Hoe H3 houtskeletbouw in België onmisbaar heeft gemaakt
“Bio-ecologisch bouwen gaat bij ons veel verder dan louter een woning optrekken”
Houtskeletbouw is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid van een nichemarkt naar een volwaardige bouwmethode. H3 houtskeletbouw, een van de eerste bedrijven die deze techniek in België introduceerde, heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Dankzij voortdurende innovatie en technologische ontwikkelingen is houtskeletbouw vandaag de dag nog duurzamer en efficiënter dan ooit tevoren. Toch ziet zaakvoerder Jan Hermans nog veel potentieel. "Om de klimaatcrisis aan te pakken, is een snelle en grootschalige overgang naar houtskeletbouw essentieel."
Korte naam, grote impact
“De naam H3 houtskeletbouw is afgeleid van onze oorspronkelijke naam, Hermans Hout & Habitat. Deze naam was echter wat te lang en commercieel niet optimaal, daarom hebben we een alternatief gekozen dat het verleden eer aandoet,” legt Hermans uit. “Mijn carrière begon bij een bedrijf dat zich richtte op restauratiewerkzaamheden in houtbouw, zoals vakwerkhuizen en schuren. Ik restaureerde houten gebinten en lemen gebouwen, wat ik ongeveer tien jaar heb gedaan. Deze ervaring gaf me een uitgebreide kennis van houtbouw. Bij de oprichting van mijn eigen bedrijf in 2003 besloot ik me echter te specialiseren in nieuwbouwprojecten in plaats van restauratie.”
Missionariswerk
Jan Hermans is met andere woorden al twintig jaar actief in de sector van houtskeletbouw. “En geloof me, twintig jaar geleden was houtskeletbouw nog lang niet zo vanzelfsprekend als nu. Het systeem was veel minder bekend, en potentiële klanten moesten veel meer overtuigd worden van de voordelen van houtskeletbouw. Dat was echt missionarissenwerk. Want qua kwaliteit hoeft houtskeletbouw zeker niet onder te doen voor traditionele bouw, integendeel zelfs. Wij besteden veel aandacht aan isolatie, luchtdichtheid, en alles wat nodig is voor een gezonde, energiezuinige woning. Ook dat is een evolutie die we hebben doorgemaakt: in het begin lag onze focus vooral op het houten skelet, terwijl we nu kant-en-klare woningen afleveren aan onze klanten, grotendeels met onze eigen 12 medewerkers. Voor vloeren en technieken doen we een beroep op vaste onderaannemers.”
Pioniers in bio-ecologisch bouwen
"Het is belangrijk om te benadrukken dat wij niet alleen houtskeletbouw aanbieden. Wij streven ernaar om dit op een bio-ecologische manier te doen. Dit betekent dat we veel aandacht besteden aan de materialen die we gebruiken, en dat al twintig jaar lang. Onze manier van werken is sinds 2003 niet veel veranderd. Ook toen hadden we al een speciale interesse in energiezuinigheid en het creëren van een gezonde woonomgeving. Onze klanten van toen waren al overtuigd van het belang van ecologie; zij waren bewust bezig met anders, beter en gezonder bouwen. Bij ons konden ze terecht om hun droom te realiseren. Ik kan dan ook zonder twijfel stellen dat we pioniers zijn geweest op het gebied van bio-ecologisch bouwen."
"H3 is altijd al een pionier geweest in energiezuinig en passief bouwen"
Anders dan de anderen
Als pionier is het relatief eenvoudig om je als bedrijf te onderscheiden van anderen. Je bent immers bezig met iets waar anderen (nog) geen ervaring mee hebben. In 2024 zijn er echter veel bedrijven actief in de houtskeletbouw. Voor H3 houtskeletbouw is het daarom essentieel om ‘anders dan de anderen’ te blijven.
“We zijn altijd een stap vooruit geweest op het gebied van energiezuinig en passief bouwen,” zegt Hermans. “Tegenwoordig proberen we ons vooral te onderscheiden door kwaliteit. We bouwen jaarlijks maximaal zeven woningen, wat ons in staat stelt om voldoende tijd te besteden aan een hoogwaardige afwerking. Bovendien voeren we de werkzaamheden grotendeels met eigen personeel uit, zodat we de opvolging en planning volledig in eigen hand hebben en snel kunnen ingrijpen indien nodig. Circulariteit is ook een belangrijk aandachtspunt voor ons. Europa verplicht ons om in de toekomst te bouwen met materialen die gemakkelijker te recyclen zijn. Dit geldt zowel voor de materialen zelf als voor de bouwsystemen.”
Vaste prijs
"Bij H3 houtskeletbouw richten we ons vooral op het bouwen van eengezinswoningen voor particuliere klanten. Klanten kunnen bij ons aankloppen met een volledig nieuw ontwerp of al een bestaand ontwerp hebben dat wij voor hen realiseren. Voor zowel ons als voor de klant is de eerste optie vaak voordeliger. In dat geval kunnen we onze kwaliteitseisen optimaal inzetten, terwijl de klant een vast prijsaanbod krijgt voor het architectuurgedeelte. Hoewel we ons momenteel voornamelijk op particulieren richten, zijn we ook in staat om grotere projecten aan te pakken. Ons bedrijf heeft zich immers zodanig ontwikkeld dat we nu grotere volumes aankunnen."
Nieuwe CNC-machine
De mogelijkheid om grote volumes te realiseren, is te danken aan de investering die H3 houtskeletbouw vorig jaar heeft gedaan in een CNC-machine voor de productie van houtskeletbouwwanden. 'Deze machine vormt de ontbrekende schakel tussen de tekentafel en de montage. Ze is speciaal op maat van ons atelier ontworpen en vervaardigd voor de wanden die wij produceren. Dankzij deze investering kunnen we de wanden van een nieuwbouwwoning in slechts enkele dagen produceren, wat aanzienlijke tijdswinst oplevert.
Zes maanden doorlooptijd
Het bedrijf slaagt erin om een gemiddelde woning binnen ongeveer zes maanden op te trekken. "In vergelijking met de traditionele bouwmethoden boeken we hier aanzienlijke tijdswinst", aldus Hermans. "Dankzij de prefabricatie, die in ons atelier plaatsvindt terwijl we de fundering op de bouwplaats afwerken, winnen we veel tijd. De muren zijn namelijk al voorzien van kant-en-klare uitsparingen voor alle technieken. Ook de raam- en deuropeningen komen overeen met de plannen, waardoor deze direct besteld kunnen worden. Bij traditionele bouwmethoden kunnen dergelijke onderdelen vaak acht weken of langer op zich laten wachten. Bij houtskeletbouw kan de bouw op de werf in feite continu doorgaan."
Gouden Baksteen
Onlangs heeft H3 houtskeletbouw van Bouwunie de Gouden Baksteen voor Duurzame Onderneming ontvangen, hoewel het bedrijf niet met bakstenen werkt. “De jury waardeerde ons twintig jaar durende streven naar alternatieve manieren van wonen en bouwen,” vertelt Jan Hermans. “Zoals eerder aangegeven, zijn we al lange tijd betrokken bij duurzame en ecologische materialen. Deze prijs beschouw ik als een beloning voor twee decennia van hard werken in missionaris- en pionierswerk. Ik ben niet om financiële redenen met houtbouw begonnen; mijn doel was om ecologisch verantwoorde woningen te creëren en daar tegelijkertijd een eerlijke winst uit te halen. Hoewel we als bedrijf op het gebied van rentabiliteit vergelijkbaar zijn met anderen, is onze aanpak en filosofie volledig anders. Duurzaamheid gaat immers verder dan alleen de gebruikte materialen; het betekent ook respect voor onze klanten en werknemers. De bouwsector vereist veel overleg met verschillende partners tijdens een project, wat een heel andere dynamiek met zich meebrengt dan die van een productiebedrijf.”
