Jouw code in het ruimtestation?
Doe mee aan de Astro Pi Mission Zero Workshop
Bent u leerkracht in het lager of middelbaar onderwijs en wilt u uw leerlingen op een leuke en laagdrempelige manier laten kennismaken met programmeren? Geen ervaring met Python? Geen probleem! De Astro Pi Mission Zero is dé perfecte beginnersoefening voor uw klas. En het beste? Uw leerlingen kunnen zelfs hun eigen code naar het Internationale Ruimtestation (ISS) sturen!
Op 3 februari organiseert Impact Connecting de ICT-praktijkdag te Leuven. Dat is een dag vol workshops en netwerkmogelijkheden voor leerkrachten en iedereen die in de onderwijssector werkt.
Eén van de workshops wordt voorzien door ESERO Belgium. In deze workshop tonen we hoe u met uw klas ervoor kan zorgen dat u een eigen geprogrammeerde code tot in het ruimtestation krijgt. Het is gelinkt aan ons project Astro Pi, maar is helemaal toegankelijk voor beginners.
Centraal staat: programmeren, Python, gebruik van ons gratis lesmateriaal en een beginnersoefening die u makkelijk met uw leerlingen kan uitvoeren.
Wat is Astro Pi Mission Zero?
In deze workshop nemen we u stap voor stap mee door de Astro Pi Mission Zero-oefening. Samen schrijven we een simpele Python-code en sturen we die – hoe cool is dat – naar het ISS! Jup, dat klopt, uw code kan worden uitgevoerd door Europese astronauten aan boord van het ruimtestation. ESERO Belgium biedt zo leerkrachten de kans om programmeren op een unieke en motiverende manier in de klas te brengen.
De opdracht
De opdracht is simpel maar heel leuk: u laat een zelfbedachte tekening van 8x8 pixels verschijnen op het led-raster van de Astro Pi. Het thema? Fauna & flora, inclusief aliens.
Daarnaast bepaalt de kleur van uw tekening de achtergrondkleur, die wordt beïnvloed door de lichtsensor van de Astro Pi. Als dat allemaal wat te technisch klinkt, maakt u geen zorgen, daarom zijn wij er. Het is tenslotte ons doel om uw leerlingen te enthousiasmeren en ze niet te overladen met bakken informatie. Wij geloven dat naast theorie ook praktische toepassingen nodig zijn om leerlingen mee te nemen in uw verhaal, daarom: Astro Pi Mission Zero.
Voorkennis nodig?
Louter en alleen enthousiasme om te leren! We richten ons op beginners, dus zelfs als u nog nooit Python hebt gebruikt, bent u helemaal welkom. Hebt u al meer ervaring met programmeren? Dan is deze workshop wellicht niet voor u, want we starten bij de basis.
In de workshop leert u niet alleen de Mission Zero-oefening zelf uitvoeren, maar krijgt u ook een blik achter de schermen van het European Space Agency (ESA). We tonen hoe het scholenprogramma van ESA werkt en welke andere geweldige STEM-uitdagingen er zijn voor uw leerlingen."
Bron: Esero