GrondwerkenPremium

Grondwerken Eggermont personaliseert rollend materieel

"Mijn werknemers hebben inspraak in de aankoop van nieuwe machines"

Simon Eggermont startte zijn bedrijf, Grondwerken Eggermont, een tiental jaar geleden. In de loop der jaren vulde hij zijn onderneming aan met een recyclagebedrijf en een betoncentrale, waardoor hij een deel van zijn grondstoffen nu zelf produceert uit afbraakwerken. Uw vakblad had een verhelderend gesprek met een zaakvoerder die weet waar hij naartoe wil.

Grondwerken Eggermont
Investeren in de nieuwste machines is niet alleen een kwestie van bijblijven met de moderne technologieën, maar ook een manier om personeel aan te trekken

Gestart in bijberoep 

Grondwerken Eggermont richt zich voornamelijk op infrastructuur-, grond- en afbraakwerken voor zowel particulieren als professionelen. Bij het bedrijf in Deinze kunt u ook terecht voor het laten uitvoeren van rioleringswerken, omgevingswerken en nivelleringswerken.

"Tien jaar geleden heb ik de firma uit de grond gestampt", begint zaakvoerder Simon Eggermont met een woordspeling. "Aanvankelijk legde ik opritten en terrassen aan, vooral bij particulieren. Dat was in eerste instantie samen met mijn broer. Ik deed de grondwerken, hij het tegelwerk. We zijn allebei in bijberoep begonnen. Ik ging de ene zaterdag grond uitpakken, de zaterdag erop legde hij er een oprit. Zo vulden we elkaar mooi aan. Jammer genoeg heb ik mijn broer intussen negen jaar geleden verloren. We waren altijd een uitstekend duo geweest, maar plots stond ik er alleen voor."

"Initieel hield ik mij voornamelijk bezig met het opkuisen van werven voor Alheembouw uit Roeselare. Maar gaandeweg vroegen ze me om offertes voor allerhande andere werken en zo ging de bal aan het rollen."

Kraanwerken Eggermont
"Grond-, riolerings- en afbraakwerken, aangevuld met de aanleg van parkings: daar houden we ons vooral mee bezig",
zegt Simon Eggermont

Focus verlegd naar industriebouw

De werkzaamheden van Grondwerken Eggermont zijn al lang niet meer beperkt tot opritten en terrassen. "Momenteel ligt de focus op industriebouw in een ruime straal rond Deinze. We blijven uit Antwerpen en Brussel, maar zijn wel vaak actief aan de kust. Openbare werken zijn niet onze corebusiness. Als ze zich in de buurt bevinden, durven we er wel eens op in te schrijven. Grond-, riolerings- en afbraakwerken, aangevuld met de aanleg van parkings: daar houden we ons vooral mee bezig. De Lidl- en Aldi-supermarkten zijn bijvoorbeeld goede klanten van ons."

RE:Eggermont: meer dan grondwerken

Maar het is niet bij Grondwerken Eggermont alleen gebleven. In de schoot van de initiële firma van Eggermont ontstonden nog twee andere ondernemingen. "De ene firma, RE:Eggermont, zag het levenslicht vanuit de eenvoudige vaststelling dat we via onze afbraakwerken heel wat grondstoffen onze kant zagen komen."

"Die wilden we graag zelf recycleren. Daarom hebben we een bijkomend bedrijf opgericht. Dat levert ons een win-winsituatie op. Want we kunnen de gerecycleerde grondstoffen perfect gebruiken voor onze werkzaamheden bij Grondwerken Eggermont."

"De tweede firma is RE:MIX, onze betoncentrale. We mengen de gerecycleerde producten met kalk en cement, waarna we dit mengsel inzetten bij het plaatsen van o.a. boordstenen."

