Pomp & bronbemalingswerken

Nieuwe campagne over tijdelijke bemalingen op werven 

Initiatief moet Vlaamse bouw zuiniger doen omspringen met grondwater

Tijdelijke bemalingen
Tijdelijke bemalingen zijn vaak noodzakelijk voor een breed scala aan ondergrondse bouwwerken, zoals kelders, parkeergarages, tunnels en rioleringen (Foto: Buildwise)

Hoewel 2024 een bijzonder nat jaar was, zijn de droogteproblematiek en het grondwaterbeheer in Vlaanderen actueler dan ooit. Door de bevolkingsdichtheid en hoge verhardingsgraad wordt neerslag versneld afgevoerd en blijft er te weinig water lokaal beschikbaar. Dit heeft geleid tot een daling van de grondwaterstanden, waarbij tijdelijke bemalingen een aanzienlijke impact hebben.

Op jaarbasis wordt in Vlaanderen naar schatting 60 miljoen m³ water opgepompt voor bouwwerken. Als antwoord op de uitdagingen die tijdelijke bemalingen op bouwwerven met zich meebrengen, lanceren Buildwise en Embuild Vlaanderen een nieuwe campagne rond duurzame en efficiënte oplossingen voor grondwaterbeheer.

Nieuwe regelgeving en uitdagingen

Tijdelijke bemalingen zijn vaak noodzakelijk voor een breed scala aan ondergrondse bouwwerken, zoals kelders, parkeergarages, tunnels en rioleringen. Tot voor kort werd een groot deel van het opgepompte grondwater geloosd in de riolering. De recent ingevoerde verstrenging van de bemalingscascade vereist echter een meer doordachte aanpak:

  1. Beperking van opgepompte debieten via peilgestuurde bemalingen en het terugbrengen van bemalingswater in de ondergrond.
  2. Nuttig gebruik van bemalingswater waar mogelijk.
  3. Lozen in waterlopen als tussenstap.
  4. Enkel lozen op riolering als laatste optie.

Praktische oplossingen voor bouwprofessionals

Om aannemers, projectontwikkelaars en architecten te ondersteunen bij deze nieuwe uitdagingen, biedt Buildwise via zijn campagne een reeks concrete tools en richtlijnen aan.

Op de bijhorende landingspagina vinden bouwprofessionals:

  • Informatie over bemalingstechnieken en hun milieueffecten.
  • Een overzicht van de nieuwe regelgeving en wat dit betekent voor vergunningsprocedures.
  • Praktische cases uit het COOCK-project ‘Grondwaterbeheersing bij bouwprojecten’.
  • Video’s en technische fiches over innovatieve technieken en best practices.

Samenwerking als sleutel tot succes

“Een duurzame aanpak van bemalingen vraagt om een multidisciplinaire samenwerking. Opdrachtgevers, architecten, studiebureaus, aannemers en milieudeskundigen moeten nauw samenwerken om efficiënte en ecologisch verantwoorde oplossingen te implementeren,” zegt projectverantwoordelijke Nicolas Denies (Buildwise).

“Overheden en lokale bestuurders spelen eveneens een belangrijke rol bij het opstellen en naleven van de regelgeving. Ook zij kunnen voor informatie terecht op de campagnepagina.”

De campagne ging van start op 11 maart en wordt via diverse kanalen verspreid, waaronder e-mails, sociale media en de speciaal opgezette landingspagina. Ontdek meer.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook