Aantal woningen met zonnepanelen neemt flink toe
Enkele inzichten uit energiemarktbevraging VREG
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, heeft de resultaten van zijn jaarlijkse bevraging gepubliceerd. Daaruit blijkt onder meer een significante stijging van het aantal Vlaamse huishoudens met zonnepanelen.
Sinds de volledige liberalisering van de energiemarkt in Vlaanderen in 2003 stelt de VREG elk jaar een marktbevraging op die peilt naar ervaringen en gedrag op de energiemarkt. Zowel gezinnen als bedrijven met 1 tot 200 werknemers nemen deel aan de bevraging.
In juni 2024 nam onderzoeksbureau Ipsos een representatieve steekproef af bij Vlaamse gezinnen en bedrijven. 1.001 gezinnen en 1.505 bedrijven werden telefonisch ondervraagd.
70% van de Vlaamse gezinnen verwarmt met aardgas
De manier waarop gezinnen hun woning verwarmen blijft vrij stabiel gedurende de jaren, al hebben elektrisch bijverwarmen en warmtepompen wel aan belang gewonnen. Toch blijft aardgas met grote voorsprong de meest gebruikte verwarmingsbron: 7 op 10 van de Vlaamse gezinnen verwarmt met aardgas.
Significante stijging van de huishoudens met zonnepanelen
Sinds 2016 zit het aantal gezinnen met zonnepanelen in stijgende lijn. Dit jaar is er zelfs sprake van een significante stijging van het aantal huishoudens met zonnepanelen: zo geven 4 op 10 gezinnen aan zonnepanelen te hebben, versus 3 op 10 gezinnen vorig jaar. Het hoeft niet te verbazen dat gezinnen die eigenaar zijn van de woning (52%) vaker over zonnepanelen beschikken dan gezinnen die de woning huren (12%).
4 op 10 gezinnen geven aan zonnepanelen te hebben, versus 3 op 10 gezinnen vorig jaar
Terwijl het aantal gezinnen met zonnepanelen toeneemt, weten steeds minder gezinnen of ze een terugleveringscontract hebben afgesloten. Waar vorig jaar nog iets minder dan 1 op 5 gezinnen dat niet wist, zijn dat er dit jaar meer dan een kwart (27%).
35% van de respondenten met zonnepanelen gaf aan geen terugleveringscontract te hebben of niet zeker te zijn. Van de respondenten die antwoordden een terugleveringscontract te hebben wist 39% niet of niet precies hoeveel de terugleververgoeding bedraagt.
De helft van de Vlaamse gezinnen weet wat energiedelen is. Dat aantal is significant toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Slechts 1% van de gezinnen met een digitale meter zegt aan energiedelen te doen. Er is hier geen verschuiving zichtbaar ten aanzien van 2023.
Elektriciteitskost bij bedrijven gedaald
De elektriciteitskost bij bedrijven is dit jaar duidelijk gedaald. Bij bedrijven met 1-4 werknemers is het aantal dat jaarlijks minder dan € 5.000 betaalt aan elektriciteit significant gestegen (+7%-punt). Ook bij bedrijven met 5-199 werknemers is dat aantal significant toegenomen, tot 23%.
De verdeling van de aansluiting van het spanningsniveau bij kleine bedrijven is gelijkaardig aan vorig jaar. Nog steeds is de helft hiervan aangesloten op laagspanning. Bij de grote bedrijven is er een gelijke verdeling tussen laagspanning en midden- of hoogspanning en stijgt dit jaar het aantal bedrijven dat rechtstreeks op het transmissienet zit.
Een aanzienlijk deel van de bedrijven weet evenwel niet op welk spanningsniveau ze zijn aangesloten (26% bij de kleine bedrijven, 21% bij de grote bedrijven).
Een aanzienlijk deel van de bedrijven weet niet op welk spanningsniveau ze zijn aangesloten
Kmo's wekken meer eigen energie op
Er is al jaren een stijgende trend zichtbaar in het aantal bedrijven dat zelf energie opwekt, al is er dit jaar eerder een stagnatie bij de kleine bedrijven.
38% van de kleine bedrijven en 52% van de kmo’s wekt zelf energie op. Voor kmo’s is er sprake van een significante stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het aantal bedrijven dat energiedelen kent, stijgt significant. 60% van de kleine bedrijven en 65% van de grote bedrijven kent dit nu. Vorig jaar was er nog een discrepantie tussen de grote en kleine bedrijven, maar de bedrijven met 1-4 werknemers hebben een inhaalbeweging gemaakt.