Kmo’s verliezen terrein in Brussel
De Brusselse bouwsector bestaat voor 93 % uit kleine en middelgrote bouwondernemingen die vooral actief zijn op de private verbouw- en renovatiemarkt. Aan de hand van cijfergegevens en vele getuigenissen onderzochten Sarah De Boeck, Matthijs Degraeve en Frederik Vandyck van de VUB het ruimtelijke aspect van en de ontwikkelingen in de Brusselse kmo-bouwsector sinds de jaren 1960.
Uit dat onderzoek is gebleken dat het aantal bouwondernemingen is gedaald en dat de ruimtelijke spreiding van die ondernemingen is verschoven naar het westen. De vroegere concentraties in Elsene en Schaarbeek nemen af, terwijl er in bepaalde wijken van Anderlecht en op de grens tussen Jette en Koekelberg nieuwe bedrijven opduiken. De resterende kmo’s blijven wel sterk territoriaal verankerd. Een deel van de ondernemingen worden van generatie tot generatie overgedragen, net zoals hun netwerk van lokale bouwmaterialenleveranciers. De overname van die leveranciers door grote multinationals hebben een directe weerslag op de activiteiten van Brusselse bouwondernemers.
In Brussel wordt op verschillende manieren druk uitgeoefend op de productieruimte. In het geval van de kmo’s in de bouwsector blijkt de herbestemming van industrieterreinen tot gemengde zones nadelig. Bouwleveranciers hebben hierdoor niet genoeg ruimte voor hun materiaal en gaan zich elders vestigen. In de binnenstad worden productieruimtes vaak omgezet in woonruimte, waardoor kmo’s minder kleine percelen vinden die geschikt zijn voor hun activiteiten.