6 misverstanden over BIM
1 “BIM IS ENKEL VOOR ONTWERPERS”
2 “BIM IS ENKEL INTERESSANT IN PROJECTBOUW”
3 “DOOR BIM MOET IK HEEL MIJN WERKMETHODE AANPASSEN”
4 “MIJN SOFTWAREKEUZE BEPAALT MIJN TOEKOMST”
5 “BIM MAAKT DE DINGEN MOEILIJKER”
6 “BIM IS DUUR”
1 “BIM is enkel voor ontwerpers”
BIM wordt in heel wat middens nog gelijkgesteld met 3D-modelleersoftware. Gezien de oorsprong van het acroniem is dat niet erg verwonderlijk, al leidt het wel tot een miskenning van de potentiële waarde van BIM.
2 “BIM is enkel interessant in projectbouw”
Wie naar de belangrijkste BIM-realisaties in ons land vraagt, krijgt onoverkomelijk een lijstje met grote, eerder prestigieuze, nieuwbouwprojecten. Dat schept het beeld dat BIM enkel voor grootschalige opdrachten van toepassing is.
3 “Door BIM moet ik heel mijn werkmethode aanpassen”
Discussies over BIM zijn nauw verbonden aan deze over een herstructurering en optimalisering van het bouwproces. Het woord bouwteam is daarin al meermaals gevallen en ook de roep om nieuwe, gespecialiseerde profielen blijft groeien.
4 “Mijn softwarekeuze bepaalt mijn toekomst”
Er is vandaag heel wat BIM-software op de markt, van eenvoudige BIM-viewers tot algemene modelleerpakketten, eerder gespecialiseerde software ... U staat met andere woorden voor twee schijnbaar cruciale keuzes: hoe complex of gespecialiseerd moet het geselecteerde pakket zijn, en met welke softwarefabrikant gaat u in zee?
5 “BIM maakt de dingen moeilijker”
Voor de kleine aannemer vraagt BIM niet noodzakelijk een aanpassing van de werkmethodiek of gespecialiseerd personeel. Een korte opleiding volstaat doorgaans om met een BIM-viewer aan de slag te kunnen.
6 “BIM is duur”
BIM is een investering. Dat staat vast. Maar niet iedereen moet er meteen duizenden euro’s voor ophoesten.