Een correcte pasvorm door gloednieuwe scanningtechniek
Scantechnologie FootSnap wint Davos-prijs

Een schoen die als gegoten zit in slechts dertig seconden? Het Zwitserse bedrijf FootSnap heeft een scantechniek ontwikkeld die een volledig 3D-beeld creëert van de voeten. Via een QR-code wordt zo de link gelegd tussen een individuele situatie en een massaproduct. Op het World Economic Forum in Davos werd de app bekroond met de Start Up Innovation Award.
Duurzame oplossing via artificiële intelligentie
Door op de website van de retailer de QR-code van FootSnap te scannen, krijgt de klant aan de hand van een smartphone een maatvoorstel voor een schoen die past. “Of hij nu schoenen wil van Ecco of Gabor, die beiden een totaal andere manier van sizing hebben, dat maakt niets uit: die ene scan zal gelinkt kunnen worden aan eender welk merk”, steekt Francis Bertrem, operationeel directeur van FootSnap, van wal.
Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de schoenindustrie wordt hij als ondernemer gebeten door het leveren van innovatieve en duurzame oplossingen via artificiële intelligentie. Aan de hand van enkele basismetingen en objectieve gegevens over de voeten van de consument, kan AI worden ingezet om de pasvorm te optimaliseren. “Ons uitgangspunt is om met die ene scan een zo groot mogelijke meerwaarde te brengen naar de schoenenmarkt. Als copiloot voor de consument kan FootSnap de juiste fitting voorzien voor zowel gewone schoenen, sportschoenen als schoenen op maat.”
“De winkelier moet nu de hele tijd nieuwe maten halen in de berging, de klant helpen passen, … Met FootSnap kan de retailer zich meer focussen op de look”
Gezondheidsinzichten
De technologie die werd ontwikkeld is bijgevolg in verschillende branches van de schoenenmarkt inzetbaar. Zo wil FootSnap onder andere een voortrekkersrol opnemen in het gebruiken van data om waardevolle gezondheidsinzichten over voeten te bieden. “Het aantal mensen dat diabetes ontwikkelt in westerse landen stijgt. Deze doelgroep loopt een groter risico op het ontwikkelen van voetwonden.” Preventieve acties zoals een correcte fitting van schoenen en vroegdetectie van problemen via de FootSnap-scan, hebben een impact op de kosten voor de patiënt en de maatschappij. “Onze scans zijn erin geslaagd om aan te tonen in welke mate een persoon een probleem aan de voeten aan het ontwikkelen is.”

Het bedrijf werkt hiervoor samen met Podartis, een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van schoenen voor mensen met invaliderende voetaandoeningen. “Een klant die bij hen binnenstapt, krijgt dan op basis van onze scan een viertal paar schoenen voorgesteld die afgestemd zijn op de specifieke voetvorm.” Atom, wereldleider in de schoenproductie, zal FootSnap integreren in hun software en uitrollen in verschillende verkoopkantoren.
Ook onder artsen is er interesse voor het gebruik van de applicatie. Zo zouden de 3D-scans het mogelijk maken om postoperatieve consultaties na een orthopedische ingreep te organiseren zonder dat de patiënt zich hoeft te verplaatsen naar het ziekenhuis. “Op die manier empoweren onze data patiënten om een deel van de beslissingen over hun gezondheid terug naar zich toe te trekken”, zegt Bertrem.
“Met een faalratio van 79% staat de schoenenbranche op nummer één bij online shopping wanneer het gaat over een mismatch tussen de persoon en het product.”
Oplossing voor massaal aantal retours
Bijkomend wil FootSnap met de scanningtechniek ook een oplossing bieden voor het hoge aantal retours als gevolg van online shopping in de fashion branche. Een goede pasvorm levert immers minder retours op, en dat is dan weer financieel voordelig voor de retailer. “Met een faalratio van 79% staat de schoenenbranche op nummer één wanneer het gaat over een mismatch tussen de persoon en het product. Zowel de controle, stockage als eventueel nieuwe verpakking van deze teruggezonden schoenen brengen een rompslomp van jewelste en een enorme impact op het milieu met zich mee.”
De voornaamste oorzaken van dit hoge aantal terugzendingen, zijn de grote verschillen in pasvorm en maat. Er is nog geen standaardisatie in de branche. “Elk merk heeft een eigen maattabel, wat het moeilijk maakt voor een consument om de juiste schoenen te kiezen. Een bijkomend probleem is dat alle voeten anders zijn. Toch focussen merken zich voornamelijk op de look die ergens regionaal moet aanslaan.” Deze collecties, die lokaal werden ontworpen, weerspiegelen volgens FootSnap vaak niet de wereldwijde diversiteit aan voeten.
Het inzetten van data kan hiervoor een oplossing bieden. “Wat wij doen, is de fit die gelinkt is aan het merk opnemen in ons systeem. Hiervoor maken we gebruik van data over onder andere de leest, de pasvorm, de lengte vooraan en extra ruimte langs de zijkanten”, gaat Bertrem verder. “Op die manier respecteren we de look die ontworpen werd en de regio die men commercialiseert, maar kunnen we ook een impact hebben op onze omgeving.”

