CAMPAGNE CONSTRUCTIV EN FEDRIS OVER ASBEST
VOORKOM ARBEIDS- EN GEZONDHEIDSRISICO'S OP DE WERF
Wist u dat asbest, na arbeidsongevallen, nog steeds de belangrijkste arbeidsgebonden doodsoorzaak is onder werknemers? In augustus 2018 lanceerden Constructiv en Fedris een sensibiliseringscampagne over de gevaren van asbest: “Wees alert voor asbest”. Adviseurs van Constructiv bezoeken werven om bouwbedrijven te wijzen op de blijvende risico’s van blootstelling aan asbest. Niet iedereen blijkt echter op de hoogte te zijn van de minder gekende toepassingen van asbesthoudende materialen. Wat moet u als aannemer hierover weten?
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke vezelvormige silicaten. Er zijn twee vormen asbest. Hechtgebonden asbest omvat alle producten waarin de asbestvezels sterk aan andere materialen gebonden zijn. Hieruit komen weinig asbestvezels vrij. Niet-hechtgebonden asbest bestaat uit grote hoeveelheden vezels die kunnen vrijkomen door beweging. Deze soort is het gevaarlijkst omdat die bij beschadiging meteen vezels loslaat. Dit wordt best vermeden. Bij inademing kan asbest namelijk asbestose, kanker en ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaken.

Renovaties en afbraakwerken
Waar kunt u asbest terugvinden?
Omwille van het gezondheidsrisico moet elk product dat mogelijk asbest bevat, vakkundig worden verwijderd bij renovatie of afbraakwerken. Een Europees verbod op asbest kwam er pas in 1999, maar zelfs daarna werden soms nog oude stocks van asbesthoudende materialen gebruikt.
Om na te gaan of de materialen in een gebouw asbest bevatten, kan men zich beroepen op de asbestinventaris. Bij gebrek aan inventaris geldt de stelling dat er bij een verdacht materiaal best steeds van uitgegaan wordt dat het asbest bevat. Een analyse in een erkend labo kan uitsluitsel bieden.
Voor de campagne werd ook de app AsbestCheck ontwikkeld als bijkomende hulp bij het detecteren van mogelijke asbesttoepassingen.
Wees alert voor asbest!
Meer informatie over het herkennen en lokaliseren van asbest, het vinden van professionele hulp en de opleidingen? U vindt het via deze website www.alertvoorasbest.be.
Pas op voor minder gekende toepassingen
Als aannemer dient u extra oplettend te zijn, daar u bij afbraakwerken ongetwijfeld met asbest in contact zal komen. Het kan namelijk overal in zitten, van de bekende daken met golfplaten en leien tot menuiserite, mastiek en bepleistering. Daarnaast zit asbest vaak ook in plinten, venstertabletten en deurdorpels in imitatiemarmer, platen voor valse plafonds, starre isolatieplaten voor een onderdak, vloerbekleding, (kast)deuren en valse wanden. Ook oude isolatie, zoals het witte gips rond leidingen, de isolatie van oude elektrische installaties en de platen in vochtige lokalen of stookruimtes bevatten vaak asbest.
Recentere toepassingen in vezelcement, zoals golfplaten en menuiserite, bevatten het NT-logo (New Technology). Daardoor kunt u ervan uitgaan dat deze variant asbestvrij is.
Verwijderen van asbesthoudende producten
Enkel onbeschadigd hechtgebonden asbest mag worden verwijderd door particulieren. Bescherm hiervoor uw gezicht en longen met een FFP3-masker, draag een veiligheidsbril, rubberen handschoenen en een wegwerpoveral. Zorg ervoor dat u de schoenen nadien kunt afspoelen. Bij los (i.e. niet-hechtgebonden) asbest moet u sowieso een erkende asbestverwijderaar inschakelen.
Gespecialiseerde opleidingen
Indien uw personeel in contact kan komen met asbesthoudende producten, bent u volgens de federale arbeidswetgeving verplicht om uw werknemers van de nodige opleidingen te voorzien. Dit bestaat uit een 8 uur durende basisopleiding en een jaarlijkse bijscholing.
Meer informatie: www.alertvoorasbest.be
Dobbit wijdde een volledige reportagereeks aan asbest en het verwijderen van asbesthoudende producten. U vindt deze informatie wanneer u naar de website surft en bij zoektermen 'asbest' ingeeft.