Werfbeveiliging

Bouwunie: 1 op de 3 bouwbedrijven slachtoffer van diefstal

waeytens
“Een verzekering lijkt misschien duur, maar als je bestolen wordt, is het de investering zeker meer dan waard”, aldus Waeytens

In 2024 kreeg een derde van de Vlaamse bouwbedrijven te maken met een vorm van diefstal. Dat blijkt uit een rondvraag van bouworganisatie Bouwunie. Bij een vierde van de slachtoffers ging het om werfdiefstallen. Al zijn werven steeds minder vaak het doelwit.

Bevindingen algemeen

Dat blijkt ook uit de officiële cijfers van de federale politie. Zo daalde het aantal werfdiefstallen van 3.813 in 2021 naar 2.499 in 2023. “Bouwbedrijven beveiligen hun werven steeds beter. Denk aan camera’s, schriklichten of een goede afsluiting. Zeker in aanloop naar een verlengd weekend of een vakantieperiode”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Camionettes probleemgeval

Bouwunie ziet in haar bevraging dan ook een verschuiving naar een ander soort van diefstal. In 2024 ging het bij 15% van de bestolen bouwbedrijven over een diefstal van materiaal uit de camionette of van de camionette zelf, inclusief inhoud.

“Camionettes staan vaak op straat en niet op een afgesloten terrein. En als zelfstandigen of arbeiders materiaal uitladen vlakbij de werf, blijft de camionette soms zelfs een tijdje gewoon open staan. Criminelen zien in een bestelwagen dan ook een makkelijker doelwit dan in een werf”, aldus Waeytens. Bouwunie geeft bouwbedrijven tips om diefstal van de bestelwagen tegen te gaan. Zoals ’s nachts steeds parkeren met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een muur of garage en om sleutels op een goed afgesloten plaats te bewaren. Op of bij de werf sluit je de laaddeuren best altijd ook al moet je voortdurend laden en lossen. En als het lot dan toch toeslaat, doe je best aangifte bij de politie. Wat nu te weinig gebeurt.

Slechts 4 op 10 bedrijven doet aangifte bij de politie. “Wellicht omdat ze denken dat het een rompslomp is of omdat het toch niets uithaalt. Maar het is belangrijk om toch telkens aangifte te doen. Om aanspraak te maken op je goederen of bestelwagen wanneer de politie die terugvindt, of om je te kunnen verhalen op de daders als de politie die klist”, besluit Waeytens. 

De impact van een diefstal is groot. Er is natuurlijke de financiële impact. Maar diefstallen zorgen daarnaast voor vertragingen op de werf. In het slechtste geval liggen de werken stil. Naast een goede werfbeveiliging, is het nuttig om je materiaal te registreren. En om je te laten verzekeren. “Een verzekering lijkt misschien duur, maar als je bestolen wordt, is het de investering zeker meer dan waard”, aldus Waeytens. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook