New Driessens gewapend voor toekomst met up-to-date machinepark
New Driessens is een gekend en dynamisch familiebedrijf uit Izegem dat reeds vijf generaties lang ervaring heeft met het plaatsen van daken en het maken van ramen en deuren, maar ook met het ontwerpen en plaatsen van interieurinrichting. Om de productiviteit te kunnen verhogen werd recent stevig geïnvesteerd in automatisering binnen het bedrijf. Er werden verschillende gesofisticeerde machines aangeschaft van HACO Trading Company, specialist in hout-, metaal- en kunsstofbewerkingsmachines. Het nieuwe CNC-bewerkingscentrum (Biesse Rover A) en de Selco WN2 opdeelzaag springen meteen in het oog.
OVER NEW DRIESSENS
Bestuurder Kristof Driessens: “Ik zag ons bedrijf de voorbije twintig jaar snel veranderen. Vroeger was automatisering enkel weggelegd voor grote bedrijven maar nu hebben we geen andere keuze dan om mee op de kar te springen. Een van de grootste pijnpunten momenteel is het vinden van het juiste personeel. Daarom kiezen we nu deels voor automatisering. Bovendien kunnen machines niet ziek worden en draaien ze ook in het weekend. Dankzij de investeringen bij Haco Trading hebben we de omzet het voorbije jaar zien stijgen. Met de aankoop van het nieuwe CNC-bewerkingscentrum in 2019 kunnen we tot 40 procent meer produceren.”
Samenwerking met Haco Trading
Johan Duyvejonck van Haco Trading over de samenwerking met New Driessens: “13 jaar terug kocht New Driessens een eerste CNC-bewerkingscentrum, een instapmodel. Ik was betrokken bij de verkoop en ondertussen hebben we een goede klantenrelatie uitgewerkt.”
Bestuurder Kristof Driessens vult aan: “Haco Trading is een bedrijf uit dezelfde provincie, je moet geen machines in Antwerpen gaan kopen als het hier in West-Vlaanderen kan. Bovendien is hun service snel en goed. Zo kunnen ze vanop afstand een scherm overnemen en je uit de nood helpen. Dan schrijf ik op wat ze juist uitvoeren, zo hoef ik het ook geen tien keer te vragen.”
Impact van het nieuwe CNC-bewerkingscentrum
Johan Duyvejonck: “New Driessens is zowel op de b2b als b2c-markt actief. Om aan de hoge verwachtingen van hun klanten te voldoen hebben ze bij de investering in 2019 gekozen voor een langere machine dan de standaardmodellen. Het gaat om een CNC-bewerkingscenter Rover A. De machine kan pendelen en kan zowel een linkse als een rechtse deur afwerken in één beweging. Kortom: er is geen manipulatie van de deur nodig, alles komt er netjes afgewerkt af. Hoeveel tijd er nodig is voor één deur?”

opdeelzaag maakt indruk
Johan Duyvejonck: “Ook de opdeelzaag is gekocht om de productie te verhogen. De Selco WN2 opdeelzaag uit ons gamma is bedoeld om twee platen op elkaar te leggen en die gelijktijdig te gaan verzagen. Deze machine is hier samen gekomen met de andere investeringen. De klant haalt er eveneens 40 procent tijdwinst uit.”
Kristof Driessens: “Dat klopt. Bovendien werkt alles volgens een logisch stappenplan. Ik stuur eerst met de computer een tekening door, de opdeelzaag leest deze in en zegt welke platen nodig zijn. Ook de hoeveelheid wordt meegegeven. Vervolgens ga ik alles halen en laat de machine weten hoe ik alles erin moet steken. Alles wordt verzaagd en eens het stuk eruit komt wordt nog een label geprint die je op de plaat kleeft.
Daarna ga ik naar het CNC-bewerkingscentrum, scan de QR-code op het label en ten slotte wordt alles geboord en gefreesd zoals getekend. Bovendien hebben heel wat medewerkers de basisbewerkingen van de Selco WN2 opdeelzaag in de vingers. Het is uiterst gebruiksvriendelijk.”
Investering van 500.000 euro
Kristof Driessens: “Bij de eerste machine die je koopt, kijk je enorm naar het budget, want je weet niet of het gaat lukken. Eenmaal we die machine hadden staan, kwamen verschillende collega-schrijnwerkers langs met de vraag of we hun orders hier konden verwerken. Bij de laatste grote investeringen waarvan hier sprake hebben vooral naar de gebruiksvriendelijkheid van de machines gekeken. Nu, begrijp me niet verkeerd, het heeft nog steeds bloed, zweet en tranen gekost om alles op punt te krijgen. Alles bij elkaar gaat het om een investering van 500.000 euro: vijf machines waaronder dus het CNC-bewerkingscenter Rover A en de Selco WN2 opdeelzaag. Maar ook minder voor de hand liggende investeringen die erbij komen: zoals een industrieel systeem voor stofafzuiging, een nieuw tekenpakket, nieuwe computers en een server om alles met elkaar te connecteren.
Rol van software
Kristof Driessens: “We hebben er bewust voor gekozen om op IT-vlak echt professioneel te werken. Bovendien is de software nu helemaal anders dan 10 jaar terug. Nu zitten we nog met twee systemen, maar het is de bedoeling dat we volledig overschakelen naar het bSolid- 3D CAD/CAM-softwarepakket. Als ik eerlijk ben met mezelf moest ik deze investering reeds vijf jaar eerder hebben gedaan!”
Johan Duyvejonck vult aan: “Snelheid speelt een grote rol bij de vraag van de klant, daar houden we rekening mee. De opdeelzaag en het CNC-bewerkingscentrum drijven de productie op en voldoen opnieuw aan de vraag van de markt.”
Goede balans gevonden
Kristof Driessens: “Nu hebben we een goede balans gevonden binnen het bedrijf. Als we nu nog meer gaan automatiseren dan worden we een productiebedrijf. Zoiets wil ik niet. Wij leveren nog steeds maatwerk af, van onze deurenproductie heeft slechts zo’n 20% de standaardafmetingen. De andere deuren die we maken wijken hiervan af en zijn dus maatwerk.”

Het machinepark in de praktijk
Johan Duyvejonck: “Na het krijgen van een bestelling duurt het zo’n 10 weken voor een CNC-bewerkingscentrum volledig operationeel is bij de klant. Wij verzorgen wel alles van a tot z, van het plaatsen van de bestelling tot het krijgen van een opleiding om met de machine te kunnen werken.”
Kristof Driessens: “Bij ons is dat redelijk vlot gegaan. Uiteindelijk heeft het hier in het atelier zo’n twee weken geduurd om alles af te breken en opnieuw op te zetten. Vorig jaar was alles hier voor de paasvakantie geïnstalleerd. We kunnen meer produceren en onze omzet verhoogt. Het is de investering zeker waard, maar het eerste jaar na de investering is meteen ook het moeilijkste. Het duurt toch wel even voor je atelier weer op punt staat om optimaal te werken. Ook moet je leren werken met de nieuwe software. Ondertussen zijn we ruim één jaar verder en loopt alles gesmeerd. Onverwachte problemen of inefficiënties zijn er niet. Soms moeten we beroep doen op Haco voor onderhoud. Al valt ook dat mee, neem nu de opdeelzaag: daar hebben we twee zaagbladen voor gekocht maar die moeten veel minder geslepen worden dan normaal. Vaak gaat het ook om een menselijke fout, we geven bijvoorbeeld iets foutief in op de computer en dan zitten we even vast. Maar Haco Trading helpt ons altijd snel uit de nood.”
De resultaten: stijging productiecapaciteit en omzet
Kristof Driessens: “Persoonlijk hopen we deze investering binnen de vijf, zes jaar, terug te kunnen verdienen. Ondanks de coronacrisis kunnen we niet klagen. Tijdens de lockdown in de eerste golf zaten heel wat mensen thuis en zagen ze dus ook de gebreken in hun woning. Daardoor hebben we meer dan voldoende werk. Voor 2019 hadden we maar één CNC-bewerkingscentrum. Met de Rover A en de andere investeringen erbij, kunnen we toch 40 procent meer produceren. De investeringen voldoen zeker aan de verwachtingen. Ik overdrijf niet als ik zeg: we worden elke dag gelukkiger.”