"Via dit systeem hebben we een overzicht over alle technieken"
BS IZEGEM HVAC INSTALLEERT GEBOUWBEHEERSYSTEEM IN DISTRIBUTIECENTRUM LIDL
De goede werking van een supermarktketen staat of valt met een vlekkeloze distributie. Toen Lidl een tijd terug besliste om de capaciteit van zijn distributiecentrum in Wevelgem te verdubbelen, werd de Izegemse afdeling van SPIE Belgium – ofwel BS Izegem HVAC – gevraagd om een aanzienlijk deel van de installatie van de technieken op zich te nemen. Het Qanteon-systeem van Kieback&Peter vormt het kloppend hart van de installatie.
Project van twee jaar

We ontmoeten projectmanager Nicky Swaels van het installatiebedrijf bij het enorme distributiecomplex. Hij vertelt ons wat meer over de installatie: "Het was voor ons het tweede project bij Lidl, eerder waren we betrokken bij een installatie in het distributiecentrum in Sint Niklaas. Op topmomenten waren hier tot vijftien medewerkers aan de slag in ons bedrijf, we kunnen met andere woorden zeker van een groot project spreken. Ook in termen van tijd was het een uitgesponnen werf: we startten in september 2016, de oplevering gebeurde eind 2018. Onze taak ging daarbij toch verder dan de pure installatie, zo werden we ook betrokken bij de uittekening van de installatie en de planning van de diverse taken."
Diverse technieken
En die planning was een echt huzarenstukje. Swaels somt de geplaatste technieken op: "Wijzelf – BS Izegem HVAC, een afdeling van SPIE – plaatsten de vloerverwarming onder de diepvriescellen en installeerden de ventilatie boven de koel- en diepvriescellen om schimmelvorming te voorkomen. We zorgden ook voor de koeling, verwarming en sanitair van de kantoorruimtes. Technieken die buiten onze specialiteit liggen, werden overigens ook door SPIE uitgevoerd, maar dan door een andere afdeling. Zij plaatsten onder meer de verlichting en de branddetectie. Het was wel vaak puzzelen om af te stemmen. De timing was over het algemeen een complex gegeven, ook met externe aannemers moest er voortdurend afgestemd worden."
BS Izegem HVAC
In 2011 werd het familiebedrijf Chauffage Declercq uit Izegem overgenomen door SPIE. Het bedrijf ging verder onder de naam SPIE-Declercq, later werd dat BS Izegem HVAC. De geschiedenis van het installatiebedrijf gaat terug tot 1938, toen vader en zoon Gustaaf en Roger Declercq het bedrijf oprichtten. Na de Tweede Wereldoorlog kende het bedrijf een gestage groei en legde het zich toe op de plaatsing en onderhoud van verwarming, ventilatie en airconditioning. Die groei bleef niet onopgemerkt, want SPIE Belgium nam het bedrijf over. BS Izegem HVAC is vandaag een van de zestien afdelingen van SPIE Belgium en vormt zowel door de geografische ligging als door de aangeboden technieken een uitbreiding op de strategische uitbouw van het bedrijf in ons land. Vandaag telt de groep SPIE Belgium meer dan 1.850 medewerkers, van wie er een 70-tal in BS Izegem HVAC tewerkgesteld zijn.
Diverse protocollen
Al die technieken, dat wordt al snel een onoverzichtelijk geheel. Hoe werd dat aangepakt? Swaels geeft het antwoord: "Een belangrijk gegeven is de sturing van het geheel. Eindgebruikers willen vandaag geen aparte aansturing voor elk systeem meer. Ze willen één overkoepelend systeem dat alles regelt en op een eenvoudige manier duidelijk weergeeft wat de toestand is van hun installatie. We zien die vraag vandaag op elke werf terugkeren, maar het is niet altijd evident voor de installateurs. Er moet vooraf goed nagedacht en met elkaar overlegd worden om de inkoppeling van elk systeem in het gebouwbeheersysteem optimaal te laten verlopen. Elke techniek heeft veelal haar eigen protocol, dus moet je zorgen dat je kan interfacen met elkaar.
