Chocolade bekroond
Belgium Chocolate Awards 2025
In 2025 waren de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Voor het eerst werd er live gejureerd, op 30 september tijdens vakbeurs Artisan. Daarna vond op de beursvloer ook de uitreiking van de prijzen in de verschillende categorieën plaats.
Op het inspiratieplein Deli (hallen 2 & 1) reikten de foodmagazines van PMG op 30 september 2025 tijdens vakbeurs Artisan zowel de Food Personalities of the Year als de Belgium Chocolate Awards uit. Met een heuse awardceremonie, bijgewoond door ruim 150 foodprofessionals, werden persoonlijkheden met uitzonderlijke verwezenlijkingen in 7 verschillende categorieën in de spotlights gezet. Daarnaast waren ook de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Daarbij werden in 6 categorieën prijzen uitgereikt.
Chocolate Personality of the Year
Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman - Sint-Niklaas)
Tussen de genomineerden voor Chocolate Personality of the Year zaten een aantal juryleden van de Belgium Chocolate Awards, maar daarvan is toch gevestigde waarde Wim Vyverman die in 2025 de titel kon binnenhalen.
De topchocolatier met een ongeëvenaarde passie en creatieve flair verrast keer op keer, bijvoorbeeld met zijn bekroonde creaties zoals de ‘Monkey Bar’ en ‘Mallow Stick’. Zijn pralines en chocoladefiguren blinken uit in smaak, vorm en afwerking. In zijn winkel met demoruimte in Sint-Niklaas proef je topkwaliteit én beleef je het chocoladevak. Wim is een ware ambassadeur van de Belgische chocolade.
Chocoladeprijzen
Met de Chocolate Personality of the Year als afsluiter van de Food Personality Awards kon er naadloos overgegaan worden op de Belgium Chocolate Awards.

De Belgium Chocolate Awards werden in 2025 al voor de dertiende keer uitgereikt. Voor het eerst was dat met een live jurering. De professionele jury beoordeelde de inzendingen in de categorie Praline – zowel voor professionals als voor studenten - op Artisan voorafgaand aan de award ceremonie. Voor de drie andere categorieën – relatiegeschenken, holgoed & white label – werd er voorafgaand zowel gejureerd als online gestemd. Voor de categorie bean-to-bar beoordeelde een aparte professionele jury vooraf al de inzendingen
JURY PRALINE - RELATIEGESCHENKEN/HOLGOED/WHITE LABEL
– Bruno Van Vaerenbergh (Culinary specialist & trainer Friesland Campina Professional Europe)
– Claudia Delbaere (General Manager Cacaolab)
– David Maenhout (Zaakvoerder Chocolatier M)
– Erik Goossens (Zaakvoerder Chocolatier Goossens)
– Hannes Dheedene (Zaakvoerder Chocolaterie Hannes Dheedene)
– Jan Vanderghote (Adviseur Bakkerij Alimento)
– Laurence Koutny (Zaakvoerder Art of Chocolate - Belgian Masterclasses)
– Sergio Dias (Voorzitter Aspirant Baker / Zaakvoerder Bakkerij Dias-Decoster)
– Tio van Ginneken (Chocolatier bij Andes Chocolatier)
– Wim Vyverman (Zaakvoerder Chocolade-atelier Vyverman)
– Justine Lannoo (Zaakvoerder Goût Fou / Chocolate Personality 2024)
– Stijn Vandenbouhede (Zaakvoerder Vandenbouhede / Beste Praline 2024)
JURY BEAN-TO-BAR
– Helena Everaert (Chocoa)
– Katrien Delaet (mede-eigenaar Silva-cacao)
– Zoi Papalexandratou (leidende cacao-adviseur Zoto)
Iedere genomineerde kreeg een certificaat van laureaat om uit te zetten in zijn of haar winkel. Voor de top drie was er een gouden, zilveren of bronzen label voorzien die ze kunnen gebruiken in hun communicatie.
Deze wedstrijd wordt mogelijk gemaakt dankzij de gewaardeerde steun van partners Belcolade, Ducaju, Callebaut en Mol D’art. Ducaju leverde de doosjes met proefpralines tijdens de jurering; Mol D'art voorzag in de verplichte moule voor de kandidaten in de pralinecategorie. Belcolade (Rudy Ruscke) & Callebaut (Ethel Van Woensel) reikten beiden twee prijzen uit. De prijs voor beste praline professioneel ontving de winnaar uit handen van Stijn Vandenbouhede, winnaar Beste Praline 2024.