Impact award
Volgens Hermans ligt de belangrijkste impact van de award vooral in de verhoogde naamsbekendheid van H3 houtskeletbouw. “Ik verwacht niet dat de Gouden Baksteen meteen tot een aanzienlijke stijging van het aantal offerteaanvragen zal leiden. Maar de award onderstreept wel dat we vakbekwaam zijn in wat we doen. Hoewel naamsbekendheid voor particuliere klanten minder cruciaal kan zijn, hebben we binnen de sector zeker meer erkenning en waardering gekregen. Het feit dat Schrijnwerk ons nu interviewt, is daar een mooi voorbeeld van.” (lacht)
Negatieve CO2-invloed
Jan Hermans gelooft dat de bouwwereld aanzienlijke inspanningen moet leveren om duurzamer te bouwen en het koolstofverbruik drastisch te verminderen. "Een cruciaal aandachtspunt is de productie van bouwmaterialen, die vaak veel energie en daarmee koolstof verbruikt. Bakstenen worden vaak gezien als grote CO2-uitstoters, terwijl hout juist een ideale keuze is vanwege de negatieve CO2-impact. Tijdens de levenscyclus van bomen wordt CO2 uit de atmosfeer gehaald en opgeslagen, en deze opslag blijft intact tijdens het bouw- en recyclingproces. Bovendien is hout een hernieuwbaar materiaal; de Europese bosbouw is goed beheerd en plant minimaal één nieuwe boom voor elke gekapte boom. Er is zelfs ruimte om nog meer bossen aan te planten."
"Daarnaast streven we ernaar om hout zoveel mogelijk herbruikbaar te maken. We gebruiken geen lijm, maar schroeven die eenvoudig kunnen worden verwijderd. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een woning gebouwd met circulaire steenstrips. In plaats van de gebruikelijke lijm hebben we een demonteerbaar kliksysteem toegepast. Ook op het dak van deze woning hebben we een circulair EPDM-daksysteem geïnstalleerd, wat nu ons standaard systeem is."
"Zelfs na twintig jaar moeten we de voordelen van houtbouw nog steeds uitleggen"
Sterke lobby
Een volledig duurzame bouwsector ziet Jan Hermans echter nog niet onmiddellijk voor zich. “De lobby van traditionele bouwmaterialen is veel te sterk,” zegt hij. “Hun marketingbudgetten zijn ook niet te vergelijken met die van ons. Dit betekent dat wij potentiële klanten, zelfs na twintig jaar, nog steeds de voordelen van houtbouw moeten blijven uitleggen. Toch is het een feit dat het aantal houtbouwwoningen toeneemt. Al zou die stijging wat mij betreft wel iets sneller mogen verlopen. En ik ben niet de enige die dat vindt. Als we het klimaatvraagstuk tegen 2050 willen aanpakken, moeten we een enorme versnelling zien, niet alleen in de particuliere woningbouw, maar ook bij grotere projecten. Hoewel sommige projectbouwers al openstaan voor ons verhaal, is het aantal nog veel te gering. Ook de openbare sector moet volgen. In dat opzicht hebben we vorig jaar trouwens onze erkenning ontvangen om te kunnen meedingen naar aanbestedingen tot klasse 4.”
Blik op de toekomst
Jan Hermans heeft geen extreme toekomstplannen voor zijn bedrijf. Een gestage groei staat voorop. “Het is inderdaad niet de bedoeling dat we over een paar jaar met 100 werknemers werken. Dat zeker niet. Onze klanten mogen nooit nummers worden, en ik wil altijd zelf toezicht kunnen houden op de geleverde kwaliteit. Wat betreft omzet en volume, daar mag elk jaar wel een beetje bij komen, vooral doordat we onze nieuwe CNC-machine steeds efficiënter inzetten. De grotere capaciteit van die machine stelt ons in staat om ook voor grotere aannemers houtskeletbouwwanden te produceren. Maar het blijft mijn doel om een goed leefbaar bedrijf te behouden.”