Francis Bertrem - COO FootSnap AG
Topsport voor retailers
De digitalisering van de branche en de groei van online verkopen vormen een uitdaging voor veel zelfstandigen. “Retailers moeten veel alerter zijn en harder werken dan vroeger om tot eenzelfde resultaat te komen. De functie van een retailer wordt ook helemaal anders ingevuld. Veel zelfstandigen bieden andere producten aan zoals kleding, wat eigenlijk een andere bezigheid is. Het zijn echte topsporters geworden.” Een duidelijke visie over wat je als retailer wil brengen naar de consument toe, is volgens Bertrem van onschatbare waarde.
Er zijn ook enkele specifieke ontwikkelingen typerend voor de Belgische schoenenmarkt. “Wat altijd uniek is geweest, is dat er een grote middenklasse aanwezig is. Die middenklasse ervaart een grotere druk en heeft het financieel moeilijker, wat een impact heeft op de manier waarop men schoenen aankoopt.” Daarnaast zouden de steden ook minder toegankelijk geworden zijn voor de consument waardoor deze vaker buiten de stad gaat shoppen. “De mensen kopen nu graag mode waar er shoppingcenters zijn omdat ze er ook andere zaken kunnen kopen. Sommige retailers kiezen er dan voor om zich buiten de stad te gaan vestigen.”
Rode botjes
Maar wat kan FootSnap betekenen voor de zelfstandige retailers in België die met deze uitdagingen worden geconfronteerd? “Het scannen van de voeten is van grote toegevoegde waarde voor de belevenis van een consument in de fysieke schoenenwinkel”, klinkt het. De bedoeling van de scan is dat wanneer een klant een winkel binnenstapt, hij meteen weet welke schoenen hem het beste zullen passen. Dit zou de rol van een verkoopmedewerker ingrijpend veranderen: “De winkelier moet nu de hele tijd nieuwe maten halen in de berging, de klant helpen passen, … Met FootSnap kan de retailer zich meer focussen op de look. Op die manier creëren we binnen de gedigitaliseerde wereld toch een persoonlijke shoppingervaring aan de hand van de eigen smartphone.”
FootSnap houdt hierbij rekening met de activiteit die de consument doet met de schoen. “Een sportschoen heeft een andere fitting nodig dan een gewone schoen of een schoen om een bergwandeling mee te maken. Wat wij doen, is een brug vormen tussen een individuele situatie en een massaproduct.”
Ook winkelen met kleine kinderen zou er eenvoudiger door kunnen worden. “Ouders nemen over het algemeen niet zo graag hun kinderen mee naar een schoenenwinkel. Het is moeilijk om voor hen de juiste schoenen te vinden. Als een kind een paar rode botjes ziet, dan passen die sowieso: of die nu effectief goed zitten of niet. Aan de hand van zo’n scan kan een winkelbezoek veel aangenamer zijn. In principe hoef je de kinderen zelfs niet meer mee te nemen”, besluit Bertrem.
Nu ze uit de testfase zijn, is het bedrijf volop bezig om de technologie op de markt te brengen. De bedoeling is dat de app later dit jaar beschikbaar zal zijn, zowel online als in de fysieke schoenenwinkels.