Het FAC-kwaliteitshandboek
Binnenkort ook beschikbaar in het Frans
In januari rolde het Kwaliteitshandboek van de Belgische Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) voor de vierde keer van de persen. Dit 200 bladzijden dikke naslagwerk dat een schat aan actuele informatie, normen en adviezen over de verschillende aspecten van aluminium schrijnwerk en -gevelbouw bundelt, zal in het najaar ook voor de eerste maal in het Frans beschikbaar zijn.
Meer tekst en uitleg kregen we van FAC-directeur Ilse Claeys.
Wat is de toegevoegde waarde van het FAC-Kwaliteitshandboek ?
De alu schrijnwerk- en gevelbouwsector is onderhevig aan voortdurende veranderingen op (product)technisch, reglementair en juridisch vlak. Constructeurs, architecten, aannemers en andere stakeholders in de sector staan voor een zware taak als ze deze zaken continu individueel moeten opvolgen. Met ons handboek bieden wij een oplossing door de meest relevante aspecten aangaande alu schrijnwerk en gevelbouw, op een overzichtelijke manier en in een leesbare taal, samen te vatten.
Voor het schrijven en/of nakijken van de inhoud kunnen we rekenen op experts uit diverse vakgebieden: profielleveranciers en glasfabrikanten, gespecialiseerde federaties, certificatie-instellingen en opleidingscentra.
Van de eerste vier Nederlandstalige edities hebben we al bijna 3.000 gedrukte exemplaren verspreid. Intussen kunnen geïnteresseerden ook de digitale versie vrij op onze website www.fac-belgium.eu downloaden. We stellen vast dat het handboek een echt naslagwerk is geworden voor architecten, constructeurs en toeleveranciers, van in het studiebureau tot op de werf. Het dient ook regelmatig als referentie wanneer er op een werf of bij een oplevering discussie is over toleranties.
Het handboek is ook de basis voor het FAC-keurmerk dat in 2016 werd gelanceerd.
Dat klopt. Alle FAC-leden engageren zich om zich te houden aan de normen en richtlijnen zoals beschreven in het handboek en onderwerpen zich aan een jaarlijkse keuring om het FAC-kwaliteitskeurmerk te (blijven) verdienen. De grijze kaderstukjes in het handboek vormen als het ware de samenvatting van de keuringscriteria. Als er tijdens de keuringen opmerkingen worden genoteerd, dan helpen die ons ook om bepaalde onderwerpen verder uit te diepen in het handboek of aan bod te laten komen tijdens onze cursussen of thema-sessies.
Binnenkort is er ook een Franse versie van het handboek beschikbaar.
Inderdaad. Hoewel onze Federatie momenteel nog geen leden in Wallonië of Brussel heeft, willen we dankzij de Franse versie van het handboek architecten, constructeurs en bouwheren in Wallonië en Brussel overtuigen van de waarde van ons keurmerk. Daarom namen we een vertaalbureau gespecialiseerd in de bouw (Wouters-Smets) onder de arm voor de Franse vertaling en kunnen we rekenen op verschillende contacten uit ons netwerk van leden, partners en organisaties zoals BCCA om de tekst na te lezen. Op die manier willen we onze gebundelde kennis ook ter beschikking stellen van de Franstalige collega’s en zo verder bijdragen aan een bloeiende, hoogwaardige aluminiumbouwsector in België!
die bij de klasse W (1-8) horen. FAC-kwaliteitshandboek, p. 48
Aanpassingen uitgave 2020 t.o.v. uitgave 2018?
Iedere heruitgave van het handboek bevat de recentste normeringen en reglementeringen, maar ook aanvullingen of verduidelijkingen die we toevoegen naar aanleiding van feedback of specifieke vragen van de gebruikers.
Zo werd het hoofdstuk over de Voorwaarden en Garantieregelingen in de huidige uitgave volledig herwerkt door een advocatenbureau. Het is een belangrijk onderwerp met veel subtiliteiten waarvan onze leden – constructeurs zich niet altijd bewust zijn. In maart hebben we overigens aan experts gevraagd om deze juridische aspecten, aan de hand van een paar cases, toe te lichten tijdens een specifieke thema-avond.
Ook het hoofdstuk over de Functionele Eisen onderging een facelift. Daarin verwerkten we de recente aanpassingen in de norm NBN B 25-002-1 aangaande lucht- en waterdichtheid en bespreken we de nieuwe logica die wordt gehanteerd om de klassen te bepalen.
In overleg met het WTCB herwerkten we eveneens het deel over de brandoverslag in gevels.
Voorts vulden we het deel over inbraakbeveiliging aan met meer Belgische voorbeelden.
Ten slotte bevat het handboek bijkomende werf-gerelateerde richtlijnen die studiebureaus kunnen helpen bij het maken van keuzes, bijvoorbeeld van de juiste folies en slabben voor een optimale lucht-, damp- en waterdichtheid.