TUINKAMERTREND ZET ONVERMINDERD DOOR
LANGER GENIETEN, BESCHERMD TEGEN DE ELEMENTEN
Er is steeds meer vraag naar extra leefruimte, vooral om te kunnen ontspannen. Overkappingen, zowel aangebouwd als vrijstaand, bieden daarbij een praktische oplossing en verhogen de waarde van de woning. Voorgefabriceerde overkappingen zijn een aantrekkelijke optie, omdat ze het werk voor de aannemer vergemakkelijken en verschillende aanpassingsmogelijkheden bieden om te voldoen aan de wensen van de klant. Daarnaast kunnen ook complete bijgebouwen, die qua uitstraling lijken op een volwaardig huis, volledig op maat worden ontworpen.
EIGENAARS INVESTEREN GRAAG IN DE TUIN
Nog veel groeipotentieel
Huiseigenaars besteden de laatste jaren graag geld aan de tuin omdat het hun woning een extra meerwaarde geeft. Tuinkamers en overkappingen worden alsmaar populairder en zijn een goed voorbeeld van zo’n renderende investering. Deze algemene tendens vertoont zeker nog groeipotentieel. Sinds de pandemie is de vraag naar extra leefruimte immers gestegen, voor uiteenlopende doeleinden. Om visite te ontvangen bijvoorbeeld, zonder dat het bezoek door de woning hoeft. Voor mensen met tieners is het vaak een plaats waar hun kroost afspreekt met vrienden.
Anderen willen een poolhouse, waar dan vooral duurzame en gebruiksvriendelijke materialen primeren zodat natte voeten geen bezwaar zijn. Verder is er meer vraag naar multifunctionele ruimtes die in de week als thuiskantoor fungeren en in het weekend als ontspanningsruimte. Naast buitenkamers worden ook terrasoverkappingen steeds veelzijdiger. Ze zijn echt een verlengstuk van het huis, waar de bewoners genieten van alle comfort. De bijkomende ruimte wordt gebruikt om te fitnessen of te genieten van aperitief en barbecue.
Ook in kleinere tuinen
Grote domeinen zijn soms voorzien van imposante bijgebouwen. Maar ook op beperkte oppervlaktes komen mooie realisaties tot stand. Bepaalde ontwerpen zijn net zo goed geschikt voor stadstuintjes en vanwege de hoge windbestendigheid en sneeuwlast zelfs voor dakterrassen en penthouses. Eigenlijk zijn overkappingen voor dit soort toepassingen misschien nog interessanter, want op een appartement of in een rijwoning met kleine tuin is het net zaak om de volledige beschikbare oppervlakte optimaal te benutten. Op minder uitgestrekte percelen is het soms wel moeilijker een gebouw vergund te krijgen door de maximum toegelaten bebouwbare oppervlakte en de regelgeving waarbij de afstand met de scheidingslijn moet gerespecteerd worden. Verder speelt ook de maximale toegelaten bouwhoogte een rol; dit is vooral belangrijk bij landelijke bijgebouwen.
OVERKAPPING MET ONVERMOEDE MOGELIJKHEDEN
Al dan niet vrijstaand
Een overkapping geeft de bewoners de kans om vaker tijd buiten door te brengen, ongehinderd door ons wisselvallige klimaat. Verschillende leveranciers hebben een ruime keuze aan modellen. Een overkapping op een terras wordt dikwijls aangebouwd aan de woning; in dat geval rust de constructie slechts op 2 kolommen. De extra ruimte is dan een verlengstuk van het bestaande woonoppervlak. De kleurenkeuze wordt frequent bepaald door de tint van het buitenschrijnwerk.
Steeds vaker wordt daarnaast geopteerd voor een vrijstaande uitvoering op 4 kolommen. Op een goedgekozen plekje wat verderop in de tuin is er geen schaduwhinder van het hoofdgebouw. Losse constructies komen bijvoorbeeld naast het zwembad, of ergens achterin het perceel. Dergelijke aangebouwde of vrijstaande constructies op kolommen worden vervaardigd uit diverse houtsoorten of zeer duurzaam en gemakkelijk te onderhouden aluminium. Ze worden geleverd in bouwpakketten in een standaardformaat van bijvoorbeeld 6x4, maar er is natuurlijk ook maatwerk én er worden verschillende overkappingen gekoppeld.
Voor elk wat wils
No-nonsense overkappingen bestaan doorgaans uit een eenvoudige dakconstructie die bescherming biedt tegen neerslag. Andere modellen hebben veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld geïntegreerde doekzonwering of screens. Die zijn ook nuttig om de wind tegen te houden en ze creëren meer privacy. Glaswanden bieden dan weer een panoramisch zicht en een maximale lichtinval. Desgewenst is zo’n glazen schuifwand volledig afsluitbaar en daarmee inbraakveilig. Er is keuze uit diverse wandpanelen met vaste lamellen om inkijk te verhinderen en binnenvallend zonlicht naar wens te regelen. Geautomatiseerde en kantelbare daklamellen openen of sluiten naargelang er regen is of zon. Sommige daklamellen zijn niet alleen roteerbaar om de lichtinval of schaduw te regelen, maar ook helemaal openschuifbaar om toch van de volle zon te genieten.
