Op kamp op de Oosterweelwerf
STEM-Bouwkamp: kinderen ontdekken tijdens paasvakantie bouwsector
De bouwsector is in volle transitie en de vraag naar jong technisch talent is groter dan ooit. Daarom sloegen AP Hogeschool Antwerpen en 'Jobs in de Grote Verbinding' (een samenwerking van Stad Antwerpen, VDAB, Constructiv en Lantis) de handen in elkaar. Met het STEM-Bouwkamp willen ze kinderen in hun vrije tijd laten kennismaken met bouw en techniek. Hoogtepunt van het kamp is een uniek bezoek aan de werf van de eeuw: Oosterweel.
Spelenderwijs leren en bouwen
Tijdens het STEM-bouwkamp (Science, Technology, Engineering & Mathematics) in de eerste week van de paasvakantie gingen de jonge deelnemers tussen 10 en 12 jaar, zelf aan de slag met lasercutters, 3D-printers en snijplotters. Ze ontwierpen en bouwden hun eigen lamp en ontdekten de basisprincipes van elektriciteit.
Maar het absolute hoogtepunt? Een exclusief bezoek op vrijdag 11 april aan de werf van de Oosterweelverbinding. Experts van Lantis leerden hen daar ter plaatse hoe zo’n gigantisch infrastructuurproject tot stand komt.
Een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt
Het Bouwkamp is meer dan een leerzame vakantieweek. Het is een mooi voorbeeld van hoe onderwijs, bedrijven en overheden kunnen samenwerken om kinderen warm te maken voor STEM-richtingen en technische beroepen.
"Bij AP Hogeschool zetten we ons elke dag in om het talent van vandaag én morgen te stimuleren.", aldus Pascale De Groote, algemeen directeur van AP Hogeschool. "Met initiatieven zoals het STEM Bouwkamp brengen we wetenschap en technologie op een toegankelijke manier tot bij kinderen en jongeren in hun vrije tijd. Zo laten we hen niet alleen hun talenten ontdekken, maar tonen we hen ook hoe STEM een directe impact heeft op onze samenleving. Door samen te werken met partners en initiatieven als deze te ondersteunen, werken we aan een duurzame oplossing voor het tekort aan STEM-professionals."
STEM in de vrije tijd: bouwen aan de toekomst
Naast dit bouwkamp zet AP Hogeschool zich in om ook andere STEM-initiatieven in de vrije tijd verder uit te bouwen. Zo is er een STEM-kamp voor kleuters en brengt STEM on the Road wetenschap en techniek tot bij kinderen in heel Vlaanderen.