Zo zijn in onze sector Modbus en BACnet veelvoorkomende protocollen, maar in de elektrosector is KNX bijvoorbeeld populair. Wij proberen vooral BACnet te gebruiken, omdat we toch ervaren dat dat makkelijk en vlot in te lezen is in het overkoepelende systeem."
Sturing via Qanteon
In dit geval werd Qanteon van producent Kieback&Peter gekozen als besturingssysteem. Voor dat bedrijf schoof Wim Heylens mee aan tafel: "Lidl had, wat sturing, meet- en regeltechniek betreft, behoefte aan een flexibel platform, dat vrij programmeerbaar was volgens de specifieke projectbehoeften." Het Qanteon-systeem werkt met BACnet/IP als centraal communicatieprotocol, maar kan een grote diversiteit aan interfaces en koppelingen verwerken. Denk hierbij aan het genoemde Modbus, maar ook M-bus, DALI-verlichtingssturing en andere protocollen kunnen probleemloos ingelezen worden.
"Voor de technieken zijn er in totaal vijftien elektrische borden geplaatst waarin al die technieken samenkomen, die verspreid over het gebouw staan. De sturing van de HVAC, koeling, ventilatie, verlichting en temperatuurbewaking van de installatie wordt door onze DDC4000E centrales op zich genomen. Daarnaast zijn er verbruikstellers geïntegreerd via M-bus. De resterende autonome technische uitrustingen zoals de VRV’s, de luchtverhitters en pieklastbewakingen zijn dan weer via Modbus aangesloten. We kunnen dus zeker spreken over een multiprotocolinstallatie", aldus Heylens.
Swaels voegt toe: "Voor ons is ook de technische bijstand van Kieback&Peter handig om vlot te kunnen werken. Dat inkoppelen van diverse systemen is niet altijd even evident. Theoretisch lijkt het vaak eenvoudig, maar in de praktijk blijken er soms toch hinderpalen te zijn die aan de oppervlakte komen tijdens het opstarten. Dan is het handig als je altijd terechtkunt bij je leverancier."
Compleet overzicht over installatie
Ook voor de gebruiker biedt het systeem mooie voordelen. Dat bevestigt hoofdtechnicus Hans Dejaeger. "Via dit systeem hebben we een globaal overzicht over álle technieken. Vroeger werden die allemaal apart geregeld, nu hebben we één centraal platform. Om het geheel te bedienen, kan een beroep worden gedaan op de Qanteon-aanraakschermen die op enkele strategische plaatsen zijn opgesteld. We krijgen dankzij die schermen in één oogopslag een visueel overzicht over de situatie en kunnen vaak vanop afstand ingrijpen. Wat ik ook belangrijk vind, is de mogelijkheid om alarmen in te stellen. Als er iets verkeerd dreigt te lopen, krijg ik een melding via e-mail. Ook als ik me niet in het bedrijf bevind, kan ik het systeem raadplegen. Zo kan ik op afstand zaken resetten zonder iemand ter plaatse te moeten sturen."
Investering van 37 miljoen euro
De uitbreiding van het distributiecentrum in Wevelgem kadert in de forse groei van de supermarktketen. Eerder kwam er ook een stevige investering in de afdeling in Sint-Niklaas en werd het distributiecentrum van Marche-en-Famenne geopend. Momenteel wordt de voorbereiding getroffen om in La Louvière een gloednieuw logistiek centrum van 41.805 m² neer te poten. De rode draad door de nieuwe en uitgebreide gebouwen is duurzaamheid, met onder meer efficiënte koelsystemen met milieuvriendelijke koelmiddelen, verwarmingsketels met een laag NOx-gehalte, de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen, de overschakeling op energiezuinige led-verlichting en groendaken.
In Wevelgem zorgde de uitbreiding niet alleen voor een verdubbeling van het aantal palletplaatsen, er is ook een nieuwe diepvriesafdeling, een grote wasstraat voor diepvriesboxen en een volledig uitgerust recyclagepark. Alles samen nam de oppervlakte met maar liefst 25.000 m² toe, wat de totale oppervlakte van de bedrijfssite in Wevelgem op 89.579 m² brengt, waarvan 45.274 m² bebouwd.