Dankzij de verschillende beschikbare kleuren, accessoires zoals doeken en gordijnen en afwerkingen bijvoorbeeld in hout of met diverse texturen wordt de buitenleefruimte gepersonaliseerd. Een leverancier werkt met verschillende designstijlen; van strak minimalistisch tot Japans geïnspireerd, zuiders getint of met aardetinten in de hoofdrol.
Nutsvoorzieningen
De afwatering van de terrasoverkapping is perfect geïntegreerd in de dakstructuur en de kolommen, daarvoor moet dus enkel onderaan een aansluiting voorzien worden. Ook andere voorzieningen worden in de structuur ingewerkt, zoals verwarming, verlichting en audio. Vooral deze drie opties zijn trouwens populair. Zo kunnen de bewoners toch buiten blijven, ook als het afkoelt en het ’s avonds donker wordt. De ledverlichting wordt up-down in de dakstructuur ingewerkt, of in de verticale kolommen en de daklamellen.
BIJGEBOUW OP MAAT VAN DE OPDRACHTGEVER
Tuinkamers in diverse stijlen
Naast overkappingen zijn er ook heuse bijgebouwen, veelal tussen de 39,5 tot 100 m². Deze volwaardige extra ruimtes doen dienst als tuinkamer, mancave of hobbyruimte. De afwerking gaat heel ver; soms zijn het bijna op zichzelf staande woningen. Op het verlanglijstje van de eigenaar staat dikwijls een kleine keuken, gecombineerd met een bar, en een toilet en/of douche. Zo hoeft er niet over- en weergelopen worden naar de woning. Bij de plaatsing wordt rekening gehouden met het uitzicht en de oriëntatie. Idealiter ligt een gebouw zuidwest georiënteerd. Elke situatie is anders en de ontwerpen worden hierop afgestemd. Ook hier hangt het design van de tuinkamer af van de persoonlijke smaak van de bewoner, de bestaande woning en het tuinontwerp. Meestal ligt de gekozen stijl in lijn met het huis, maar sommige klanten met een landelijke architectuur prefereren een stijlbreuk en hebben dus liever een bijgebouw in een moderne look. Dat kan perfect, als de tuin zich ertoe leent.
Hoogwaardige materialen
Voor bijgebouwen in cottagestijl valt de keuze vooral op eik, gecombineerd met stalen of houten ramen en dakbedekkingen zoals riet of tegelpannen. Voor de moderne bijgebouwen is er heel veel mogelijk qua afwerking: hout, crépi, Trespa ... Vaak worden plaatmaterialen gecombineerd met hout voor een warme touch. Ook trending zijn landelijk-moderne bijgebouwen: eiken constructies gecombineerd met strakke ramen en een eigentijds interieur.
Wat kleuren betreft, gaat de voorkeur vaak uit naar wit, zwart (gekleurd of gebrand) en houttinten. Maar zijn in de woning andere kleuren of materialen prominent, dan kunnen die terugkomen in het bijgebouw. Voor dit type gebouwen wordt een degelijke fundering voorzien, zodat alles vorstvrij is. De afwerking van de vloeren is zeer uiteenlopend, maar veelal wordt geopteerd voor onderhoudsvriendelijke materialen. De vloer wordt meestal doorgetrokken tot op het terras. Zo wordt de tuin zoveel mogelijk betrokken bij de tuinkamer.
Uitmuntende afwerking
Soms valt de keuze bij dit soort tuinkamers op een glasgordijn, met vouwbare ramen die kunnen worden opengezet. Deze isoleren echter weinig. Opdrachtgevers willen hun bijgebouw meestal volledig kunnen afsluiten. Het Belgische weer is onvoorspelbaar en een afgesloten gebouw blijft beter beschermd. Daarvoor zijn ramen in woningbouwuitvoering geschikt, die zoveel mogelijk open kunnen, bijvoorbeeld met een harmonica-vouwsysteem, of schuiframen die een maximaal buitengevoel creëren. Bijgebouwen die worden verwarmd, dienen aan de huidige EPB-normen te voldoen, dus wordt er meer en meer geïnvesteerd in goed geïsoleerde ramen.
Wettelijke richtlijnen
Het begrip ‘terrasoverkapping’ werd expliciet toegevoegd op de website van Ruimte Vlaanderen, meer bepaald in de toelichtingen m.b.t. de Codex Ruimtelijke Ordening, zowel bij de omschrijving van ‘uitbreiden van een woning’ als bij de omschrijving van een ‘vrijstaand bijgebouw’. Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning wordt de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen door een meldingsplicht. Er geldt in een aantal gevallen bovendien een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Zowel aangebouwde als vrijstaande concepten mogen max 40 m² zijn. Het is aangeraden om u goed te informeren bij de stedenbouwkundige dienst van de gemeente of stad. Bij nieuwe verkavelingen liggen de bouwvoorschriften vast, al kan ook hier worden afgeweken mits een verkavelingswijziging. De wetgeving is complex en hangt af van de functie, grootte en de hoogte van het gebouw. In Wallonië geldt voor een tuinhuis van meer dan 20 m² een meldingsplicht. Constructies van meer dan 40 m² vereisen een bouwvergunning. In de Brusselse hoofdstad is voor tuinhuizen van meer dan 9 m² een bouwvergunning en een architect nodig. Dit geldt ook voor veranda’s en pergola’s, ongeacht de oppervlakte.
Met medewerking van Bogarden, Brustor, Carpentier en Renson