VTI-leerlingen renoveren TEJO-huis in Brugge
Praktijkervaring met maatschappelijke impact

Leerlingen van de opleiding Schilderwerk & Decoratie aan VTI Brugge, Campus Zandstraat, werkten de voorbije maanden mee aan een bijzondere renovatie. Onder begeleiding van hun leerkrachten en technisch coördinator Johan Desloovere namen ze het volledige schilder- en decoratiewerk van het nieuwe TEJO-huis in Brugge voor hun rekening.
Ervaring opdoen buiten de muren van de school
Het TEJO-huis, een centrum dat gratis en laagdrempelige psychologische hulp biedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, bevindt zich in een historisch pand naast de Sint-Godelieveabdij. De keuze om leerlingen in te schakelen voor de renovatie past binnen de visie van VTI Brugge om jongeren praktijkervaring te laten opdoen buiten de schoolmuren.
Van gyproc tot afwerking: een totaalproject
De renovatiewerken waren omvangrijk: nadenbanden werden aangebracht, muren geplamuurd en gefixeerd, en afgewerkt met kwaliteitsvolle producten zoals Sigma Perfect Matt en Sigma Tigron Aqua. Er werd gekozen voor een strak en tijdloos interieur in RAL 9010, afgewerkt met stootvast vliesbehang en laminaat in ‘golden cabin oak’.
Als symbolisch element schilderden de leerlingen twee muurbomen: één in herfsttinten die de toestand van jongeren bij aankomst symboliseert, en één in lentekleuren als uitdrukking van hun herstel na therapie.
Dubbel leereffect: technische én sociale verrijking
Volgens de school is het project niet alleen technisch waardevol, maar ook maatschappelijk betekenisvol. “Onze leerlingen vallen zelf binnen de doelgroep van TEJO. Ze hebben dus aan een plek gewerkt die mogelijk ooit ook hén of hun vrienden kan helpen. Dat maakt hun inzet des te sterker,” klinkt het bij VTI.
De lijst van deelnemers omvat tientallen leerlingen uit het vijfde en zesde jaar schilderwerk, onder leiding van leerkrachten Yves De Bruyne en Karel Noyez. De samenwerking illustreert hoe technisch onderwijs een directe bijdrage kan leveren aan de samenleving én het zelfvertrouwen van jongeren versterkt.
Deze realisatie kwam tot stand door de leerlingen van 5SD: Sara Aerts, Satine Clarisse, Ward De Jonghe, Seppe De Kestelier, Travis Lambregts, Vince Lauwers, Aaron Mazyn, Andres Struyve, Faye Van Compernolle, Floris van de Kamp, Len Vanden Berghe, Jillian Vanhou en Quinten Verleye en 6SD: Alessio Brouckaert, Brent Dekempe, Keanu Deschoolmeester, Sybe De Smul, Lenn Gossiaux, Wytze Janssen, Mathis Parmentier, Lucas Roets, Italo Van de Vannet, Tia Van de Voorde, Maxime Vantyghem en Joshia Verleye o.l.v. leerkrachten Yves De Bruyne & Karel Noyez
en technisch coördinator Johan Desloovere.