RE-MIX verwerkt bouwafval tot granulaten
RE-MIX verwerkt bouwafval tot granulaten die omgezet worden in hoogwaardige bouwmaterialen

90% wordt hergebruikt

"Eigenlijk produceren we zelf een deel van onze grondstoffen. We gaan redelijk ver in het recycleren van materiaal uit onze afbraakwerken. Ik schat dat we ongeveer 90% van onze afbraakmaterialen hergebruiken. Let wel, dat levert in totaal circa 20% op van de materialen die we effectief gebruiken. Het is dus geen volledig gesloten systeem. Ter illustratie: uit houten balken halen we alle spijkers. Het 'opgekuiste' product bezorgen we vervolgens aan Unilin, die er op zijn beurt spaanderplaten van maakt."

"Steenpuin wordt gebroken door onze eigen mobiele breekinstallatie. De granulaten worden afgezeefd en ook het breekzand wordt volledig hergebruikt, net als karton, cellenbeton en gipsplaten. Het enige restproduct dat we vermalen en afvoeren naar een verbrandingsoven, is het gemengd afval. Enkel de afvalstromen die we niet op de werf kunnen scheiden, komen naar onze vestiging in Deinze. Het volume van de gerecycleerde afvalstromen stijgt elk jaar."

Meegegroeid met de klant

Verspreid over de drie bedrijven stelt Eggermont zo’n 55 werknemers tewerk. "Die groei is er altijd heel organisch gekomen", weet Eggermont. "Het was nooit echt mijn doel om zo snel zo groot te worden. Maar de groei is er louter gekomen dankzij mijn klanten. Zij gaven ons altijd maar meer opdrachten, waardoor we als het ware gedwongen werden bijkomend personeel aan te werven of investeringen te doen om dezelfde service te kunnen blijven leveren."

Meegroeien met de klanten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want bijkomende werkkrachten vinden blijkt niet evident, gelet op de huidige krapte op de arbeidsmarkt. "Voorlopig kunnen we niet veel klagen over onze zoektocht naar personeel."

 “Momenteel ligt de focus vooral op industriebouw
"Momenteel ligt de focus vooral op industriebouw in een ruime straal rond Deinze"

"Wanneer we vacatures publiceren, krijgen we er veel reacties op. De reden daarvoor is – waarschijnlijk – dat we heel veel investeren in ons personeel. Hier kunnen ze werken met de modernste machines waarin de nieuwste technologieën zitten verwerkt. Hier rijden de nieuwste modellen van vrachtwagens rond. Los daarvan hecht ik ook veel belang aan de groepssfeer. Het gevolg is dat we absoluut niet te klagen hebben over personeelsverloop."

Modern materieel = het beste personeel

Investeren in de nieuwste machines is niet alleen een kwestie van bijblijven met de moderne technologieën, het is ook een argument om personeel aan te trekken. "Ik merk dat de goede kraanmannen liever met het nieuwste materiaal werken. Iedereen verklaart mij voor gek, maar ik geef mijn mensen veel inspraak als het gaat om de aankoop van materieel. Dat heeft twee redenen: enerzijds wordt een machine gekocht die volledig voldoet aan de wensen van het personeel dat er uiteindelijk mee zal moeten werken, anderzijds beseffen ze ook heel goed welk kostenplaatje daar tegenover staat."

Eggermont Grondwerken
"Ik laat de naam van de operators op de deur van de machine zetten, zodat het echt ‘hun’ machine wordt", vertelt Eggermont

"Ik merk dat die inspraak sterk gewaardeerd wordt. Als kers op de taart laat ik ook hun naam op de deur van de machine zetten, zodat het echt ‘hun’ machine wordt. Ze onderhouden die machine bij wijze van spreken zelfs beter dan hun eigen vrouw", lacht Eggermont.

Sector kwakkelt

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want ook bij Eggermont merken ze dat de bouwsector een beetje aan het kwakkelen is. "De grote prijsstijgingen hebben daar uiteraard veel mee te maken. We merken dat potentiële klanten erg terughoudend zijn in de veronderstelling dat de prijzen ooit wel weer zullen dalen. Het gevolg is dat elk bedrijf dat zijn personeel aan de slag wil houden, zeer scherpe prijzen hanteert met minimale marges. Klanten vragen sowieso meer offertes dan vroeger en spelen partijen tegen elkaar uit in vaak scherpe onderhandelingen. Vroeger waren prijs en kwaliteit evenwaardige criteria. Dat is nu niet meer het geval."

