BuildUp: thema Smart Buildings
Overzicht keynotsprekers
Gratis registreren voor BuildUp
"Smart Buildings: More Than Just Bricks and Bytes"
Ir. arch. Arnaud Deneyer (Program Lead, Buildwise)
Het concept van smart building is erg breed. Onder deze term vallen zowel positieve aspecten – zoals intelligentie, geavanceerde diensten en energieflexibiliteit – als negatieve elementen, zoals gadgets en een gebrek aan betekenis.
Tijdens deze sessie zal Arnaud toelichting geven bij:
-
de basisfuncties van een slim gebouw
-
de verschillende soorten diensten die ermee verbonden zijn
Daarnaast komen de redenen aan bod waarom Europa en de overheden het concept van slimme gebouwen ondersteunen en welke instrumenten daarvoor worden ingevoerd. Ook worden de verschillende fasen toegelicht die leiden tot het succes van een Smart Building, van ontwerp tot bouw en exploitatie. Tot slot wordt aandacht besteed aan belangrijke aandachtspunten voor slimme gebouwen, zoals interoperabiliteit en open protocollen.
Wie is Arnaud Deneyer?
Arnaud Deneyer, Ir Arch (Mons 1999) is Program Lead Smart Application & Energy Performance bij Buildwise, het innovatiecentrum voor de bouwsector. Met meer dan 20 jaar ervaring in technische installaties heeft hij bijzondere expertise in verlichting en managementsystemen. Hij heeft uitgebreide ervaring zowel op het gebied van praktische installaties als op het gebied van regelgeving en normen. Sinds januari 2024 is hij verantwoordelijk voor de Commissie Smart Buildings en het Cluster Smart Building, dat meer dan 60 innovatieve bedrijven op het gebied van intelligente bouw en installaties samenbrengt.
De SRI in de bouwpraktijk: ontdek de opportuniteiten!
Ir. Peter D'Herdt (R&D Expert, Buildwise)
De Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) stuurt sinds 2002 in belangrijke mate het beleid rond energiezuinige gebouwen in Europa. Bij de revisies in 2018 en 2024 werd een belangrijk accent op modernisering van gebouwen en in het bijzonder gebouwautomatisering gelegd. Naast een gebouwautomatiseringsverplichting, die stap voor stap en op maat uitgerold wordt voor het volledige gebouwenpark, is ook de Smart Readiness Indicator (SRI) geïntroduceerd. Deze indicator, die een maat is voor hoe daadkrachtig de gebouwautomatisering kan interageren met zowel het gebouw zelf, als de gebruiker en het elektriciteitsnet, helpt om de mogelijkheden van het systeem in te schatten en om optimalisatiemogelijkheden te identificeren.
Wat betekent de SRI voor de praktijk?
Hoewel de SRI vandaag al in test- en studieprojecten wordt toegepast en waarschijnlijk op termijn verplicht zal moeten berekend worden voor grote niet-residentiële gebouwen, is de Belgische bouwpraktijk nog weinig bekend met het concept, de betekenis, de praktische toepassing en de opportuniteiten die eraan gekoppeld zijn.
In deze sessie bespreken we kort volgende topics:
- SRI crash course – wat betekent het concept, hoe bereken je het, wat zijn de beleidsdoelstellingen in Europa en België op korte en middellange termijn?
- Praktijkervaringen – welke tools bestaan er vandaag, hoe kan je ermee aan de slag, hoe verloopt de toepassing op gebouwen vandaag (rekenvoorbeelden)?
- Opportuniteiten & uitdagingen voor niet-residentiële gebouwen – wat kan de SRI betekenen voor de praktijk, wat zijn mogelijke valkuilen of drempels bij de toepassing ervan, hoe exploiteer je het concept?
Wie is Peter D'Herdt?
Peter D’Herdt werkt voor de Unit Buildings Technologies van Buildwise.
Hij is R&D Expert Energiesprestatiebepaling en Sturing. De focus van zijn werk ligt op gebouwautomatisering en in het bijzonder de implementatie en praktische toepassing van regelgeving. Hij leidt het prenormatieve project TESS (Towards Effective Implementation of Smart Services) dat de brug wil maken tussen beleidsinstrumenten (normen, wetgeving, tools) rond gebouwautomatisering en de stakeholders in de praktijk. Hij is co-animator van de Commissie Smart Buildings van Buildwise en lid van het team rond technische gebouwsystemen en gebouwautomatisering in het project EPBD Concerted Action, dat Europese lidstaten ondersteunt bij de implementatie van EPBD.
