Laatste kans om in te schrijven voor MyMachine 2025-2026
Creatieve samenwerking tussen onderwijsniveaus mondt uit in fantasierijke droommachines

Leraren en techniekleerkrachten die hun leerlingen willen laten samenwerken aan een creatief en technisch uitdagend project, kunnen zich nog tot 8 mei inschrijven voor het onderwijsproject MyMachine 2025-2026. Het initiatief brengt leerlingen uit het lager onderwijs, studenten uit het hoger onderwijs en scholieren uit het technisch secundair onderwijs samen in een uniek co-creatief traject: van fantasie tot functionerend prototype.
Van kinderdroom tot technisch hoogstandje
In MyMachine bedenken kinderen uit het lager onderwijs een ‘droommachine’. De ideeën zijn even wild als fantasierijk: van een frietkanon tot een huiswerk-maak-machine of een emotieprater. Hogeschoolstudenten gaan vervolgens aan de slag om deze droommachines om te zetten in concrete ontwerpen. Daarna bouwen leerlingen uit het technisch secundair onderwijs de ideeën om tot echte werkende prototypes.
De samenwerking tussen de drie onderwijsniveaus staat centraal in het traject. “Het is een proces van co-creatie waarin iedereen elkaar versterkt”, klinkt het bij de organisatie. “Zo leren kinderen, studenten en scholieren samenwerken, communiceren én elkaars talenten waarderen.”
Tentoonstelling als apotheose
Na maanden van creatie en ontwikkeling worden de eindresultaten eerst voorgesteld op de basisschool waar het idee ontstond. Daarna volgt een grote gezamenlijke tentoonstelling, waarop alle prototypes worden samengebracht en getest. Een feestelijk moment voor deelnemers, scholen én ouders.
Wie kan deelnemen?
Scholen schrijven zich idealiter in als duo: een leerkracht lager onderwijs én een leerkracht technisch secundair onderwijs (2de of 3de graad) uit dezelfde regio. Die samenwerking verhoogt de slaagkansen en zorgt voor een vlottere communicatie. Gezamenlijke inschrijvingen krijgen bovendien voorrang bij de selectie.
Wim Borremans, STEM-coördinator bij Stedelijke Basisscholen Hasselt, blikt enthousiast terug op de vorige editie: “Onze leerlingen bewezen dat ze enorm innovatief kunnen denken. Ze leerden onderzoeken, twijfelen, vragen stellen, en dat in samenwerking met oudere studenten. Wat een project!”
Inschrijven kan nog tot 8 mei. Wie wil deelnemen aan deze creatieve uitdaging, moet er snel bij zijn.