GevelbekledingPremium

ETICS: PLAATSING EN ONDERHOUD

Meer en meer bouwheren die een woning, kantoor- of appartementsgebouw renoveren, kiezen voor gevelisolatie afgewerkt met sierpleister (crepi). Vooraleer zelf zo’n systeem te plaatsen, is het aangewezen een grondige opleiding te volgen. Er zijn immers heel wat aandachtspunten die het verschil kunnen maken tussen een foute en een correcte plaatsing.

ETICS plaatsenOMSTANDIGHEDEN TIJDENS DE UITVOERING

Het aanbrengen van een ETICS mag niet onder om het even welke omstandigheden gebeuren. Een groot gevaar is een te sterke opwarming door blootstelling aan direct zonlicht tijdens de zomerperiode. Dit kan een sterke vervorming van de gebruikte materialen veroorzaken of een te snelle droging van de kleefmortel waardoor de materialen niet optimaal presteren. Een oplossing bestaat uit het werken met steigernetten die de gevel tegen direct zonlicht beschermen. Ook een te hoge (meer dan 30 °C) of een te lage (minder dan 5 °C) luchttemperatuur, een abnormale luchtvochtigheid ... kunnen voor problemen zorgen.

TECHNISCHE AANDACHTSPUNTEN

Aanzet

De aanzet onderaan gebeurt doorgaans een stuk boven het grondniveau. De eerste rij isolatieplaten plaatst men perfect waterpas op een sokkelprofiel. De sokkelprofielen worden met elkaar verbonden via koppelstukken. Eventueel kan men gebruikmaken van afstandshouders om kleine oneffenheden in de muur op te vangen. Voorts bestaan er ook voorgevormde sokkelprofielen voor buitenhoeken. De belangrijkste aandachtspunten hier zijn een correcte en voldoende verankering van de sokkelprofielen met de door de leverancier opgegeven middelen, én het controleren of er nergens sprake is van opstijgend vocht. Indien dit het geval is, moet dit euvel eerst verholpen worden.

Gevelplaten: Soorten
24 artikels
Alles over gevelbekledingenOntdek ons digitaal magazine over gevelbekledingen
Lees magazinechevron_right

Verkleven van de isolatieplaten

Voor het verkleven van de isolatieplaten gebruikt men meestal een hecht- of kleefmortel. Er zijn echter eveneens speciale lijmen en ook verkleving met systeemeigen purschuim is mogelijk. Let wel: alle methodes zijn systeemgebonden. De uitvoerder dient steeds de producten te gebruiken die zijn voorgeschreven door de fabrikant van het ETICS.

Aanbrengen van de platen

Bij het aanbrengen van de platen gelden o.a. volgende aandachtspunten:

  • De platen dienen aangebracht in halfsteensverband met minimaal 15 cm tussen twee verspringende plaatnaden.
  • Op de hoeken dienen de platen aangebracht in een vertand verband.
  • Aan venster- en deuropeningen mogen de platen nooit in een stootvoeg doorlopen.
  • Vensterbanken moeten voldoende plaats krijgen om te krimpen en uit te zetten zonder dat ze het ETICS beschadigen.
  • Eventuele openingen in de naden dient men op te vullen met systeemeigen purschuim.
  • Om een volledig vlak oppervlak te bekomen dienen minieme oneffenheden weggeschuurd te worden.
  • Bij het horizontaal plaatsen (aan een plafond) moet men de speciale kleefmortel of de speciale hechtingspluggen gebruiken zoals voorgeschreven door de fabrikant.
  • Uitzettingsvoegen in de gevel moeten consequent doorgetrokken worden in het ETICS. Zelfs de sokkelprofielen dienen hiertoe onderbroken te worden.
  • Soms zijn pluggen en een mechanische bevestiging vereist, bv. wanneer de ondergrond te weinig hechtingskracht vertoont.

ETICS plaatsenBeschermingsprofielen

Na het plaatsen van de isolatie en het respecteren van een droogtijd van minimaal twee dagen, kan worden gestart met deze stap: het aanbrengen van de beschermingsprofielen op buitenhoeken, binnenhoeken, dagkanten ... en dit via kleefmortel. De door de perforaties dringende mortel moet nadien gladgestreken worden.

Wapeningslaag

Vooraleer de algemene wapeningslaag aan te brengen, moeten eerst ter plaatse van enkele kritieke punten extra wapeningsstroken worden aangebracht. Een mooi voorbeeld hiervan vormen de diagonalen boven raam- en deuropeningen, gezien daar vaak grote bouwfysische spanningen ontstaan. De algemene wapeningslaag moet vervolgens worden ingebed in een natte kleefmortel die overal dezelfde dikte vertoont.

Afwerking met sierpleisters

Tot slot brengt men het sierpleister aan. Doorgaans gaat het om een siliconenharspleister met krabpleisterstructuur, die op korreldikte wordt aangebracht. Heel af en toe past men nog een dikkere krabpleister toe. In dit laatste geval brengt men een laag aan van 10 mm à 15 mm dik. Ná uitharding, maar vóór volledige droging krabt men hier 3 mm à 5 mm van a.d.h.v. een speciaal krabijzer.

Afwerking met steenstrips

Steenstrips, gezaagd uit massieve bakstenen, vormen een alternatieve en in België vrij populaire afwerking voor het ETICS. Visueel vallen de strips niet te onderscheiden van een volledige keramische steen. Ze hebben ook perfect vergelijkbare eigenschappen. Ook natuursteen, keramische tegels of andere afwerkingsmaterialen zijn mogelijk.

Flexibele steenstrips

Flexibele steenstrips vormen een nieuw product en bestaan uit een samenstelling van gesorteerde kwartszanden en een hoogwaardige polymeerdispersie als bindmiddel. De strips zijn afwasbaar, stootvast, overschilderbaar, waterafstotend en dampdoorlatend.

ONDERHOUD

Na verloop van tijd kan er vervuiling optreden aan het oppervlak van het sierpleister (mos, vuil ...). Indien de oorzaak van de vervuiling in de constructie zelf ligt (bv. zwarte strepen langs de gevel aan elke kant van de vensterbanken), dan dient men eerst en vooral dit euvel te verhelpen. Het reinigen zelf gebeurt meestal door nat af te spuiten of door droog af te borstelen. Bij spuiten moet men de geschikte waterdruk proefondervindelijk vaststellen. Minerale afwerkingen kunnen eventueel ook d.m.v. dampreiniging schoongemaakt worden.

ETICS plaatsenNa het reinigen behoort een behandeling met een mos- of algendodend middel tot de mogelijkheden. Pas evenwel op: bij het selecteren van de biocide of algicide moet men steeds rekening houden met het bindmiddel van de pleisterlaag (mineraal, silicaat, silicone ...). Technisch advies van de fabrikant is hier aan te raden.

Om het geheel opnieuw een mooie, strakke uniforme kleur te geven, kan er tot slot voor gekozen worden om de gevel te schilderen. Pas echter op: sommige verven sluiten de muur volledig af waardoor er geen vocht meer uit de constructie kan ontsnappen, met inwendige condensatie en schade aan het ETICS tot gevolg. Enkel specifieke verven geschikt voor het afwerken van ETICS systemen, zijn toegelaten. Ook alle elastische kitvoegen in de gevel (dilatatievoegen of aansluitingsvoegen) dienen goed onderhouden te worden. Op termijn kunnen zij immers hun elastische of hun regendichte eigenschappen verliezen.

HERSTELLINGEN

Plaatselijke beschadigingen in het ETICS kunnen steeds ook lokaal hersteld worden door de aangetaste onderdelen te verwijderen en te vervangen. Vergeet uiteraard ook niet om de oorzaak van de beschadiging weg te nemen. Zeker bij vochtproblemen is dit een absolute must. Een lokale herstelling kan resulteren in een licht kleur- of tintverschil tussen de bestaande en de herstelde oppervlakte. De enige manier om dit verschil weg te werken, is het volledige vlak (gevel) opnieuw uit te voeren en/of van een uniforme verflaag te voorzien.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Bart Desanghere

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook