Bouwtechnieken

Ook in bouw zijn verschillende periodes probleem

Bouwunie over aanpassing schoolvakanties in Wallonië

Schoolvakanties Wallonië

Al twee jaar hanteert het Franstalige onderwijs een andere schoolkalender dan het Vlaamstalige onderwijs, waardoor heel wat vakantieperiodes in beide landsgedeelten niet langer samenvallen. Nu kondigt de Waalse minister van Onderwijs aan dat ze bereid is om de bestaande wetgeving aan te passen. Bouwunie juicht dit toe. De verschillende schoolkalender had namelijk ook in de bouwsector een impact.

Aparte regeling zorgt voor problemen in grensstreek

“Werk je als Vlaamse arbeider in een Vlaams bedrijf en gaan je kinderen in Vlaanderen naar school, dan is er geen probleem. Idem voor een Waalse arbeider in een Waals bedrijf met kinderen die schoollopen in Wallonië. Maar in de grensstreek zorgt de aparte regeling wel voor problemen."

"Zo valt de verplichte vakantie van de Waalse arbeider, die in Vlaanderen werkt, niet samen met de vakantie van zijn kinderen die naar een Franstalige school gaan”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Dat heeft te maken met de verplichte rustdagen in de bouw. Die liggen vast en je kan daar als werkgever niet van afwijken.

Bouwunie vraagt al langer dat bedrijven op bedrijfsniveau zouden moeten kunnen afwijken van de verplichte rustdagen

“Om een voorbeeld te geven. Dinsdag 2 april 2024 was in Vlaanderen een verplichte rustdag. Heel wat Vlaamse bouwbedrijven sloten ook op 3, 4 en 5 april de deuren. Maar de vakantie in Wallonië viel van 29 april tot en met 12 mei. Een Waalse arbeider in een Vlaams bedrijf in de grensstreek zat dus in de Vlaamse paasvakantie een week thuis terwijl zijn kinderen naar school moesten. En twee weken later omgekeerd”, verduidelijkt Waeytens. Bouwunie vraagt al langer dat bedrijven op bedrijfsniveau zouden moeten kunnen afwijken van de verplichte rustdagen.

Nog makkelijker zou zijn, mochten Vlaanderen en Wallonië inderdaad opnieuw de schoolvakanties op elkaar afstemmen.

Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever bijna niet van afwijken. Voor de wettelijke vakantiedagen sluiten werkgevers en vakbonden elk jaar een akkoord over wanneer die in welke regio vallen. Die collectieve vakantie is een aanbeveling, geen verplichting. Als bedrijf kan je er dus van afwijken, als je de nodige procedures volgt.

Zomerbouwverlof

Het collectieve bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. Op onze werven en vooral bij kmo’s werkt men met een gerodeerd ploegensysteem. Als telkens iemand op een ander moment vakantie zou nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen.

Voor bedrijven in de taalgrensstreek is er tijdens de zomervakantie iets minder een probleem. De zomervakantie in Vlaanderen en de Waalse zomervakantie overlappen elkaar voldoende. Hierdoor kan je het collectieve bouwverlof in de zomer makkelijker inplannen op momenten dat zowel de Vlaamse als de Waalse kinderen vakantie hebben.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook