WAT ZIJN DE TROEVEN VAN CAD/CAM?
ONTOEREIKEND GEBRUIK VAN FORSE INVESTERINGEN
Heel wat bedrijven hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een modern machinepark met daarin een opdeelzaag, een kantenlijmer, een boor- en groeffreescenter, een CNC-bewerkingscenter ... Deze investeringen tilden de kwaliteit van de productie naar een hoger niveau: extra flexibiliteit, snelheid, capaciteit, nauwkeurigheid ... Toch beseffen velen niet dat ze slechts een fractie benutten van wat ze met hun productiepark eigenlijk in staat zijn te verwezenlijken. Dit komt doordat ze hun machines nog te veel benaderen als oude standaardmachines die men voor iedere bewerkingscyclus telkens opnieuw dient in te stellen. Een tragisch, maar helaas veelvoorkomend voorbeeld hiervan is een operator die op basis van productietekeningen maat per maat op de sturing van de CNC-machine staat in te tikken.

Het gevolg is dat de machine het grootste deel van de tijd stilstaat en dat de operator zijn tijd verliest met iets wat eigenlijk perfect geautomatiseerd kan worden. Een ander voorbeeld is een operator die van de man in het bureau een print krijgt met daarop de output van het optimalisatieprogramma. Deze afmetingen dient hij vervolgens manueel in de sturing van de opdeelzaag te stoppen. Een netwerkverbinding of een simpele USB-stick zou hier al een enorme efficiëntiewinst kunnen opleveren.
STIELKENNIS ZIT BIJ DE VAKMANNEN IN HET ATELIER
Ieder bedrijf dat al een tijdje meedraait, heeft er wel een of twee rondlopen: de ietwat oudere vakman die het bedrijf door en door kent en die perfect weet hoe alles gemaakt moet worden. Zijn kennis is zo allesomvattend dat zelfs de bedrijfsleider een beetje schrik voor hem heeft. U herkent hem het best wanneer hij er niet is, want dan merkt u dat alles in het honderd begint te lopen. De jongere werknemers beginnen plots druk overleg te plegen wanneer er een speciale hoekkast voor een keuken op de productieplanning staat. De vraag die binnen de kortste keren op ieders lippen ligt, is: 'Hoe zou onze Noël dat oplossen?'.
WERKVOORBEREIDERS HEBBEN TE WEINIG VERSTAND VAN PRODUCTIE

Veel werkvoorbereiders zijn meesters in het uittekenen van projecten, het beheren van alle bestellingen en het calculeren van de kostprijs. Zeldzaam zijn echter de werkvoorbereiders met jaren atelierervaring op de teller.
De fijne details, de precieze mogelijkheden van de machines, het efficiënt verdelen van het werk over het atelierpersoneel ... het zijn allemaal zaken die Noël uiteindelijk wel zal oplossen.
ER ZIJN ZO VAN DIE DAGEN ...
Er zijn zo van die dagen dat alles tegenzit. De werkvoorbereider die verantwoordelijk is voor werf X, heeft zich ziek gemeld, net op het ogenblik dat het project in productie moet gaan.
Het toeval wil echter dat er nog enkele lastminuteaanpassingen zijn. De noodtoestand wordt uitgeroepen en iedereen buigt zich over de tekeningen om uit te zoeken hoe alles nu precies in elkaar zit. Als kers op de taart komt Noël u melden dat hij een andere job heeft gevonden, dichter bij huis ...
STELT U ZICH NU EENS DE VOLGENDE IDEALE WERELD VOOR
Alles wat Noël wist, weet en nog te weten zou komen, stoppen we in een grote, digitale bibliotheek. Zo creëren we een 'alwetend brein' dat perfect weet op hoeveel millimeters van de kant van de plaat we de rijboringen aanbrengen, dat de uiterste mogelijkheden van elke machine en elk snijgereedschap door en door kent, dat weet hoeveel platen van welke dikte we in een pakket kunnen verwerken op de opdeelzaag ... Deze verzamelde kennis van de ultieme productieleider koppelen we vervolgens aan een vliegensvlugge postprocessor. Nu hebben we een softwaretool die in een fractie van een seconde kan uitdokteren waar Noël normaal een volledige dag mee bezig is. Alle instructies worden bovendien automatisch gegenereerd en kunnen eventueel eenvoudig via een barcode uit de machinesturing geladen worden. Tot slot is de tool ook gelinkt aan het tekenprogramma van de werkvoorbereider. Hierdoor kan deze laatste bij wijze van spreken met één druk op de knop het volledige atelier aansturen.
DE KRACHT VAN CAD/CAM
Wat zijn nu de troeven van CAD/CAM? Eerst en vooral wordt het bedrijf minder afhankelijk van de kennis en kunde van Noël. Zijn ervaring kan nu beter tot haar recht komen bij het oplossen van échte moeilijkheden of het realiseren van échte technische uitdagingen. Verder kan men de productiviteit van de werkvoorbereider fors verhogen.
Hij is immers niet langer louter tekenaar, maar hij organiseert nu ook feilloos en in enkele muisklikken de volledige productie. Tot slot stijgt ook de productiviteit van de operatoren en de machines in het atelier. Er is immers heel wat minder stilstand, doordat operatoren enkel nog het juiste programma in de sturing hoeven te laden of slechts een barcode hoeven in te scannen, het stuk op de machine te leggen en de bewerkingscyclus op te starten. Investeringen in machines verdienen zich zo sneller terug en operatoren krijgen meer tijd om aan kwaliteitscontrole te doen, om de machines correct te onderhouden, om bepaalde details tot in de puntjes uit te voeren, om meer tijd op de werf te spenderen of om bijscholingen te volgen.