Bouw duurzaam met hout als natuurlijke keuze
Met de campagne ‘Hout. De Natuurlijke Keuze.’ wil Fedustria het gebruik van meer hout en houtproducten stimuleren. De circulaire grondstof biedt tal van voordelen en is een duurzame oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering. Hout is namelijk sterk en leent zich tot de meest uitdagende architecturale toepassingen. Met het oog op de huidige milieu-uitdagingen is de rol van hout nog relevanter geworden.
Duurzaam bosbeheer
Duurzaam bosbeheer staat centraal in de campagne “Hout. De natuurlijke keuze”. Dit beheer zorgt ervoor dat bossen op een verantwoorde manier worden beheerd, waarbij ecologische, economische en sociale belangen in balans worden gehouden.
Dit wordt nog belangrijker met de invoering van de strengere Europese Ontbossingsverordening (EDR) eind 2024, die bedrijven niet alleen verplicht om de legaliteit van hun houtproducten te waarborgen, maar ook de duurzaamheid aan te tonen. Hiervoor moeten ze met geolocatiegegevens de exacte herkomst van het hout traceren en aantonen dat het niet heeft bijgedragen aan ontbossing.
Een verantwoorde houtoogst bevordert bovendien niet alleen de biodiversiteit, maar versterkt ook de waarde en veerkracht van het bos op lange termijn. Certificeringssystemen zoals FSC en PEFC garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waar oogst en natuurlijke hergroei harmonieus samengaan.
Een klimaatvriendelijke oplossing
De koolstof die tijdens de groei van de bomen wordt opgeslagen in het hout, blijft ook in de latere houten producten opgeslagen gedurende hun ganse levensduur, ook na hergebruik en recyclage. Dus hoe meer hout we gebruiken, hoe meer koolstof er wordt opgeslagen en hoe beter voor het klimaat. Pas wanneer geen enkel ander gebruik van hout als grondstof nog mogelijk is, wordt dit verbrand met energierecuperatie.
Dankzij duurzaam bosbeheer kregen nieuwe bomen intussen de kans te groeien en op hun beurt weer CO2 op te slaan. Kortom: een gesloten CO2-cyclus. Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout past dan ook perfect binnen het concept van de circulaire economie.
Innovaties
De houtsector heeft de afgelopen jaren veel innovatieve stappen gezet. Waar vroeger vooral houtskeletbouw werd gebruikt, zijn nu andere bouwmethoden zoals CLT (Cross Laminated Timber), stapelbouw en tafelbouw in opkomst.
Deze innovaties hebben de toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw vergroot. Dat is belangrijk, want als we geen hout meer uit onze bossen halen, verliezen deze hun economische waarde, wat kan leiden tot een gebrek aan bescherming.
Ook op het gebied van houtrecyclage loopt België voorop, met geavanceerde technieken die het hergebruik van houtafval efficiënter en duurzamer maken.
Voordelen van bouwen met hout
Bouwen met hout biedt talrijke voordelen ten opzichte van de traditionele woningbouw: het gaat om een snelle(re) en droge manier van bouwen. Immers, het bouwproces vindt deels plaats in het atelier, waar bouwmodules worden geprefabriceerd vooraleer ze naar de bouwwerf worden verplaatst.
Dat zorgt voor een sterke vermindering van zowel het werfverkeer als van het bouwafval, en is dus op zich al milieuvriendelijk. De goede isoleereigenschappen van hout maken het ook mogelijk om dunnere wanden te gebruiken in bouwconstructies, waardoor extra binnenruimte wordt gecreëerd. Ook voor het interieur bestaat er een veelvoud aan toepassingen met hout.
Ontdek alle voordelen van 'Hout. De natuurlijke keuze'!