"Slimme gebouwen: cyberveiligheid is niet te koop. Het is ingebouwd!"
Tom Cordemans (ICT technoloog, KU Leuven)
Slimme gebouwen zijn niet langer de toekomst – ze zijn het heden. Ze bieden voordelen zoals duurzaamheid, kostenbesparing en meer comfort, maar die innovaties komen met een keerzijde: een groeiend risico op het gebied van cyberveiligheid. Hoe meer systemen met elkaar verbonden zijn, hoe groter de kans op cyberaanvallen. Bovendien wordt de afhankelijkheid van deze technologieën steeds groter, waardoor een aanval niet alleen vervelend is, maar potentieel ontwrichtend. Omdat cyberveiligheid lange tijd geen prioriteit was binnen de bouwensector, kampen veel organisaties nog met ontoereikende beveiligingsmaatregelen en een gebrek aan expertise.
Hoe pak je dit aan?
De snelle digitalisering van gebouwen maakt het cruciaal voor alle stakeholders om inzicht te krijgen in adequate beveiliging, regelgeving en beveiligingsstandaarden. Niet alleen om dreigingen het hoofd te bieden, maar ook om een concurrentievoordeel te behalen.
In deze sessie bespreken we kort volgende topics:
- De dreigingen van vandaag – Welke cyberaanvallen zijn gangbaar? Wat zijn de zwakke plekken van slimme gebouwen?
- Best practices & tools – Hoe maak je slimme gebouwen veerkrachtiger tegen cyberaanvallen? We delen concrete methodes en hulpmiddelen om je beveiliging naar een hoger niveau te tillen.
- Veilige dienstverlening – Van installatie tot onderhoud: leer hoe je essentiële diensten op een veilige en efficiënte manier kunt uitvoeren zonder onnodige risico’s.
Wie is Tom Cordemans?
Tom Cordemans is ICT-technoloog verbonden aan de DistriNet
onderzoeksgroep van de KU Leuven op de technologiecampus te Gent. Naast zijn onderzoeksactiviteiten is Tom ook actief betrokken als docent. Zijn passie voor cyberveiligheid is vaak een inspiratiebron voor zijn labosessies. In zijn rol als onderzoeker heeft Tom bijgedragen aan diverse projecten die de veiligheid van IoT-toestellen onderzochten. Met zijn combinatie van diepgaande technische kennis en praktische ervaring speelt Tom Cordemans een belangrijke rol in het bevorderen van zowel het onderzoek als het onderwijs op het gebied van IoT-beveiliging. Binnen het TETRA-project Secure Smart Buildings coördineert Tom o.a. de samenwerking tussen DistriNet KU Leuven campus Gent en UCLL campus Diepenbeek.
"Slim bouwen in de praktijk: do’s en don’ts voor elke bouwpartner"
Ing. Tim Goossens (technologisch adviseur, Volta)
Smart buildings bieden enorme kansen op het vlak van comfort, energie-efficiëntie en toekomstgericht beheer. Maar hoe vertaal je die technologische mogelijkheden naar concrete keuzes op de werf, en naar echte meerwaarde voor gebruikers en beheerders? In deze sessie deelt Tim Goossens inzichten uit de praktijk, opgebouwd uit samenwerking met uiteenlopende bouwactoren.
Verwacht geen theorie, maar praktische tips, herkenbare valkuilen en inspirerende voorbeelden – afgestemd op architecten, installateurs, integratoren én eindgebruikers. Zo krijg je als bouwpartner helder zicht op wat werkt, wat niet, en hoe je van bij het ontwerp slimme keuzes maakt die renderen op lange termijn.
Wie is Tim Goossens?
Tim Goossens is technologisch adviseur bij Volta en oprichter van Buro Watt. Hij geeft advies en infosessies aan particulieren, bedrijven en installateurs over slimme energie- en gebouwtechnieken. Met meer dan 20 jaar ervaring bij verschillende bouwactoren wil hij technologische innovaties toegankelijk maken voor een breed publiek. Hij gelooft dat een pragmatische aanpak en klantgericht inzicht helpen bij het vertalen van innovatieve technieken naar een technisch en economisch haalbare meerwaarde in het project.
"Van Slim naar Autonoom: wat is de rol van doorgedreven digitalisatie, AI en smartphone apps?"