Bean-to-bar: Mi Joya - Venezuela La Sabaneta 72%
Na een stevige deliberatie en twee proefrondes kon de volledig vrouwelijke jury van de bean-to-bar-categorie de Venezuela La Sabaneta 72% tot winnaar uitroepen. De India Idukki 75% van Chocolaterie Bombardon en 75% All Seasons van Holy Cow Chocolade vervolledigden het podium op een resp. tweede en derde plek.
Mi Joya maakte indruk met een donkere bean-to-bar chocoladereep met bonen uit de Venezolaanse Hacienda La Sabaneta. Caroline Aussems ging voor ‘single plantation’, bonen van éénzelfde boerderij. De jury prees de gebalanceerde smaken die in golven kwamen: fruitig met toetsen van gedroogd fruit, bessen en noten... Ook de heel lange, krachtige en fruitige nasmaak kon op waardering rekenen.
Chocolade Holgoedconcept: Chocoladehuis Boon - Gevulde gebreide kerstbal
Met de Belgium Chocolate Award Chocolade Holgoedconcept 2025 kon Chocoladehuis Boon voor het tweede jaar op rij dezelfde prijs wegkapen.
Vorig jaar won het rendierfiguurtje 'Rudolf'; dit jaar was het een gevulde kerstbal van chocolade, afgewerkt met een rode fluwelen textuur die de illusie wekt van een gebreid patroon.
Patrick Mertens vulde de kerstbal, die rust op een elegante chocolade bodemplaat, met kleine bolletjes met een smeuïge pralinévulling.
Nutty Buddy (Chocolaterie Stijn Vanhoutte) en Tulp (Chocolade Sil) bezetten trapje 2 en 3 van het podium.
White Label Chocoladeproduct: Maison Ticho - Zeeuwse Bolusbar
Met zijn Zeeuwse Bolusbar kon Timo Cornelisse Belgische finesse en Zeeuwse perfectie smakelijk doen samensmelten.
De Belgische chocolade gevuld met een romige crèmevulling op basis van de authentieke Zeeuwse bolus leverde Maison Ticho een gouden plak op in de categorie White Label.
Hij eindigde voor Forest tiles (Pralibel) en Chocobitz (DH Chocol@).
Chocolade Relatiegeschenk: B-Art Chocolates - Maasmoment
B-Art Chocolates kon in de categorie Chocolade Relatiegeschenk winnen met een geschenk dat hij ontwikkelde voor het bestuur van Maasmechelen in het kader van een brandingcampagne.
'Maasmoment' heeft een opvallende, herkenbare vorm: een hart dat geïnspireerd is op de dubbele M, het logo van Maasmechelen, en voorzien is van een breeklijn. De vorm symboliseert het delen van bijzondere momenten, maar verwijst ook naar het warme karakter van de Maasmechelaar.
Smash, Taste & Connect (La chocolaterie Concept Chocolate) en Egyptian Blue (Bart Van Cauwenberghe) strandden op een tweede en derde plek.
Praline Studenten: Gil Hey (KOGEKA) - De Emerald
In de categorie pralines jureerden de kenners zonder voorkennis kunststukjes van professionelen en studenten door elkaar. Opvallend was dat het niveau quasi gelijklopend was ... een pluim op de hoed van de deelnemende studenten.
Uiteindelijk wist Gil Hey met zijn praline 'De Emerald' de gouden medaille te behalen. De student van Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee (KOGEKA) creëerde een verfijnde praline met drie gelaagde smaken: een frisse gelée van sudachi zorgt voor een verrassend zuur accent, perfect in balans met een zachte vanillekaramel. Het geheel rust op een smeuïge praliné van geroosterde hazelnoten.
Zilver en brons waren resp. voor Eryn Creyf & Basile Verschatse (Ter Groene Poorte) en Jana Volckaert (Ter Groene Poorte) met hun pralines La Lavande de Futur en Priorat.
Praline Professionelen: Christof Lauwers (KOGEKA) - Badian
KOGEKA kent een boerenjaar, want in 2025 wist ook hun leerkracht Christof Lauwers een gouden plak te behalen met zijn praline 'Badian'.
Hij combineerde Badian steranijs met de Philippines 68% chocolade en ontdekte zo een heerlijke balans. De warme, kruidige tonen van steranijs versterken de diepe, rijke smaak van de cacao. Samen met de lokale koffie zorgen ze voor een verrassend aromatische smaakervaring.
De Berekuil Chocolatier - praline Macoco - en Stijn Vanhoutte - praline Nutopia - vervolledigden het podium van de laatste prijs van de Belgium Chocolate Awards 2025.
Graag afspraak volgend jaar voor de 14e editie van de Belgium Chocolate Awards powered by Chocolaterie.