(Sustainable) Food Packaging-postgraduaatsopleiding aan UGent
“Experts zijn schaars”
De Universiteit Gent biedt vanaf september opnieuw twee postgraduaatsopleidingen aan op het gebied van duurzaam voedselverpakken. Voor het derde jaar op rij wordt Food Packaging georganiseerd, met drie keuzetracks: Food, Materials en Sustainability. Deze opleiding loopt van september tot maart. Daarnaast wordt Sustainable Food Packaging Solutions – voor het tweede jaar – aangeboden. Dit is een eenjarig programma waarin alle drie de onderdelen worden behandeld.

"Verpakking is uitermate belangrijk voor de voedingsindustrie", aldus Leyna de Vos, coördinator van de Sustainable Food Packaging-opleidingen. "Door de groeiende vraag naar duurzame en biologisch afbreekbare verpakkingen, zowel vanuit de klant als door Europese wet- en regelgeving, moeten bedrijven resoluut voor deze duurzame innovatiestrategie kiezen. Hoe ontwikkel je verpakkingsoplossingen die milieuvriendelijk, commercieel haalbaar en praktisch inzetbaar zijn?"
Brug tussen innovatie en praktijk
Duurzame verpakkingsstrategieën beïnvloeden daarnaast ook nadrukkelijk de rol van plastics binnen de circulaire economie, vervolgt De Vos. "De markt heeft dringend behoefte aan slimme, herbruikbare en makkelijk recycleerbare verpakkingen. Het ontwikkelen van deze oplossingen vereist een diepgaande kennis van productieprocessen, verpakkingsmaterialen en voedingsproducten. Toch zijn experts met dergelijke kennis schaars op de arbeidsmarkt."
Opleidingen Engelstalig
Beide opleidingen zijn Engelstalig en stomen professionals en pas afgestudeerden klaar om innovatie-uitdagingen in de verpakkingssector aan te pakken. De focus ligt op de interactie tussen drie domeinen: voeding, verpakking en duurzaamheid.
De opleidingen zijn zo opgebouwd dat onlinelessen worden afgewisseld met enkele fysieke contactmomenten (maximaal één keer per week op de campus). Zo blijft de opleiding haalbaar en goed te combineren met een huidige job.
Bedrijfsbezoeken
"Ik vind het Sustainable Food Packaging-programma zeer waardevol", aldus Merve Erdoğan, een van de studentes in het huidige programma. Ze heeft al bijna tien jaar ervaring als voedingsinspecteur bij de Turkse overheid. Vorig jaar is ze in België met deze opleiding gestart, zodat ze hierna haar job met meer expertise kan voortzetten.
"De interactieve en vernieuwende manier van leren, die verder gaat dan traditioneel onderwijs, heeft veel indruk op me gemaakt. Dankzij gastsprekers en praktijkgerichte toepassingen zoals bedrijfsbezoeken en casestudies kregen we verschillende invalshoeken te zien van experts uit het werkveld. Dit gaf ons inzicht in de echte uitdagingen op industrieniveau. Deze opleiding heeft me de kennis en vaardigheden gegeven om de uitdagingen in duurzame voedselverpakking aan te pakken."
Surf voor meer informatie over de opleidingen naar https://sustainablefoodpackaging.ugent.be/
Vragen kunnen worden gesteld via sfp@ugent.be.