Peter Gorrebeeck
Head of Portfolio Sales Enablement – Siemens Smart Infrastructure - Buildings (France,BeLux, Maghreb)
Head of Sales – Siemens Smart Infrastructure - Buildings (Belgium)
De verwachtingen rond comfort en veiligheid in gebouwen evolueren razendsnel. De nieuwe generatie gebruikers verwacht een naadloze, gepersonaliseerde en apps-gebaseerde ervaring die verder gaat dan wat traditionele gebouwautomatisering kan bieden.
We staan dus aan de vooravond van een nieuw tijdperk in infrastructuur. Waar we tot voor kort spraken over smart buildings—gebouwen die reageren op hun omgeving en gebruikers—zetten digitalisatie en artificiële intelligentie nu de deur open naar een volgende revolutie: autonomous buildings.
In deze sessie verkennen we hoe open platforms, data-integratie en AI-gedreven besluitvorming de manier waarop gebouwen functioneren fundamenteel veranderen. Van duurzaam energiebeheer tot gebruikerservaring, van onderhoud tot veiligheid: autonome gebouwen maken langzaamaan deel uit van een realiteit in opbouw.
Wie is Peter Gorrebeeck?
Peter Gorrebeeck is gepassioneerd en ervaren in smart building-technologieën, die innovatie en transformatie stimuleert. In zijn dubbelrol bij Siemens Smart Infrastructure leidt hij strategische initiatieven in Frankrijk en België, waarbij hij mee vormgeeft aan de toekomst van brandveiligheid, beveiliging, automatisering, software en duurzaamheid in gebouwen. Peter zet zich sterk in voor de digitalisering en verduurzaming van gebouwen, met als doel de energie-efficiëntie, operationele prestaties en gebruikerservaring te verbeteren via geavanceerde technologieën en geïntegreerde oplossingen. Hij is een pleitbezorger van open platformen, interoperabele systemen en co-creatie – volgens hem essentiële bouwstenen op weg naar autonome gebouwen: omgevingen die zichzelf kunnen optimaliseren, aanpassen en actief bijdragen aan een duurzamere toekomst.
"Smart buildings: voorbij de hype"
Ir. Wim Boone (Senior Expert smart buildings & datacenters, Ingenium)
Tijdens BuildUp zullen drie belangrijke aspecten van smart buildings besproken worden. Eerst kijken we naar de situatie in Europa: Ingenium maakt deel uit van een Europees netwerk van ingenieursbureaus en heeft daardoor een goed zicht op wat er zich op vlak van smart buildings afspeelt van Spanje tot Zweden. Het identificeert duidelijk wie de koplopers en achterblijvers zijn, en op welk vlak.
Vervolgens zoomen we in op België en analyseren we de evolutie in comfort, energiegebruik, energieflexibiliteit en gebouwoptimalisatie. Daarbij komen ook wettelijke verplichtingen zoals SRI en BACS aan bod, die tegelijk ook kansen bieden om beter te presteren.
Tot slot reiken we een praktische leidraad aan voor wie met smart buildings aan de slag wil: een helder stappenplan in zes fasen toont hoe je de waarde van een gebouw verhoogt door het slimmer te maken.
Wie is Wim Boone?
ir. Wim Boone is sedert 1993 actief binnen het ingenieursbureau Ingenium.
Hij is Business development manager en Senior Expert smart buildings & datacenters bij Ingenium nv sinds 1993 waar men toen al sprak over intelligente gebouwen. Hij heeft een sterke interesse in het maken van de brug tussen wereld van de gebouwtechnieken en de IT wereld waaronder het toepassen van gebouwenbeheersystemen. Vanuit zijn jarenlange ervaring als projectmanager van grote en complexe projecten, heeft hij een sterke visie ontwikkeld op smart buildings die tot een duurzamere wereld dienen te leiden en die hij samen met het Ingenium team verder uitdraagt.
Hij is sedert 2017 voorzitter van een Europese werkgroep rond smart buildings waarbij diverse landen kennis en ervaring met elkaar delen wat heel inspirerend werkt. Tot slot geeft hij als voorzitter van de stuurgroep Wetenschap&Technologie aan het Post Universitair Centrum KULeuven mee vorm aan diverse opleidingen voor vastgoedkunde professionals
CONTACT
Wenst u mee te werken aan de redactionele invulling van het evenement, of uw eigen product de nodige visibiliteit te geven tijdens dit evenement? Contacteer ons!
EVENEMENT & PROGRAMMA
Contacteer Bart Denys
Tel.: +32 (0)50/24.04.04
Mail: bar@pmg.be
PARTNERSHIPS
Contacteer Grégory Khramaz
Tel.: +32 (0)50/24.04.04
Mail: grk@pmg.be