkig mochten prijzen met de prijs van de Golden Croissant.
Herwerkt concept

De wedstrijd 'De Golden Croissant' bestaat al verschillende jaren over de landgrenzen heen, maar in België vindt het voor de eerste keer plaats, in een ietwat herwerkte vorm. "Ik zat al lange tijd met deze wedstrijd in mijn achterhoofd, maar het idee van diegenen die dit al eerder uitgewerkt hebben, ligt niet in lijn met wat ik voor ogen had. In de bestaande versies wordt de croissant namelijk geïntegreerd in een volledig programma van producten. Hierdoor verhoog je de drempel tot deelname.
Bakkers zijn dagelijks bezig met hun producten en hebben niet altijd de tijd om deel te nemen aan uitvoerige wedstrijden. Mijn opzet was niet één bakker te belonen maar meerdere bakkers. Geen wedstrijd maar een beoordeling, een evaluatie van een product, gelijkaardig als in Frankrijk, Italië en Spanje. Dit ligt tevens ook in de missie van Les Ambassadeurs Du Pain en Aspirant Baker, de organisatoren van de wedstrijd", vertelt Guido Devillé.
Verdiende erkenning voor bakkers
De stiel van de echte bakker wordt nog te vaak als vanzelfsprekend beschouwd, waardoor bakkers vaak in de kou staan. "Onze ambacht en passie worden nog vaak niet erkend. En een bakker verdient die erkenning voor de kwaliteit die ze leveren, het is een label. Met deze wedstrijd wil ik net die trots, fierheid en passie bij de bakkers creëren. Een kwaliteitsproduct vraagt nu eenmaal om een prijs."

Iedere deelnemer diende 12 identieke croissants aan te leveren, die een internationale vakjury nadien nauwkeurig en anoniem ging keuren. De wedstrijd dient als ondersteuning van de Belgische teams die ons land gaan vertegenwoordigen op de "Best of Mondial du Pain" in Japan 2023.
13 WINNAARS GOLDEN CROISSANT
Score tussen de 90 - 100
- Alexandre Morsomme
- Damian Cassimon van Cassimon-fils
- Damien Lambot
- Florine Decae Remi
- Gert Rots
- Jimmy Coenen van Coenen J bakkerij
- Lars Van den Wijngaert van Larise
- Mark Vander Cluyzen van Vander Cluyzen
- Matthias Neirynck van Patisserie Neirynck
- Patrick Vranckx van Vranckx-Vause
- Peter Stevens van Amandino
- Tom Arickx van Pâtisserie Arickx
- Tom Smet van A Tatin

croissant in glasraam
Deelnemers kwamen van over heel het land, van Knokke tot Verviers. Iedereen was welkom, zowel gevestigde bakkers waren present als leerlingen en docenten. Dit geeft aan dat er nood was aan een initiatief als dit en bovendien was er ook een veelbelovende prijs te winnen: een glasraam van 30 cm hoog in de vorm van een croissant. De zilveren en bronzen plekjes kregen een oorkonde.
"Van al de ingeschreven personen zijn er een 10-tal met lege handen naar huis gegaan. Hiervan beloofden er mij al enkele werk te maken van hun croissant en toonden ze verder ook interesse in mogelijke opleidingen. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat 70 procent van de deelnemers wel een prijs behaalde, wat een zeer mooi resultaat is. Het winnen van een gouden croissant is de grootste onderscheiding, zilver is een grote onderscheiding en brons is een onderscheiding. Als je hier vroeger mee thuiskwam, was je apetrots", rond Guido af.