"Opleiden wordt samenwerking tussen onderwijs en industrie"
Dat opleiden een gedeelde verantwoordelijkheid wordt van het onderwijs en het werkveld, daar zijn ze bij Unilin heilig van overtuigd. Bart Den Tijn, Operations Learning & Training Manager, kwam zijn visie toelichten op het PMG-symposium over de rol van de onderneming in het technisch onderwijs. "We zijn het eerste bedrijf in België dat erkend is om in ons eigen opleidingscentrum beroepskwalificaties voor elektromechanica uit te reiken."
Levenslang leren
Unilin produceert laminaat, isolatieplaten en plaatmateriaal en is wereldwijd actief, in meer dan honderd landen. Hier vinden ze dat duaal leren en werkplekleren essentiële onderdelen zijn van het educatief leermodel, met de combinatie van theoretische inzichten en praktijkervaring. Met 'levenslang leren' als fundament willen ze de innovatiekracht behouden die het bedrijf typeert.
"Toen ik er zeven jaar geleden aan de slag ging, was er al een grote vraag naar technici. Die schreeuw klinkt vandaag alleen maar luider", zegt Bart Den Tijn, Operations Learning & Training Manager bij Unilin. "Vanuit het onderwijs en de bedrijfswereld moeten we ons zo organiseren dat we die nodige werkkrachten samen kunnen opleiden, volgens de individuele leernoden. Dan denk ik overigens niet alleen aan studenten, maar ook aan zij-instromers."
Eigen opleidingscentrum
Met The Dive beschikt het maakbedrijf sinds vorig jaar over zijn eigen opleidingscentrum. De eerste plannen daarvoor dateren al van 2017.
"The Dive is een ecosysteem dat we ook openstellen voor opleidingspartners." - Bart Den Tijn, Unilin
"Hier willen we niet alleen onze eigen medewerkers vormen en nieuwe kandidaten begeleiden, maar we reiken ook de hand naar middelbare scholen, hogescholen en universiteiten en andere opleidingspartners. We tonen er immers de nieuwste technieken en geven er zelf les met onze materialen, om zo jongeren te inspireren om te kiezen voor een STEM-richting. Zo zien wij dit opleidingscentrum als een echt ecosysteem", aldus Den Tijn.
Duaal leren
Daarnaast is Unilin al jarenlang een erkende werkplek voor duaal leren, waarbij het bedrijf vooral leerlingen van VTI Waregem ontvangt in de vestiging in Wielsbeke.
"Naast elektrotechnici in spe gaat het nu ook om magazijniers, die we begeleiden in kleine groepen. De samenwerking tussen de mentor van de school, de begeleider van het bedrijf en de technisch adviseur blijkt hier de sleutel tot succes. Ook het West-Vlaamse Steunpunt Duaal Leren is hierbij een grote meerwaarde", vindt Den Tijn.
Werkplekleren
Voor studenten uit het hoger technisch onderwijs is er dan weer de samenwerking binnen het vak 'Bedrijfstechnisch project', voor tweedejaarsstudenten van de bacheloropleidingen elektromechanica, automatisatie en klimatisatie aan Hogent. Idem voor de studenten van de graduaatsopleiding EMS (elektromechanische systemen) aan Vives, die bij Unilin aan werkplekleren doen.
Workshops
Voorts heeft het bedrijf op vraag van leerkrachten een tiental verschillende workshops ingericht voor leerlingen uit het secundair technisch onderwijs. Daarbij steken de jongeren, voorzien van pbm's, gedurende enkele uren de handen uit de mouwen met het didactisch materiaal.
"Iedere student die in het bedrijf langskomt, is een potentiële nieuwe medewerker"
"Dat gaat van de revisie van pompen, over predictieve onderhoudstechnieken, tot pneumatica, bedrijfselektriciteit en detectoren. Vorig schooljaar hebben we in totaal 25 dergelijke workshops gegeven voor 7 verschillende technische scholen. Zo hebben we maar liefst 152 leerlingen bereikt die in ons bedrijf zijn binnen geweest en nu een ambassadeur zijn naar buitenwereld toe", stelt de Operations Learning & Training Manager.
Beroepenrally
Nog een ander initiatief voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs is de Unilin Beroepenrally, in samenwerking met het Beroepenhuis in Gent.
"Hierbij hebben we vijf knelpuntberoepen uit ons bedrijf op speelse manier in de picture gezet: machineoperator, vorkheftruckchauffeur, onderhoudsmechanicus, storingstechnicus en orderpicker. Zo kregen we vorig jaar op één dag 80 leerlingen over de vloer", vervolgt Den Tijn.
Ook ouders bereiken
Ondanks deze verschillende initiatieven is er nog een belangrijke doelgroep die niet bereikt wordt: de ouders. "Hoe krijgen we hen enthousiast om hun kinderen op een bewuste manier naar het BSO of TSO te sturen? En hoe maken we ook hén duidelijk dat leren niet stopt wanneer je een diploma in handen hebt?", vraagt Den Tijn zich af. "Daarin ligt namelijk de kracht om de maakindustrie in Vlaanderen te houden", besluit hij.