Werken aan de kust
Op tien jaar tijd evolueerde Grondwerken Eggermont van een bijberoep tot een uit de kluiten gewassen kmo met 55 werknemers

"De prijs weegt vandaag de dag veel sterker door. Voor ons betekent dat concreet dat we meer offertes moeten maken om hetzelfde volume aan werk te kunnen behouden én dat we soms vrede moeten nemen met een kleinere winstmarge. Daardoor blijft het orderboekje mooi vol, ook al kunnen we in onze sector maar een vijftal maanden ver kijken. Onze agenda is als een accordeon. Soms is er maar voor een maand werk meer, de week erna lopen de bestellingen zeer vlot binnen."

Geen binnenvaart (meer)

De site van Grondwerken Eggermont bevindt zich vlak bij de Leie. Opmerkelijk genoeg werd daar vroeger vaak gebruik van gemaakt om grondstoffen af en aan te voeren, maar dat is nu niet langer het geval.

"Door de coronacrisis zijn de prijzen van stookolie, waarop binnenschepen varen, de hoogte ingeschoten. Gevolg daarvan is dat het voor ons niet langer rendabel is om de binnenscheepvaart te gebruiken als transportmiddel. Een vrachtwagen de baan opsturen, is eenvoudigweg stukken goedkoper."

Begin van de ketting

Een van de problemen waar Eggermont vaak tegenaan loopt in zijn sector is de vaak onrealistische planning die klanten voor ogen hebben. "Ik zei eerder dat klanten vaak lang aarzelen voordat ze de knoop doorhakken. Maar zodra de beslissing is genomen, willen ze dat het heel snel gaat. Met onze grondwerken zitten we bovendien helemaal aan het begin van het bouwproces. Als wij ons werk niet doen, kan geen enkele andere aannemer starten. Vandaar dat de druk om snel op de bal te spelen, vaak heel hoog is."

"Tegelijkertijd wordt het een steeds grotere uitdaging om als aannemer aan je centen te geraken. Klanten houden – ook na de uitgevoerde werken – vaak de knip op hun portemonnee. Ik heb iemand fulltime in dienst die zich met niets anders bezighoudt dan aanmaningen te versturen en betalingen op te volgen. Een pure kostenpost die eigenlijk niet nodig zou mogen zijn. Niet zelden komen we zo op betalingstermijnen van negentig dagen en meer uit, terwijl wij wel alle materialen moeten voorschieten. Dat is niet evident."

"Ik functioneer in feite als een bank voor mijn klanten. In onze sector is het bovendien niet gebruikelijk om met voorschotten te werken. Ter illustratie: we hebben hier een betoncentrale geïnstalleerd. Dat was een investering van 2 miljoen euro. Nog voor de centrale ook maar in productie werd gezet, moesten we al 70% van de factuur betalen. Dat zou in onze sector ondenkbaar zijn."

RE:Eggermont 'containerpark'
Eggermont: "Met RE:Eggermont richten we ons op onze breekwerf, het recycleren van afval en de verhuur van afvalcontainers"

Tweede recyclagesite

Op tien jaar tijd evolueerde Grondwerken Eggermont van een bijberoep naar een uit de kluiten gewassen kmo met 55 werknemers.

"Het liefst van al wil ik de grondwerken in de toekomst stabiliseren en consolideren. Deze werken zijn namelijk zeer intensief wat offertes en investeringen betreft. RE:Eggermont bestaat nu een vijftal jaar. In de toekomst wil ik deze activiteiten verder uitbreiden, onder andere door het openen van een tweede locatie die compatibel is met de huidige in Deinze. Maar het belangrijkste is om nu even de voet van het gaspedaal te halen en niet meer in de hoogte maar in de breedte te groeien, zodat we een solide basis hebben om op verder te bouwen."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jan De Naeyer
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook